Der er 14 års aldersforskel mellem Albert og Jenna: Folk stemte på, om det var okay, at vi var kærester

Danser Jenna Bagge og skuespiller Albert Harson er aktuelle i DR-serien ’De unge kærester’, der sætter fokus på aldersforskel i parforhold. Alt.dk har mødt parret til en snak om, hvordan de blev kærester, samt hvilke fordele og ulemper aldersforskellen har haft for deres kærlighedsrelation.

Da danser Jenna Bagge og skuespiller Albert Harson mødte hinanden under optagelserne til TV 2-underholdningsprogrammet ’Vild med dans’ i 2020, var der ingen af dem, der havde troet, at deres medvirken i danseprogrammet på sigt ville gøre dem en kæreste rigere.

For selvom kemien var god – det fornemmede både de (og alle der fulgte med i den pågældende sæson af Vild med dans, i øvrigt) – så syntes den 14 års aldersforskel mellem dem stor. Så stor, at de begge to lukkede øjnene for, hvad deres relation kunne blive til.

Men jo mere tid de brugte sammen, desto mere insisterende blev deres kemi.

”Gennem hele Vild med dans var vi dansepartnere, og vi vidste begge to, at vi skulle have det til at fungere, fordi der var en masse praktiske ting, der skulle gå op i en højere enhed. Men jeg mærkede samtidig ret hurtigt, at vi begge to også havde en interesse i at være sammen uden for danselokalet. I starten troede jeg mest, det var som venner, fordi vi skrev lidt sammen og mødtes til kaffe, hvor vi snakkede godt og hyggede os – også når vi ikke dansede. Alligevel var det ikke noget, jeg gjorde mere ved på daværende tidspunkt,” fortæller Jenna, og Albert supplerer:

”Vi kunne nok begge to godt mærke, at vi havde god kemi, men vi tænkte den mere venskabelig, fordi ingen af os turde tænke ind i, at det kunne være andet end dét. Da vi indså, hvilken form for kemi vi egentlig havde, så begyndte tanker som, 'det er ærgerligt, at vi svinger så godt, når nu der er den aldersforskel mellem os', at fylde. Det var som om, vi i starten bare tog udgangspunkt i, at det ikke kunne lade sig gøre at blive kærester.”

Om DR-serien ’De unge kærester’

Jenna Bagge og Albert Harson er et af fire par, som medvirker i DR-serien ’De unge kærester’, der har premiere den 19. juli 2024.

Jenna Bagge og Albert Harson danner par trods en aldersforskel på 14 år. Programmet stiller skarpt på, hvordan det er at leve i en kærlighedsrelation, hvor aldersforskellen er større end hos de fleste. Noget, som kaster mange fordomme og negative kommentarer af sig.

De øvrige medvirkende i programmet er:

  • Sofie og Oliver Bjerrehuus, hvor aldersforskellen er 25 år
  • Astrid og Jakob Olrik, hvor aldersforskellen er 29 år
  • Kasper og Tina, hvor aldersforskellen er 18 år.

”Ja, jeg kan huske, jeg tænkte; jeg godt gad møde én, der minder om Albert, men som er på min egen alder. For jeg var helt overbevist om, at vi ikke kunne blive kærester,” siger Jenna.

Kærlighedsrelationen til debat

Mod afslutningen på Vild med dans kunne Albert godt mærke, at tanken om, at han ikke skulle se Jenna mere efter optagelserne, var mærkelig.

De snakkede om det og fandt ud af, at de begge to gerne ville blive ved med at ses efter optagelserne, men det var en tiltagende nysgerrighed udefra, som gav Albert og Jenna det sidste skub.

”Vi benægtede nok det hele lidt, men mine venner fra Vild med dans kunne godt se, hvordan vi havde det, når vi var sammen, og spurgte ind til det – og det tvang os på en måde til at tage snakken. I starten testede vi lidt hinanden af ved at sige, ’ej, men vi har også god kemi’, for at se, om det blev gengældt. På en måde var det mere safe at gøre det sådan, fordi så var det mere, fordi der var nogle andre, der havde italesat det først,” siger Jenna.

Jenna og Albert begyndte at se mere og mere til hinanden og havde mange lange snakke, om det overhovedet kunne lade sig gøre. Og pludseligt kunne parret læse på forsiden af et kulørt ugeblad, at de var kærester – inden de selv nåede at lande i deres nye kærlighedsrelation, fortæller Jenna.

”Jeg syntes, det var svært i starten, at der var så mange holdninger til os. Havde jeg selv kunnet bestemme, havde vi fået lov til at være i fred, så vi stille og roligt kunne finde ud af, hvad vi skulle sammen, og så kunne vi en dag komme ud og sige, vi har fundet ud af det, og vi vil gerne være kærester.”

Et par gange blev forholdet endda gjort til genstand for en offentlig afstemning på de sociale medier om, hvorvidt det overhovedet var okay, at parret blev kærester, når nu aldersforskellen mellem dem er så stor. Det gjorde ikke situationen nemmere, understreger Jenna.

