Tvillinger og deres ægtefæller driver vandrehjem: "Ingen af os havde erfaring fra branchen"
Det foregik spontant, da tvillingerne Kate og Kim og deres ægtefæller, Steen og Tina, blev ejere af Odense Vandrehjem i 2019. Ingen af dem havde erfaring fra branchen. Til gengæld havde de kampgejst.
"Lad os byde på det. Bare for sjov."
Tvillingerne Kate og Kim Falden og deres ægtefæller, Steen Kusch og Tina Falden, havde aldrig forestillet sig, at Odense Vandrehjem skulle blive deres, da de i efteråret 2018 gav et bud, de mente var meget lavt. De syntes, den tidligere herregård, Kragsbjerggaard, der huser vandrehjemmet, var smuk og lå dejligt med en skov i baghaven. Det kunne være sjovt at drive det sammen.
"Vi havde slet ikke tænkt det igennem, da vi gav vores bud. Og vi var sikre på, at buddet var for lavt til, at vi ville få det," siger 58-årige Kim.
I dag ejer og driver de fire familiemedlemmer Odense Vandrehjem. Den tidligere hovedbygning har de bygget om til hotel, resten er selve vandrehjemmet med både værelser med eget bad og toilet og større værelser med fællesbad til lejrskoler og storfamilier. Derudover er der fællesarealer, hvor gæsterne kan lave mad og hygge sig.
"Ingen af os havde erfaring fra branchen, da vi kastede os ud i det her. Men vi havde kampgejst," siger 58-årige Kate.
To måneders rengøring
Overtagelsesdagen var den 2. januar 2019, og de besluttede straks, at Kim og Steen skulle sige deres job op som hhv. bygningskonstruktør og elinstallatør og hellige sig vandrehjemmet, der trængte til et par kærlige hænder.
"Men allerede inden, vi overtog det, kunne vi godt se, at Kate og jeg også måtte gå 100 procent ind i det," siger 47-årige Tina, der arbejdede med bogholderi og kundeservice, mens Kate var sundhedsplejerske.
De første to måneder som vandrehjemsejere arbejdede de alle fire med rengøring. De var i forvejen en tæt familie, nu var de sammen hele dagen. Der blev skuret og skrubbet, tapetseret, malet og smidt ud.
"Fire containere fyldte vi med gammelt interiør og startede forfra med nye dyner, puder og rullemadrasser," siger Kate.
De fik også en hjemmeside op at stå, og en vinterdag kom den første bestilling.
"Det var bare så fedt første gang, nogen ringede med en bookning. Der kommer gæster...", siger Tina.
Åbningsdagen var den 1. marts 2019. Siden er det kun gået fremad – med antallet af gæster og med den fortsatte istandsættelse.
Kun afbrudt af corona-nedlukningen, hvor Kim og Steen kortvarigt var tilbage i deres gamle jobs, har de knoklet med deres vandrehjem.
"Både Tinas og mine tilsammen syv børn og Kate og Steens tre børn synes nogle gange, vi snakker for meget vandrehjem," siger Kim – og tilføjer med et grin, at det gør de nok også.
Til gengæld kan de vise rundt på et sted, hvor de to mænd med kun meget lidt hjælp udefra er nået rigtig langt med istandsættelsen.
Og der bliver tænkt over detaljerne.
"I gården sad der nogle runde industrilamper. Dem har Steen lige skiftet til nogle, der passer bedre i stilen. Vi har også skiftet skiltene med værelsesnumrene til nogle i en lidt hyggeligere stil," siger Tina.
Og hyggeligt er der bestemt i den brostensbelagte gård, der med hovedbygningen tronende for enden er omkranset af tre længer i bindingsværk. Fra mange værelser er der udgang til en lille terrasse mod netop gårdsiden. Her kan gæsterne grille, spille et spil kæmpe-skak eller bare side og nyde det hele.
Folk udefra må gerne gå derind.
"Da vi kom, stod der kun en dør åben ind til gården. For at signalere, at folk er velkomne, har vi åbnet hele porten, så får man samtidig et kig ind til hovedbygningen, som vi synes er rigtig flot," siger 59-årige Steen.
Morten Korch
Han gør opmærksom på, at Kragsbjerggaard har en historie, det går tilbage til 1747, hvor den daværende ejer fik opført hovedbygningen. Det siges, at H.C. Andersen har besøgt stedet som barn, ligesom forfatteren Morten Korch havde sin gang på gården, hvor han sammen med den daværende ejer og andre fynske standspersoner spillede l’hombre til langt ud på natten.
"Jeg synes, det er sjovt, at vi nu også er med til at skrive historie om dette fantastiske sted," siger Steen.
Med til familien Faldens historie på Kragsbjerggaard hører også Kate og Kims far, Henning.
"Han kommer hver dag og slår græsset, hænger billeder op og reparerer ting, der er gået i stykker. Ham kan vi slet ikke undvære," siger Kate.
Faren kan bestemt heller ikke undvære dem.
"Jeg har været politimand og arbejdet i Staten i over 50 år, så jeg har min gode pension. Men jeg kan godt li’ at snakke med folk og hjælpe med at holde stedet pænt og rent," siger 78-årige Henning.
Både han og de fire ejere glæder sig over, at Odense Vandrehjem er blevet et populært sted både at holde ferie, tage på lejrskole og holde private fester.
"Når der er brug for det, har vi en fast cater i køkkenet," siger Kate.
Hvor hun og de andre familiemedlemmer i starten lavede det meste selv, har de i dag ansat personale til at gøre rent og lave morgenmad. Er der sygdom, eller hvis der kommer en bookning fra en stor gruppe, kan Kate godt finde på at kalde familien sammen: Så skal der gøres værelser i stand.
Det gør de gerne. Kate, Tina, Kim og Steen fremhæver som et plus ved at have eget vandrehjem, at de aldrig helt ved, hvad dagene byder på.
"Det glæder os, at vi får lov til at byde så mange glade mennesker velkommen. Vi nyder, når gården er fyldt med børn, der leger, og vi kan mærke, at gæsterne hygger sig," siger de.