Lisbeth Zornig jul

Lisbeth Zornig Andersen: Jeg holder altid jul med min eksmand

Lisbeth Zornig Andersen har prøvet både hyggelige jule, kaotiske jule og de jule, hvor der er rigtig mange mennesker og store overraskelser. Men hendes eksmand er altid med, og det er han også i år.

Hvornår begynder julen for dig?

"Det gør den efter november måned, hvor samtlige af mine fem børn har fødselsdag. Først efter Asbjørn har haft fødselsdag, den 29. november, kommer pebernødderne frem, for alle børnene vil jo have lagkage på deres fødselsdag. De fleste vil nok tro, at man er socialt og økonomisk udmattet efter sådan en måned, men for mig er november og december to mørke, men festlige måneder. Det betyder også, at der ikke er så meget pres på gaverne til jul, fordi mine børn har fået gaver måneden før, så til jul giver vi små hyggelige gaver."

Hvordan er din december måned?

"December er rolig, fordi festbehovet er dampet af, og hyggelig, fordi vi elsker jul. Især da børnene var små, var der masser af julebagning. I dag er det kun klejnerne, jeg stadig insisterer på at lave selv. Julepynt har vi også nok af. Da Mikael og jeg flyttede sammen for fem år siden, gik det op for os, at vi tilsammen har ti flyttekasser med julepynt, og vi køber stadig lidt nyt hvert år. Ingen af os vil skille os af med noget."

Hvilken jul er den værste, du har oplevet?

"Nogle år efter min mor var blevet skilt fra min stedfar, mødte hun Richard, hvis far var død juleaften – sagde han – og derfor kunne Richard ikke lide jul. Min mor var sådan en, der gerne ville gøre alle glade, så hun diskede op med kamsteg og julegaver, og så købte hun også altid en gave til sig selv fra Richard. Hver jul håbede hun, at han ville åbne de gaver, der var til ham, men han gjorde det først om natten, når vi andre sov. Først mange år senere fandt jeg ud af, at det slet ikke passede, at Richards far var død juleaften."

Hvilken jul er den bedste, du har oplevet?

"Da jeg blev større, begyndte jeg at holde jul hos min pædagog, Karen, og hendes mand, Børge, som boede på en gammel skole ude på landet. Det var for eksempel der, jeg lærte at lave brune kartofler. Jeg har prøvet begge versioner af jul. Den hyggelige hos Karen og Børge og den derhjemme, hvor der manglede penge, og alt var kaos."

Hvordan holder du jul i år?

"Da Ole og jeg blev skilt, gav vi hånd på, at vi altid ville holde familiejul sammen – også med hvad der måtte komme af nye mænd og koner. Et år lejede vi lokaler, fordi vi var omkring 20 personer til jul. Det overvejede vi også at gøre i år, men jeg synes faktisk, julen er hyggeligst, når vi ikke er for mange, så vi splitter os op, så jeg er sammen med Ole og de fleste af vores børn og deres kærester og ægtefæller og vores børnebørn. Mikael er sammen med sine børn, svigerbørn og barnebarn."

Hvad spiser I juleaften?

"Altid kamsteg ligesom i min barndom på Lolland. Først senere i livet gik det op for mig, at andre også spiser and og kalkun. Vi har prøvet at have en and med på bordet, men jeg synes, and er for tørt. Til gengæld har Mikael indført, at vi spiser laks til forret, som om man ikke har problemer nok med at komme gennem hovedretten og desserten. Vi har også et år kørt til Sverige og købt ind til svensk julemad, for Mikael er halvt finlandssvensker. Så var der Janssons fristelse og kötbullar på bordet."

Hvad er din yndlingsjulekalender?

"Jeg er helt tilbage i barndommen, for jeg kommer til at tænke på 'Vinterbyøster'. Gad vide om den ville holde i dag?"

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?

"Min mor gav mig engang bogen 'Puk overgiver sig aldrig'. Jeg ved ikke, hvor hun fik den ide fra, men jeg må have været en læser allerede dengang. Det er en fantastisk bog, og jeg læste den mange gange."

Hvad er den værste julegave, du nogensinde har fået?

"Åh, jeg er bange for at min eksmand, Ole, bliver ked af det, men han gav mig engang en af de der malede kunstkøer. Jeg var tæt på at blive "Lisbeth 10 år" og kyle den gennem rummet."

Har du en yndlingssalme?

"Jeg går ikke i kirke juleaften, selvom jeg gerne gør det resten af året. Men når vi går omkring træet, skal vi synge 'Et barn er født i Betlehem'. Det stammer helt tilbage fra 1. klasses juleafslutning på Lolland."

Blå bog

Navn: Lisbeth Zornig Andersen.

Født: 12. februar 1968.

Uddannelse: Økonom.

Kendt fra: Tidligere formand for Børnerådet, i dag forfatter og foredragsholder.

Aktuel med: Bogen 'Mere livsglæde – mindre stress – forstå dit indre savannemenneske', der er udkommet på Gyldendal, og lydbogen D'ødens druer', som hun har skrevet sammen med sin mand, Mikael Lindholm og er udkommet på Mofibo.

Familie: Gift med Mikael Lindholm, mor til fem børn.

Bopæl: Køge.