Turen går til Tyrol: Her er 6 ting, du skal opleve
Drømmer du også om langt højere bjerge end Valby Bakke? Tyrol er mere end schnitzel, sauerkraut og bierstuber, og man skal ikke opholde sig der i mange sekunder, før man forstår, hvorfor området engang gik under navnet bjerglandet. Uanset hvor man befinder sig, omgives man af de, ja, bjergtagende alper, der om sommeren byder på en herlig blanding af eventyr og afslapning.
For de fleste danskere er Tyrol forbundet med en hat til folk, der “gerne vil ha’ noget at grine af” eller vinterens skiferie.
Og om sommeren er det primært noget, man kører igennem på vej sydpå.
Men det er en skam. For der findes næppe noget smukkere, end når de høje alper skifter dækket af hvidt ud med blomstrende græsenge og fritgående køer med klingende klokker. Og skulle man blive træt af at stirre på den blå, blå himmel eller mærke det bløde grønne græs mellem tæerne, byder regionen på gourmet, wellness og arkitektur i verdensklasse.
Sommelierens spa
Udefra ligner Angerer Alm på bjerget Kitzbüheler Horn en typisk tyrolsk bjerghytte bygget i mørkt træ med balkoner klædt i blomsterkasser og borde med rød og hvid-ternede duge. En klassisk alpekulisse, hvor man næsten forventer at støde på Susse Wold og Dirch Passer fra filmen 'Sommer i Tyrol'.
Men når man kommer indenfor i den 200 år gamle bjerghytte, viser Angerer Alm sig at være noget helt andet end wienerschnitzel og fadøl. Indehaveren af den familiedrevne alpehytte, Annemarie Foidl, er formand for den østrigske sommelierforening og har siden 1989 opbygget sin egen vinsamling i kælderen, som hun gerne tager gæsterne med ned i. Direkte op mod klippevæggen bugner over 6.000 forskellige kostbare flasker i den imponerende vinkælder, som familien kalder “stedets spaafdeling.”
Takket være temperaturen, luftfugtigheden og lufttrykket har det vist sig, at vine ofte er i bedre stand oppe i bjergene end nede i landet. Mens Annemarie Foidl styrer vinkælderen, er det hendes datter og svigersøn, der står i køkkenet og serverer opdateringer af traditionelle østrigske retter lavet med lokale råvarer – og selvfølgelig nøje sammensat med vine fra kælderen.
Hike i højderne
Det er svært at komme uden om en sommerferie i Tyrol uden at nævne nettet af vandrestier i områdets mange bjerge. Der er vandremuligheder for både begyndere og erfarne, og på siden Outdooractive.com kan man finde en rute, der passer til ens behov ved bl.a. at indtaste sværhedsgrad samt hvor mange timer, man har til at hike i. Mange af bjergene i Tyrol huser populære skisportsområder om vinteren, og det kommer områdets vandrere til gode om sommeren. Der er nemlig gondoler og svævebaner overalt i Tyrol, der nemt og hurtigt kan bringe en til tops, så vandringen kan foregå med smuk udsigt fra start.
Er man ikke så meget til at svæve over jorden, er det også muligt at køre i bil af de velanlagte alpinveje, der med deres mange serpentinersving er en oplevelse i sig selv. Den mest berømte alpinvej er Grossglockner High Alpine Road, der med en strækning på 48 kilometer, 36 sving og en højdestigning på 2.571 meter går gennem nationalparken Hohe Tauern og fører til det højeste bjerg i Østrig, Grossglockner, samt dens gletsjer Pasterze, der selv på den varmeste sommerdag ligger frossen hen.
Oase af ro
Kærligheden til naturen er allestedsværende i Tyrol. Det gælder også for det 5-stjernede hotel Naturhotel Waldklause i Ötztal-dalen. Bygget af lokalt lærketræ med tyrolsk fåreuld som isoleringsmateriale går det prisvindende hotel næsten i ét med sine omgivelser.
