Kvinder i 30’erne: Sætter baby og barsel en kæmpe kæp i karrierehjulet?
Hvor travlt har man egentlig med sin karriere, når man er i 30’erne? Kommer man bagerst i forfremmelseskøen, hvis man er væk et par år på grund af baby og barsel? Hvad siger statistikkerne? Hvad siger mavefornemmelserne? Sandie Westh og Josefine Stork undersøger nærmere i det nye afsnit af podcasten Tik Tak 30.
Der er nok at bekymre sig om, når man som kvinde er trådt ind i sit fjerde årti.
Uanset om det er karriere, fertilitet eller ensomhed, der fylder, så kan forventninger fra venner, familie og samfundet skabe et stort pres for at lykkes som voksen og måske endda munde ud i den såkaldte 30-års-krise.
Og det er netop det pres, som podcastværterne Sandie Westh (33) og Josefine Stork (30) sætter fokus på i den nye podcast Tik Tak 30, der – som navnet antyder – handler om det stress, man kan føle, når særligt det biologiske ur tikker, og flere af ens venner begynder at stifte familie og generelt går i forskellige retninger.
I andet afsnit af podcasten, som du kan lytte til her, er omdrejningspunktet karriere og de mange forventninger, man kan have til sig selv og sin rolle på arbejdsmarkedet, når man er i 30'erne. For er man overhovedet glad for sit job på dette stadie i livet? Og er det ikke her, man skal have cementeret sig i sin branche og bevist, hvad man kan? Bør man vente lidt med børn for at optimere sine chancer for en forfremmelse? Og er det egentlig realistisk at køre karriere og være supermor samtidig (hvis man overhovedet vil have børn)?
Det er nogle af de karrierespørgsmål, de to værter grubler over i det nye afsnit:
”Karriere er noget, der altid har fyldt meget hos mig, men det er som om, at det begynder at fylde mere og mere. Fordi jeg er fyldt 30 og ikke har børn endnu, så føler jeg, at det simpelthen er her, jeg skal køre med klatten (...) Men i den branche, jeg er i, der kan det at få børn godt sætte lidt en kæp i karrierehjulet,” siger Josefine Stork blandt andet i podcasten.
Og Sandie Westh har det meget på samme måde:
”Jeg har tænkt, at hvis jeg nu får cementeret mig selv i den branche, som jeg arbejder i, så er det meget nemmere for mig at vende tilbage efter en eventuel barsel. Fordi jeg har sådan en enorm frygt for, at når jeg får børn og går på barsel, så bliver jeg glemt,” siger hun og pointerer, at der ofte er en forventning om, at man som kvinde enten kører karriere eller stifter familie - sjældent begge dele på samme tid:
”Når man ikke har børn i 30’erne, så er det lidt som om, at der ligger en implicit forventning hos mange om, at så må man jo være karrierekvinde. At så må det være dét, man fokuserer på. Men hvor god er man egentlig til det med karriere? Og skal man overhovedet gøre karriere i 30’erne?”
Det står "skræmmende til"
For at svare på de mange spørgsmål og blive klogere på, hvor travlt man egentlig har på jobfronten som 30+-årig – og om det overhovedet påvirker ens status på arbejdsmarkedet at få børn – taler værtsduoen blandet andet med Christina Lundsgaard Ottsen, som er seniorrådgiver hos Center For Ledelse og forsker i diversitet.
Hun fortæller blandt andet, hvorfor hun mener, at det står ”lidt skræmmende” til for danske kvinder på arbejdsmarkedet, fordi der er så relativt få kvinder på magtfulde topposter.
”De kommer simpelthen ikke op igennem pipeline, og det gør de ikke, når vi sammenligner os med skandinaviske lande, men det gør de faktisk heller ikke, når vi sammenligner os med sydeuropæiske lande. Vi har langt færre kvinder i ledelse, siger Christina Lundsgaard Ottsen blandt andet i podcasten.
Her forklarer hun også nærmere om strukturer og ligestilling på det danske arbejdsmarked og kommer med sit bud på, om det overhovedet giver mening at køre karriere i 30’erne, om man bør ”vente” med at få børn for at optimere sine jobmuligheder – og hvorfor man optimalt set bør dele en eventuel barsel med sin partner for både at fremme barnets tarv og gøre sig selv mere attraktiv på arbejdsmarkedet.
Lyt til andet afsnit af podcasten Tik Tak 30 lige her.