”Pludselig blev det vigtigt for mig, at folk stemte ja, for ellers var der endnu en ting, vi skulle forholde os til. Hvis alle nu syntes, det var forkert, ville vi så stadig blive ved med at ses? Kunne vi klare det? Det var voldsomt,” siger hun.

Albert supplerer.

”For mig var det faktisk ikke, om folk stemte ja eller nej, der gjorde forskellen. Det var, at vores forhold overhovedet skulle lægges op til debat. Det var mega ufedt. Især fordi vi jo var et sårbart sted, hvor alt var nyt, og vi havde lige turde at tage det skridt, hvor vi var begyndt at ses mere seriøst. Man ved selvfølgelig godt, at ens forhold har en vis interesse hos offentligheden, når de ved, hvem man er, men jeg er ret sikker på, at det ville have været på en anden måde, hvis aldersforskellen ikke havde været der – så havde det ikke på samme måde været noget, der skulle debatteres.”

”Det føltes nærmest som om, vi gjorde noget, det var helt forkert. Og vi synes jo ikke, vi har trampet på nogens tæer, vi er bare to mennesker, som er glade for hinanden. I den situation kan det godt føles lidt underligt, at nogle har en holdning til noget, der er så privat, som det er at finde ud af, hvem man skal være kærester med,” siger Jenna.

Er alder virkelig bare et tal?

Selvom størstedelen af dem, der deltog i afstemningen om Albert og Jennas kærlighedsrelation, stemte for, at parret skulle være kærester trods aldersforskellen, er de ikke sluppet for negative kommentarer. Det er især Jenna, der har stået for skud, fortæller parret.

”Det har været okay at være i, når kritikken har handlet om vores aldersforskel, men når det er blevet mere personligt møntet på mig, har jeg haft svært med det. Snakken er gået på, at jeg må have manipuleret og lokket Albert til at være sammen med mig, fordi han umuligt ville være sammen med mig frivilligt, eller at jeg må være dum og uintelligent, siden jeg kan være sammen med en, der er så ung. Det har gjort ondt. Sådan har jeg ikke lyst til at fremstå. Sagen er jo den, at jeg har gennemtænkt det hele supermeget, så det er ikke, fordi jeg bare har lukket øjnene og ikke fattet, at der en aldersforskel mellem os, men det gør mig hverken uintelligent eller manipulerende.”

Andre kommentarer har prikket til noget af det, som Jenna selv har været allermest usikker på ved at indgå i en kærlighedsrelation med én, som er 14 år yngre, fortæller hun.

”Det har i perioder fyldt rigtig meget hos mig, om Albert ville vågne op en dag om fem år og tænke, ej, jeg ville sgu egentlig gerne have haft nogle år, hvor jeg havde rejst verden rundt og oplevet en masse ting. For set udefra kan jeg jo godt se, at hans venner har truffet nogle valg, der giver dem mere frihed, end Albert har. Derfor er det også noget, vi har snakket meget om, at det ene ikke behøver at udelukke det andet, og at Albert ikke behøver at føle sig låst i de beslutninger, han har taget.”

Reduceret til aldersforskel

Selvom Jenna og Albert er lykkelige i deres relation og beskriver hinanden som deres livs kærlighed, forstår de godt, hvorfor nogen kan undre sig over, at det kan fungere mellem dem.

Inden de mødte hinanden, havde de samme fordomme, indrømmer parret.

”Fordommene opstår, fordi det ikke er normalen. Størstedelen finder sammen med nogen, de er jævnaldrende med. Gør man ikke det, stikker man ud. Men jeg tror også, det hænger sammen med, at man, for at forstå det, sammenligner med folk, man kender, der har en vis alder. Så hvis man hører, at der er 14 års aldersforskel mellem to, så tænker man måske på én, der er 14 år yngre end en selv, fx kammeratens lillebror, og så forestiller man sig selv være i et forhold med den person. Når man gør det, forstår jeg godt, at det virker helt utænkeligt, at man kan være i et forhold med én, der er så meget yngre,” siger Albert og fastslår samtidig, at den sammenligning ikke giver et tilstrækkeligt billede af, hvordan det er at være i en kærlighedsrelation, hvor aldersforskellen er større end normalt.

Når alt kommer til alt, handler det om, hvordan to mennesker fungerer sammen – ellers bliver forholdet reduceret til aldersforskellen, mener han.

