Jeg plejede at tro på for evigt

Sorgen fyldte alt, da Pernille mistede sin bror: “Man føler sig så ensom”

Skam over ikke at sørge nok eller besøge kirkegården for lidt – det var bl.a. de følelser, som fyldte, da Pernille mistede sin bror i en ulykke. Hun savnede andre historier at spejle sig i. Nu fylder hun det rum for mange andre.

Da 26-årige Pernille Strøm Øster for lidt over seks år siden mistede sin tre år yngre bror i en togulykke på vej hjem fra en fest, fyldte sorgen alt.

“Tiden lige op til Jonas’ død er forsvundet fuldstændigt,” siger hun. ”Jeg husker nærmest kun den stærke duft af Jonas’ parfume, som han havde sprøjtet sig med, fordi vi skulle til gymnasiefest om aftenen. Han var i godt humør,” siger Pernille.

Jonas skulle til at træde ind i det gymnasieliv, som Pernille var ved at afslutte. Og det skabte et fælles ståsted for søskendeparret.

”Den sommer fandt vi virkelig hinanden,” siger hun.

Men da hun kom hjem fra festen i en taxa og drejede rundt om hjørnet til sit fars hus, stod flere politibetjente og ventede ved døren. De bad hende hente sin far.

”Jonas er død,” sagde de.

At dele ud af sin sorg

Pernille har levet med tabet af sin bror lige siden. Det vil hun altid gøre. Men det har været vigtigt for hende at dele ud af sin sorg i håbet om at hjælpe andre.

I podcastserien ’Jeg plejede at tro på for evigt’, som er produceret af Landsforeningen Liv & Død, interviewer hun andre mennesker, som har mistet, og som fortæller om savnet, sorgen og ikke mindst om det menneske, de nu mangler i deres liv. De historier manglede hun nemlig selv, da hun mistede sin lillebror.

”Da Jonas døde, var jeg helt vildt hungrende efter at finde historier om tab. Fordi man føler sig så ensom og alene i sin sorg. Og det er lindrende, når man kan høre andres historier og tanker fra nogle, som har været igennem det samme,” forklarer Pernille Strøm Øster.

”Samtidig kan podcastrummet noget helst specielt. Man bliver lukket ind i et ekstremt personligt rum, uden man nødvendigvis selv behøver at dele. Og det kan være rart for nogle i sorg – at de bare kan være med på sidelinjen,” siger hun.

Kan man sørge rigtigt?

Efter at have lyttet til andres fortællinger, er Pernille særligt blevet klog på én ting: sorgen er individuel, og der er ingen rigtig måde at sørge på.

Da hun mistede sin bror, fyldte det i hende, at hun fx skulle huske at besøge ham på kirkegården – ikke fordi, hun havde et behov, men fordi det var sådan man gjorde.

”Og jeg havde også tanke på de glade dage, hvor jeg grinte og smilede, for så følte jeg skam over ikke at savne Jonas. Og det bundede i, at jeg tænkte, jeg skulle sørge på en bestemt måde. Men det er meget forskelligt, hvordan man håndterer sin sorg,” siger hun.

For Pernille er det vigtigt at skabe et mere alsidigt billede af sorgen og tabet og måden, man håndterer det på forskelligt. Men særligt også at huske de mennesker, der er gået bort, for hvem de var.

”Tit, hvis man snakker om, at man har mistet, så kan snakken ofte komme til at handle om – sådan lidt sensationspræget – hvordan man har mistet og tiden efter. Og det er også vigtigt,” siger Pernille.

”Men hvor er det også vigtigt at snakke om de mennesker, som man har mistet, for hvem,de var. Det sørger vi altid for fylder i podcasten,” siger hun.  

Behov for at tale om døden

Interessen har været støt, siden de første afsnit af podcastserien ’Jeg plejede at tro på for evigt’ kom ud for lidt over to år siden. Nu er der flere, som selv henvender sig til Landsforeningen Liv&Død, fordi de gerne vil dele deres historie.

At sætte ord på sin sorg, kan være lindrende - men svært, fortæller 26-årige Jeppe Wad Vester, som er medvært på podcastserien, og som selv mistede sin mor til kræft for fem år siden.  

”Den måde, jeg håndterede det på er ikke én, jeg kan anbefale til nogen. Jeg nægtede at håndtere min sorg og konfrontere den, hvilket – lad os sige det på en pæn måde – gjorde, jeg var tæt på ikke at være her i dag,” forklarer Jeppe Wad Vester.

Han løb fra sorgen i et års tid. Og pludselig sagde hans krop bare stop; han fik en svær depression, angst, OECD ’og hele molevitten’.

”Jeg måtte flytte hjem, jeg kunne kun ligge på mit værelse. Min krop var så nedbrudt, at jeg max kunne bevæge mig ti minutter om dagen,” siger Jeppe.

Han fortæller, at hans hverdag bestod i at gå til det nærmeste busskur, sætte sig og gå hjem igen. Han kunne ikke holde til at se tv, han kunne ikke samle sig om at læse to linjer i en bog.

”Det var hårdt, og der kunne jeg godt have haft brug for at have nogle fortællinger at spejle min sorg i,” siger han.

Og det er én af grunden til, at Jeppe er blevet medvært på ’Jeg plejede at tro på for evigt’. For at give lidt igen for al den hjælp, han selv fik. For at være det eksempel, han selv ledte efter dengang, han lige havde mistet sin mor.

”Jeg var rigtig sorgramt. Og jeg ved, hvor fucking stort et tabu, det er at tale om døden. Jeg oplever mange ikke tør at tale om den. Fordi de er måske bange for, hvad deres omgivelser skal sige til det. Særligt mænd har svært ved det, tror jeg,” siger han.

”Og hvorfor fanden åbner vi os ikke bare op, vi mænd? Jeg tror stadig, der er sådan en misforståelse af, at mænd skal være sådan nogle stærke nogle, som helst ikke skal snakke om følelser, og så gemmer vi dem indeni. Det gjorde jeg jo selv,” forklarer Jeppe.

”Så jeg vil være med til at folde de her fortællinger ud, og hjælpe med at give nogle redskaber og perspektiveringer videre til andre, som er mistet. Kan det hjælpe, er det det hele værd,” siger Jeppe.

Du kan nu lytte til podcastserien ’Jeg plejede af tro på for evigt’ på Talk Town. Podcasten er produceret af Landsforeningen Liv&Død.

Landsforeningen Liv&Død

Landsforeningen Liv&Død arbejder for at nedbryde tabu om sorg og død og sikre en værdig afsked med livet.

Du kan lytte til podcasten ‘Jeg plejede at tro på for evigt’ hos Talk Town og læse mere om Liv&Død på www.livogdød.dk eller følge dem på Facebook og Instagram.

Talk Town - Historier du ikke kan slippe

FB_profilbillede.jpg

Lyt til de bedste podcasts i appen Talk Town.

Talk Town er Egmont Publishings podcastunivers med masser af podcasts for både børn og voksne. Det er gratis for alle, der abonnerer på Egmonts ugeblade eller magasiner og koster ellers 59 kr/mdr. De første 14 dage er gratis og uden binding.

Find stærke, personlige fortællinger og masser af inspiration om alt fra parforhold og børn til mode og sundhed. Talk Town er et nyt podcastunivers med kvalitetsindhold fra velkendte brands som ALT for damerne, Euroman, FIT Living, Vores Børn, ALT.dk mm.

Prøv 14 dage GRATIS nu.

Kun 59 kr./md. efter endt prøveperiode. Ingen binding

Download via iTunes lige her

Download via GooglePlay lige her