En oplevelse til træning satte sig i Johannes Nymark – nu har han særlig bøn

Johannes Nymark kommer med en særlig bøn, efter han nu igen ser en gammel trend brede sig.

Artiklen blev første gang bragt på HER&NU. Dette er en redigeret udgave.

Efter – endnu – en ubehagelig episode i træningscentret taler Johannes Nymark, 37, nu ud om homo-nedgørelse.

Med sit opråb træder han ind i den debat, der omhandler brugen af homo-betegnelser som skældsord. Selvom det måske ikke menes homofobisk, så tillægges der en nedværdigende betydning til ord som ”bøsse”, ”homo” eller ”svans”, når de bruges som tilråb eller mobning.

Det var netop, hvad Johanne Nymarks oplevede, og hvad han sagde fra overfor.

”Der var nogle mænd i træningscentret, som brugte ordene svans og homo om hinanden, når de var svage. Det er noget, jeg har besluttet at sige noget til. Jeg har oplevet det flere gange dernede, og jeg bliver så ærgerlig og ked af det over det,” siger Johannes Nymark til HER&NU under en researchtur til London i forbindelse med hans medvirken i musicallen 'Jersey Boys'.

”Jeg har lidt en fornemmelse af, at det desværre er noget, der er ved at brede sig lidt igen. Jeg føler, at det har været mindre aktuelt i nogle år, men jeg snakker med flere, som hører, at deres børn henne i skolen begynder at bruge forskellige nedsættende udtryk, og det, synes jeg bare, er sindssygt ærgerligt.”

johannes nymark jersey boys.jpg

I Johannes Nymarks optik har de spydige kommentarer langt større betydning end venskabeligt drilleri.

”Dels er det ærgerligt for mig og alle andre, der føler sig ramt af de kommentarer, uanset om det handler om homoseksualitet eller race, eller hvad det nu kunne være. Der kan også være små piger og drenge, hvor de kommentarer gør det svært for dem at være, hvem de er,” fortæller han.

johannes nymark kæreste.jpg

”En ting er, hvad der sker med mig, som lever åbent omkring, hvem jeg er sammen med, men det med at det gør det sværere for nogen, der er yngre end mig, det, synes jeg, er endnu værre.”

Selvom Johannes Nymark aldrig har oplevet direkte konfrontation eller angreb mod ham selv, så husker han også, hvordan det var at høre på det diskriminerende sprogbrug som barn.

Hans opråb er derfor også en opfordring til, at andre gør det samme og siger fra.

”I bund og grund er det en opfordring til at stoppe hatecrime og hadefuld retorik. Det kommer også i forbindelse med, at jeg lige nu sidder med hænderne helt nede i det, fordi jeg har prøver på en monolog, som hedder 'Kærlig hilsen hadet'. Den handler om selvhad og hatecrime,” afslutter Johannes Nymark.

johannes nymark Louise Mahnkopf silas holst.jpg