Sådan bliver du gift med de nordiske guders velsignelse
Freja og Loke Troldravn tror på de gamle nordiske guder. Derfor blev de gift i en stencirkel i haven. Men parret tror på, at de også har været gift i et helt andet liv.
I haven på en gammel landejendom ved Juelsminde ligger en række granitsten formet som en cirkel. Her blev Loke og Freja Troldravn gift i 2012. De tror begge på de gamle nordiske guder og blev derfor gift på oldnordisk maner.
Parret, der ikke er født Freja og Loke, men har skiftet navn, blev egentlig gift første gang – i dette liv – i en kirke få år efter, de havde mødt hinanden i 1990. Men det føltes ikke rigtigt dengang. For Loke Troldravn, der er formand for Forn Sidr, de asatroendes forening, var det først, da de sagde ja til hinanden i haven, at han for alvor blev gift med sin kone Freja. Når man bliver gift som asa-troende, aflægger man en ubrydelig ed, som de tager meget bogstaveligt:
- Jeg aflagde ed på at elske og ære hende og sørge for, at hun har, hvad hun skal bruge. At jeg vil hjælpe hende med små og store ting fra nu og frem. Hun har lovet det samme. Det betyder, at vi har viet os til hinanden, og vi aflægger ed på, at vi vil hinanden. Eder er noget de fleste asa-troende tager meget alvorligt. De er ubrydelige. Når vi aflægger ed, er det ikke bare noget, vi gør, til det ikke er sjovt mere. Som jeg oplever verden, er skilsmisse ikke en mulighed. Jeg har sagt ja til min kone fra nu og frem. Hvis der er problemer, må vi arbejde på at finde en løsning.
LÆS OGSÅ: Hvis du er nervøs: 6 eksperttips til at holde tale ved dit bryllupEn ring i træ
De to stod i midten af cirklen, og en af deres veninder stod for vielsen. Rundt omkring dem stod 30 af deres nærmeste venner og familie. Veninden, som er vant til at stå for den slags ceremonier, påkaldte nordiske guder som Thor og Odin, før selve vielsen kunne gå i gang. Når guderne først er tilkaldt, bryder man ikke cirklen, forklarer Loke. Fordi man som asa-troende ikke har konkrete bygninger som en kirke, tager man ceremonier omkring cirklen af granitsten meget alvorligt.
Veninden læste op fra en bog med ord, der angiveligt kommer direkte fra Odin. I stedet for at sætte en ring på hinandens fingre, havde Freja og Loke en stor ring i træ, som de kunne holde imellem sig, forklarer Loke:
- Ideen med en såkaldt edsring er at gøre ens eder eller løfter håndgribelige. Så når du siger din ed, mens du har hånden på edsringen, bliver eden lagt ind i ringen symbolsk. Edsringen har form som en ring, som betyder, at den er evig, og at eden ikke kan smutte ud.
LÆS OGSÅ: Fra en brud til en anden: 11 tips til dit bryllup
Til sidst blev Freja og Loke bogstavligt talt bundet sammen. Deres veninde tog et bånd, som de havde købt på et vikingemarked i Ribe, og bandt deres venstre og højre hænder sammen, forklarer Loke:
- Det gør man for symbolsk at sige, at nu hører de her to sammen. I gamle dage var der tradition for, at man skulle gå rundt med det bånd i flere dage. Men det gør ondt ad helvedes til, og det duer ikke hvis man skal tisse. Vi havde derfor kun vores bånd på i et par timer.
Den efterfølgende bryllupsfest var i den grad en fest, der kunne gøre selv den mest drikfældige nordiske gud stolt. Loke Troldravn brygger nemlig sit eget mjød, så der var fri mjødbar og en helstegt hest til gæsterne. For Loke selv sluttede brylluppet først klokken 09 om morgenen.
Loke og Freja har begge fået deres navne fra guder fra den nordiske mytologi. Bryllupskagen var derfor udsmykket med Loke og Freja, som de er tegnet af Peter Madsen i tegneserien Valhala.
