Sponsoreret indhold

Slynge, vikle, eller bæresele: Derfor skal du bære dit barn

Bæresele, vikle eller slynge: Sådan kommer du nemt i gang

Babybæring er populært som aldrig før, og det er der flere gode grunde til. Babybæring er godt for den lille, for forælder-barn-relationen, og så er det ærlig talt også praktisk at få hænderne fri. Men hvad er en god bæresele egentligt?

Babybæring er super godt og smart – både baby og forælder nyder godt af nærværet, det er ofte nemmere at komme rundt med et barn i bæresele end i barnevogn, og så kan man få hænderne fri til praktiske gøremål og aflaste, hvad der kan føles som abelange arme af at bære, vugge, og hoppe den lille til ro. Men der er også mange forskellige slags muligheder til babybæring: bæreseler, slynger og vikler, og der er mindst lige så mange trosretninger og formaninger om, hvad der er godt og skidt til hvilken tid. Det kan være lidt af en jungle at begive sig ud i, men med lidt hjælp fra kyndige eksperter får du her et overblik over, hvorfor babybæring er godt, og hvad du skal have for øje, når du vil investere i et bæreudstyr til dig og dit barn.

– Når et lille barn bliver løftet op, holdt om og oplever tæt kropskontakt med sin far eller mor, så lærer barnet at regulere sine følelser. Fysisk kontakt udløser nemlig hormonet oxytocin, som også kaldes vores kærlighedshormon, og netop udskillelsen af kærlighedshormonet har betydning for, at det lille barn kan finde trøst og ro, siger Helen Lyng Hansen, netsundhedsplejerske på Netsundhedsplejerske.dk og forfatter til en række bøger, blandt andet ”Helens bog om gråd og trøst”.

Babybæring giver kærlighedshormonfix

Oxytocin-frigørelse stimuleres på mange måder. Bland andet ved hud-mod-hud-kontakt, bevægelse og vugning, når barnet sutter, ved fornemmelse af kropsvarme og ved beroligende lyde fra mor og far.

– Oxytocinproduktionen går naturligt i gang, når vi krammer barnet, holder det tæt, masserer barnet eller kærtegner det, men også når vi går rundt med barnet, vugger det og lader det mærke vores bevægelser. Desuden giver det barnet ro at mærke mors og fars varme og høre lyden af vores stemmer, hjertelyd og vejrtrækning, forklarer Helen Lyng Hansen.

Alt dette stimuleres og styrkes med andre ord ikke kun, men også, ved at bære sit barn på kroppen. Nogle bæreseler eller vikleteknikker tillader tilmed, at barnet kan die imens det er i selen. Og det er både praktisk og endnu en kærlighedshormonudløser.

Bæresele, vikle eller slynge?

Før man når til alt det gode og dejlige ved at bære sit barn, skal man dog sætte sig ind i, hvad der er hvad. Skal det være en bæresele, vikle eller slynge, du skal have? Og skal det være en strækvikle, fastvikle ringslynge eller måske en hybrid mellem bæresele og vikle. Man kan godt blev helt træt på forhånd, men man behøver altså ikke vide alt, om det hele.

– Helt kort kan man sige, at alt med skulderstropper, mavebælte og klik-funktion er bæreseler, og alt, der består af et langt stykkestof uden, er vikler. For at gøre forvirringen komplet, så er vikler og slynger lidt to navne for det samme. Og så findes der også nogle hybrider, hvor der er mavebælte, men bindestropper, eller den såkaldte ”meh dai”, som er et firkantet stykke stof med brede bindestropper, siger Linda Bendix, slyngevejleder og medejer af SlyngeSkolen, et online undervisning- , videns-  og rådgivningssted i brug af babybæringsredskaber.

Det er nemlig i høj grad barnets størrelse, om der er en eller flere, der skal bruge bæreredskabet, til hvad formål, og sidst, men bestemt ikke mindst, hvordan dit temperament er.

