Voldsom sag har sat tankerne i gang hos Ditte – Nu kommer hun med stor opfordring
Medierne dækker i øjeblikket intensivt både en retssag og en ankesag om vold og drab – og det kan i høj grad påvirke voldsudsatte, mener Center for voldsforebyggelse. Her får du deres bedste råd til, hvordan du passer bedst på dig selv, mens sagerne kører i medierne.
Næsten lige meget hvilket nyhedssite, du trykker dig ind på, eller hvilken nyhedsudsendelse, du tænder for, så handler overskrifterne i øjeblikket om især én ting: retssager om vold, voldtægt og mord.
Det har nu fået Center for voldsforebyggelse til at råbe op.
Deres mission er at forbygge samt reducere vold og drab i Danmark, men de har også særligt stort fokus på at hjælpe voldsudsatte. Og det er netop med dem i tankerne, at Center for voldsforebyggelse nu reagerer.
For den massive nyhedsdækning af retssager gør ikke just hverdagen nemmere for voldudsatte eller tidligere voldsudsatte, mener Ditte Bjerregaard, direktør og stifter af Center for Voldsforebyggelse, som også selv har været udsat for vold.
”Når man har været udsat for vold og så hører så intenst om vold og overgreb på den måde, som man gør i medierne i øjeblikket, så trigger det en masse tanker, som kan relatere sig til den vold, som man selv har været udsat for,” fortæller hun.
”Noget af det, som kendetegner mange voldsudsatte, er, at man har en ekstremt god indlevelsesevne, og selvom der kan være stor forskel på volden, der er i medierne, og den, som man selv har været udsat for, så kan den stadigvæk komme meget tæt på. Når man selv har været udsat for vold, kan man meget nemt kan forestille sig, hvor svært og ubehageligt det har været for sagernes ofre.”
Vi skal stadig tale om det – men på en anden måde
Selvom omtale af vold i medierne kan trigge svære tanker for tidligere voldsofre, mener Ditte Bjerregaard, at det er vigtigt, at danskerne stadigvæk bliver oplyst om den vold og de overgreb, der sker. For snakker man ikke højt om det, kan det ikke stoppes, mener hun. Men for hende handler det om måden, som man snakker om vold og overgreb på.
Derfor kommer Center for Voldforebyggelse nu ned særligt én bøn til medierne, når der kommer store sager om overgreb, vold og drab.
”Vi har bemærket, at særligt når der afdækkes drab på kvinder, så er der er en høj grad af sensationalisme, men desværre er vold og drab af kvinder ikke sensationelt. Det er faktisk noget, der hænder ret ofte. I Danmark er der i gennemsnit et drab af en kvinde om måneden,” siger Ditte Bjerregaard.
”Så vi vil gerne komme med opfordring til medierne om at begynde at afdække drab og vold på en mere nærværende måde og ikke så sensationsbaseret. Fordi det kan være ekstratriggende for voldsudsatte, som i forvejen har det rigtig svært.”