”Jeg havde Tinder op til Vild med dans-optagelserne, hvor jeg mødte Albert, og der var aldersgrænsen indstillet ned til 29-ish, så det var heller ikke, fordi jeg selv havde regnet med at finde sammen med en, der er 14 år yngre end mig selv. Så den fordom kan jeg sagtens forstå, men man er nødt til at se en relation i et meget større billede,” siger Jenna og fortsætter:

”Havde jeg mødt Albert, da jeg var 14, og han var 1 år, havde vi jo ikke siddet her. Så den sammenligning, som mange ofte kommer med, fungerer ikke. Vi mødte hinanden, da Albert var voksen, og vi mødte hinanden i en situation, hvor vi var meget lige og i øjenhøjde som kollegaer, og der spillede aldersforskellen ikke nogen rolle. Så det er ikke sikkert, at det var gået, som det nu er gået, hvis vi havde mødt hinanden i en anden setting.”

Der findes en forside og en bagside

Når man er i en relation, hvor aldersforskellen er så stor, som den er mellem Albert og Jenna, er det ikke bare noget, man kaster sig hovedkulds ud i, mener de. Det var det i hvert fald ikke for dem.

Det krævede derimod mange lange og meget seriøse snakke – allerede fra den spæde start af forholdet. Og i den forbindelse var Jenna god, fortæller Albert.

”Jenna har hele vejen i gennem været god til at give udtryk for, hvad hun har haft brug for, og hver gang har vi været nødt til at tage stilling til, om det var noget, vi begge to kunne være i.”

”I andre forhold er der typisk en længere periode, hvor man måske ikke altid får sat ord på, hvilken retning man gerne vil have relationen skal tage, hvad er dine drømmer, hvad er mine, og er der steder, hvor man er nødt til at gå så meget på kompromis med sig selv, at det gør det svært at være i? Men jeg føler, at vi lidt hurtigere end mange andre var nødt til at komme ind til kernen af vores forhold; hvad er det, der gør os glade i livet, og vil det at være sammen være at gå på kompromis med de ting eller ej. På den måde kunne vi ikke bare gå med flowet. Vi var begge to nødt til at tage stilling til nogle ting ret tidligt,” supplerer Jenna.

Selvom det har været udfordrende og til tider overvældende at skulle tage de snakke på så tidligt et stadie af deres forhold, ser Albert netop dét, som en af de primære fordele ved aldersforskellen.

”Vi har været nødt til at tage nogle af de vigtige og lidt tungere snakke langt tidligere i vores forhold, end vi nok ellers ville have gjort. For vi var nødt til at være helt sikre, inden vi kastede os ud i det. Og det gjorde, at vi ret hurtigt blev virkelig tæt knyttet. Det synes jeg, har været en fordel for vores relation,” fortæller Albert og fortsætter:

”For mig personligt har der været en fordel i at skulle mærke så meget efter, hvad der føltes rigtigt, hvad der gav mening, og hvad jeg havde lyst til – og så tage stilling. Det har gjort, at jeg har været nødt mærke efter, hvad det var, der fyldte mest: min egen lyst, eller andres holdninger til mig. I den proces fandt jeg frem til, at jeg tidligere har været meget styret af, hvad andre tænkte, og især i forhold til spørgsmålet om børn, som nok er det, der har fyldt mest i vores forhold. Jeg fandt ud af, at det, der på et tidspunkt holdt mig allermest tilbage, faktisk var, hvad andre mennesker ville tænke, hvis jeg fik et barn nu, men faktum er, at det er noget, jeg glæder mig rigtig meget til.”

Tungen på vægtskålen

Netop børnesnakken er dén, der har fyldt allermest for parret – og det er også i den sammenhæng, at de har været mest bevidste om aldersforskellen, fortæller parret.

”Fordi jeg er en kvinde i trediverne, kunne vi ikke hygge rundt og være kærester i flere år, inden vi tog snakken om, hvorvidt vi ville have børn sammen eller ej. Den var vi nødt til at tage tidligt i vores forhold,” fortæller Jenna, som ikke lægger skjul på, at det var den snak, hun havde frygtet allermest.

”Det var der, hvor jeg havde sværest ved at se, om vi kunne mødes. I mange andre situationer vil man kunne finde et godt kompromis, men det er bare ikke sådan, det fungerer, når det handler om at skulle have børn sammen – det er noget, begge parter skal ville, og man skal ville det 100 procent. Samtidig var jeg nok lidt fanget i min egen fordom om, at det var for tidligt for Albert at blive far, for det er man normalt ikke klar til i den alder,” siger Jenna og fortsætter:

”Jeg havde allerede nået at tænke i andre former for familiekonstellationer, hvis det ville betyde, at vi så stadig kunne være sammen. Men det viste sig heldigvis, at vi var ret enige.”

Selvom Jenna tænker sin alder som en ulempe i hele børnesnaksituationen, er det ikke længere aktuelt, mener Albert.

”For mig at se, er den ”ulempe” på mange måder blevet vendt til en fordel. Det har gjort, at vi har været nødt til at dykke ned i os selv, mærke efter og tage stilling. Og det har jo kun ført gode ting med sig,” slutter Albert.

I dag bor parret i deres fælles lejlighed i København og venter sammen en lille dreng sidst på året.

Om Jenna og Albert

Jenna, 36, lærer og danser. Albert, 22, skuespiller.