– Først og fremmest, så skal man afdække sine behov. Hvad er det, man vil med det bæreredskab, man vil have? Der er stor forskel på, om det er noget, man skal bruge, når det skal gå hurtigt og nemt, og man bare lige skal have sit barn op, eller om det er fordi, man har taget en beslutning om, at man gerne være bære sit barn som en mere fast ting og måske lade det sove lur hos sig, siger Linda Bendix.

Desuden skal man gøre op med sig selv, om man er indstillet på at bruge den tid, det tager, at lære de forskellige bindemetoder, hvis man overvejer en slynge eller vikle.

– Min erfaring er, at dem, der får succes med at bære i vikle, er dem, der har tid og overskud til at gøre indsatsen og lære det. Der er tale om et seks meter langt stykke stof, og hvis man lidt allerede fra start tænker, at det er for kompliceret, så skal man ikke lade sig forføre af, at det er populært. Man skal vælge det, man kan mærke, man vil få brugt. For nogle er det en plug-and-play model, som en bæresele tilnærmelsesvis kan kaldes, og for andre vil det være en slynge med mange anvendelses- og tilpasningsmuligheder, forklarer Linda Bendix.

En bæresele kan med andre ord være lige så god som en vikle, hvis man kan sætte flueben ved de tre tjekpunkter.

– Man kan ikke sige entydigt at noget at bruge frem for andet, for både børn og forældre er så forskellige. Det kræver sin research, for det er vigtigt, at barnet sidder ergonomisk rigtigt, og at selen passer til det, man vil bruge den til, siger Helen Lyng Hansen.

Og så skal man være opmærksom på, at man altid skal prøve en bæresele eller vikle, før man ved, om tjekpunkterne er afdækket.

Den gode bæreseles tre tjekpunkter

Uanset hvilket babybæringsremedie, man tror, man skal have, er der tre universelle tjekpunkter, man skal have for øje, både når man vælger selen og hver eneste gang, man bruger den. De tre punkter er essentielle for, om der er tale om god bæresele eller vikle for dig og dit barn.

– Punkt et er sikkerheden. Kan dit barn trække vejret ubesværet, og har det ansigt om mund fri af både bæreren og stof? Der skal være luft mellem barnets hage og hals. Dernæst er det vigtigt, at barnet sidder godt fast og ikke kan falde nogle steder. Punkt to er ergonomi for barnet. Er der nakkestøtte? Og her mener jeg støtte fra hårgrænsen og ned til det øverste stykke ryg, siger Linda Bendix.

Hvis støtten sidder på barnets baghovedet, vil barnets ansigt nemlig blive presset ind mod bæreren og hæmme fri respiration, og det kan være meget farligt.

– Punkt to, det andet ergonomisk tjekpunkt, som er smadder vigtigt, er, om barnet er understøttet af bæreredskabet fra knæhase til knæhase og under rumpe og ryg. Barnet skal sidde som en lille frø, lidt som det ligger inde i maven, med en let C-form på ryggen og knæene trukket op, siger Linda Bendix.

Det skåner barnets hofte og ryg, som ikke er færdigudviklede endnu. Ergonomisk gælder dette op til de kan gå, men også større børn har glæde og komfort af at have støtte i benene og ikke kun blive båret i skridtstykket, forklarer hun.

– Punkt tre er bærerens komfort. Som forældre ved vi godt, at vi kommer i sidste række. Det gælder også her. Men det, man skal mærke efter, er, om man har støtte både over skuldrene og dybt nede på ryggen. Man skal mærke, at man bærer med hele ryggen, og så må der ikke være noget, der strammer, niver eller spænder, siger Linda Bendix.

Hvilken type babybæring er nemmest?

Hvor nemt eller svært er det lige med de der babybærings-aggregater, spørger du måske dig selv?

Vi har derfor listet dem i umiddelbar nemhedsgrad her:

1. Bæreselen: klik, spænd, go!

- Og så alligevel ikke, for det er vigtigt, at justere så barnet sidder sikkert og ergonomisk korrekt, og bæreren har det rart. Men det er en relativt nem model. - Eller en ”meh dai”, som minder om bæreselen, men i stedet er et stykke firkantet stof med brede bindebånd.