Parrets tredje bryllup
Til ceremonien var Freja i en kjole lavet efter samme design som de kjoler, kvinder var klædt i Middelalderen. Loke derimod var iført en skotsk kilt, han havde fået speciallavet til brylluppet. Og der er en ganske særlig historie bundet sammen med den kilt. Drømme om Skotland blev nemlig i en periode ved med at dukke op hos Loke. Derfor gik han til hypnose og blev her klar over, at der måtte være noget med et tidligere liv. Freja gjorde det samme, og de fandt begge frem til hinanden i en helt anden tid. De er derfor overbevist om, at de har levet før – med hinanden.
- Jeg har fundet ud af, hvilken familie jeg har tilhørt og fået lov at bruge deres farver i kilten. I det liv var jeg gift med den samme kone. Så vi blev enige om, at når vi skulle giftes igen, skulle jeg have de tern på, som jeg også havde på i 1552 i Skotland.
Da de kom hjem til asatroen
Loke og Freja har ikke altid været asa-troende. Faktisk kendte de ikke særlig meget til, hvad det var for noget, før de begyndte at læse om alle de forskellige religioner. De læste den jødiske Torah, den kristne Bibel og den islamiske Koran - men intet af det, de læste gav mening for dem. Først da en veninde, som selv var asa-troende hev dem med til et arrangement, blev de overbevist:
- Vi havde begge en ide om, at der er noget større i livet og søgte en form for sandhed. Da vi begyndte at læse om asatroen, gav det mening. Kristendommen er jo en ørkenreligion, og der ikke så meget ørken i Danmark. Men de gamle nordiske guder hører jo til her. Vi var lidt tilbageholdende, men så tog vi med til en ceremoni, og følelsen var ligesom at komme hjem. Jeg tænker egentlig, at jeg altid har været asatro, jeg vidste det bare ikke.
LÆS OGSÅ: Kom med på onanikursus i New York
LÆS OGSÅ: Her er nøglen til at holde begæret i live
LÆS OGSÅ: Ting der ændrer sig i parforholdet
Se mere bryllup
-
DIY: 7 idéer til bryllupsinvitationer du selv kan lave
-
16 bryllupsbilleder, der ikke endte helt som forventet
-
Her er 31 af Instagrams smukkeste kager til den store dag
-
Sådan vasker du selv brudekjolen efter festen
-
Kære Bryllupsgæst: Sådan her skal du absolut ikke bruge Instagram, når du er til bryllup
-
10 fine steder at holde bryllup i og omkring København
-
Dette er den bedste alder at blive gift - ifølge videnskaben
-
21 bryllupsgaver til under 1.000 kroner
-
10 kendis-ægteskaber, der endte usædvanligt brat
-
7 tips fra eksperten: Sådan skriver du en god bryllupstale
-
Se billederne: Disse ikoniske brudekjoler dannede mode
-
Den kommende bruds overvejelser om det perfekte bryllup
-
8 idéer: Hvordan skal din brudebuket se ud?
-
7 smukke bordkort du selv kan lave til brylluppet
-
7 gode råd: Sådan finder I det rigtige festlokale til jeres bryllup
-
Fernanda Palmeiros bryllup: Bondegårdsfest
-
Vores bryllup: Traditionelt dansk
-
Vores bryllup: Sydlandsk charme
-
Rørende video: Gommen afgiver to MEGET vigtige løfter på sin bryllupsdag ♥
-
Bryllupsrejsen: 4 storbyrejser
-
Bryllupsrejsen: 4 alternative bryllupsrejser
-
Bryllupsrejsen: 4 romantiske rejser
-
Kom med til vores bodegabryllup
-
30 måder at spare tusindvis af kroner på til dit bryllup
-
Guide: Bryllup uden stress
-
Præstens råd: Sådan holder I liv i jeres kærlighed, når festen er ovre
-
7 lege I skal lege til din venindes polterabend
-
10 brudesko, du kan købe på udsalg lige nu
-
Find den perfekte brudekjole til din kropstype
-
Den ultimative guide: 27 ideer til polterabend aktiviteter
-
Brudehår: 11 ideer til den kommende brud
-
7 ting du skal undgå: Det brokker bryllupsgæster sig altid over