Nyt studie: Gør du dette med din hund, bør du stoppe i dag
Overøser I også jeres hund med klap og kram, så skal I måske holde lidt igen. Nyt studie tyder på, at dagens hund har mere brug for fred og ro.
Vi har tidligere skrevet om de mange gode grunde til at få en hund; det er kærlighed på fire ben, du kan (måske) forlænge din levetid med en vovse ved din side, og så skal du overveje at skifte din partner ud med en hund, når det kommer til at sove bedre om natten.
Men nu viser et nyt studie, at al den kærlighed måske ikke er lige gengældt eller i hvert fald værdsat af vores firbenede venner.
Hundens rolle har ændret sig væsentligt igennem de sidste to århundreder fra tidligere at have været brugt som vagt- og jagthunde, der boede udenfor i laden, så er hunden i dag rykket indenfor i vores hjem, hvor de er blevet et yderst populært kæledyr. Vovserne sover i vores senge, vi forkæler dem med tøjbamser og klæder den varmt på, når temperaturen falder uden for.
Villa, volvo og vovhund er en livsform, som i de sidste årtier i den grad har vundet indpas. Ifølge en undersøgelse fra 2021 holder 20 % af de danske familier hund, hvilket svarer til, at der er ca. 810.000 hunde i de danske familier.
Men hvordan har hundene det så med at blive krammet og nusset af familiens mange medlemmer? Det sætter et nyt, dansk litteraturbasseret studie fokus på.
”Generelt synes hunde ikke om, at man bukker sig ind over dem, eller at man klapper dem oven på hovedet. Det kan i deres verden virke som en truende adfærd. De fleste hvalpe finder sig i det, og mange hunde kan lære at holde af et kram fra personer, de kender. Men det er ikke en realistisk forventning, at hunde skal have det fint med, at fremmede børn kommer løbende hen og klapper dem. Jeg vil vove at påstå, at det er tæt på alle hunde, der ikke synes, det er rart,” siger Iben Meyer til Weekendavisen. Hun er førsteskribent på studiet, der sammenligner, hvordan de moderne familiehunde trives i forhold til de klassiske landsbyhunde.
Studiet konkluderer, at livet mellem hunden og dets ejere bør foregå med lidt større afstand, end vi er vant til. Selv den mest tålmodige golden retriever har nemlig brug for mere fred og ro, end vi giver dem i dag. Det skyldes, at vores firbenede venner gerne selv vil vælge, hvornår og med hvem de har kontakt.
Iben Meyer opfordrer ifølge Weekendavisen til, at vi fremover betragter vores hund som et individ, ligesom alle andre medlemmer af familien – ellers er der stor risiko for, at man kommer til at overskride hundens grænser. Hun anbefaler derfor, at når vi anskaffer os en hund, skal det i langt højere grad være på hundens præmisser.