Her blander fuglefløjt sig med lyden af rindende vand fra den nærliggende flod, mens man svømmer rundt i den udendørs opvarmede pool med udsigt til bjergene og de omkringliggende træer. Hotellets naturspa strækker sig over flere etager og byder på et stort udvalg af pools, saunaer og diverse behandlinger samt yoga-, pilates- og meditationskurser.
Gennem gletsjeren
Ski i en sommerguide? Ja, den er god nok. På Hintertux-gletsjeren i Nordtyrol er det muligt at stå på slalomski året rundt. Det er en helt særlig oplevelse at tage en gondol op fra Zillertal-dalens sommervarme for i næste øjeblik at iføre sig skistøvler, men gletsjerens største attraktion venter faktisk under skibakken. Her ligger Natur Eis Palast, et naturligt skabt ispalads, der med sine overdimensionerede krystalklare istapper og snoede søjler mest af alt ligner noget, Disney-prinsessen Elsa fra Frost har tryllet frem.
Et besøg i den iskolde underverden tager ca. en time. De 640 meter frosne korridorer og glitrende haller foregår i selskab med en guide og sluttes af med en underjordisk sejltur over den cirka 50 meter lange gletsjersø. Hvis man ønsker at udforske issøen yderligere, er det muligt at gøre via SUP-board. Under en 30 meter tyk ismasse oven på en sø, der er blandt det koldeste ferskvand i verden, gør det ikke noget, at ispaladsets boards er særligt stabile og en del større end de konventionelle SUP-boards.
Himmelsk arkitektur
På det to kilometer høje bjerg Kronplatz i Sydtyrol ligger Messner Mountain Museum Corones, tegnet af den verdensberømte arkitekt Zaha Hadid. Udsigten over Alperne og Dolomitterne fra Hadids arkitektoniske mesterværk er…bjergtagende.
Det samme er museumsbygningen, der arbejder sig ind i klippen og lader bjerget blive en del af oplevelsesrummet. Som besøgende går man gennem bjergets mørke indre for derefter at komme ud på en seks meter lang terrasse, der nærmest svæver over dalen. Selve museet er fyldt med genstande, billeder og værktøjer fra bjergbestigeren Reinhold Messners liv. Han er bl.a. berømt for at have klatret til toppen af samtlige af klodens bjerge over 8.000 meter og for at have besteget Mount Everest to gange uden brug af ilt på flaske.
Zaha Hadids mesterværk er det sjette og sidste museum i serien af Messner-museer placeret på forskellige bjergtoppe i Tyrol, der alle er dedikeret til Reinhold Messner.
Messner-mountain-museum.it/en/corones/museum/
Magisk vandfald
Egentlig ligger Krimmlervandfaldene lige uden for grænsen til Tyrol i delstaten Salzburg, men er man i området, må man ikke misse en tur til Østrigs højeste vandfald, der også er et af landets største turistattraktioner. Og det er der god grund til. For det er en ganske særegen oplevelse at vandre op til vandfaldet og blive mødt af de kraftfulde kaskader vand, der konstant hvirvler ud over kanten i en næsten hypnotiserende bevægelse, som på solskinsdage danner regnbuer overalt på himlen.
Den brusende lyd og det vilde, utæmmede vand, der fosser ned i det svimlende dyb, minder en om, hvor mægtig naturens kræfter kan være. Det er dog ikke alene den smukke og dramatiske natur, der tiltrækker de mange turister. Gammel overtro fortæller, at vandet i Krimmlervandfaldene var magisk og besad helende kræfter. En overtro, der nok ikke kom ud af den blå alpeluft.
Det har nemlig vist sig, at den fine tåge af vandspray, der rejser sig fra det store vandfald, kan have positiv indvirkning på symptomer forbundet med astma, allergier og stressrelaterede sygdomme. Af denne grund blev vandfaldene i 2015 anerkendt af regeringen som ‘naturlig medicin’, selvom der stadig hersker videnskabelig debat om den såkaldte Krimml-effekt.