2. Strækviklen: kan bindes før baby kommer i.

Den næstnemmeste måde at bære sit barn på er i en strækvikle. Den kan nemlig monteres før barnet kommer i, som er et smertensbarn for mange, som frygter at tabe barnet under bindingen. Man skal dog være opmærksom på, at strækviklen grundet sin elasticitet ikke er egnet til børn, der vejer mere end 7-8 kilo. Elasticiteten er til gengæld det, der gør den enormt god til de helt små babyer.

3. Fastviklen: Tricky montering, men til gengæld eviggyldig

Fastviklen kræver at man oparbejder nogle bindingskompetencer og teknikker, som ikke alle er helt nemme – til gengæld kan den bruges fra barnet er nyfødt og til man ikke ønsker at bære det mere.

4. Ringslynge: Den svære, men gode.

Ringslyngen kræver mest erfaring og er sværest at binde. Men når først du har lært det, er det en fantastisk måde at bære sit barn på, man skal dog være opmærksom på, at den skal være fastvævet.

Kilde: Linda Bendix, SlyngeSkolen.dk. Med et medlemskab hos SlyngeSkolen får du vejledning og adgang til massevis af guides til bindeteknikker.

 

Babybæring – en hjælpende hånd

Der er mange situationer, hvor babybæring ud over at være skønt for barnet også kan være en god idé eller en hjælpende hånd.

– Hvis man er forældre til et grædende og uroligt barn, der har svært ved at overgive sig til søvnen og generelt svært ved at finde ro, så kan det være en rigtig god idé at bruge en sele eller slynge. Det er det også, hvis man gerne vil give barnet ekstra nærhed, men samtidig også gerne vil lave lidt praktiske ting med frie arme, siger Helen Lyng Hansen.

Desuden kan især forældre til for tidligt fødte børn have gavn af eksempelvis en strækvikle, forklarer hun:

– På den måde forærer man sit barn en ekstra mulighed for tæt fysisk kontakt. At bære sit barn tæt kan være en god erstatning for den tid, som barnet ikke fik i livmoderen, siger Helen Lyng Hansen.

Babybæringens faldgruber

Selvom der er utrolig mange gevinster ved at bære sit barn tæt på sig, så er der også ting, man skal være opmærksom på for ikke at udgøre fare eller utilsigtet forvolde skade på sit barn, forklarer eksperterne.

– Det anbefales normalt ikke, at nyfødte bæres mere end 20 minutter ad gangen i en bæresele, men det afhænger meget af modellen. Hvis man vælger en ergonomisk bæresele, kan barnet dog ofte sidde i længere tid, fordi barnet støttes godt omkring både ben, ryg, numse og hoved. Og i en vikle har man også mulighed for at placere barnet på forskellige måder, alt efter type, barnets alder og så videre. Et nyfødt barn kan derfor godt have glæde af at være i en strækvikle, hvor det et godt støttet, og derfor kan sidde der i længere tid, siger Helen Lyng Hansen.

Desuden er ikke alle bærepositioner egnede til egentligt at bære barnet.

– Selvom mange brands viser billeder af det, må man aldrig bære sit barn i ammestilling. Det er decideret farligt, når det ikke er fordi, man lige nøjagtigt ammer og har fuldt fokus på barnet. Barnet bøjer nemlig uhensigtsmæssigt i nakken og kan lukke af for fri vejrtrækning i stillingen, advarer Linda Bendix.

Fastviklen kræver at man oparbejder nogle bindingskompetencer og teknikker, som ikke alle er helt nemme – til gengæld kan den bruges fra barnet er nyfødt og til man ikke ønsker at bære det mere. 

På jagt efter bæresele eller slynge?

Bæresele- Ergobaby 360

Denne bæresele fra Ergobaby kan du finde her

Strækvikle fra Babylonia i økologisk bomuld

Find strækviklen fra Babylonia her

Fastvikle - kombineret slynge og bæresele 100% øko 

Fastviklen fra Babylonia finder du her

Ringslynge - aflaster den ene skulder

Find ringslyngen fra Babylonia her

Se hele Jollyroom.dk’s store udvalg af bæreseler og slynger her