Æbler i kasse

Sådan opbevarer du havens æbler

Friskplukkede æbler smager fantastisk, og det er dejligt at hente dem i sin egen have. Men hvordan opbevarer man dem? Læs mere her.

Nyplukkede, danske æbler er bare bedst. Og hvis du på nogen måde har mulighed for at opbevare en kasse æbler eller to i garagen eller udhuset, så gør endelig også det. Du vil for det første få en skøn oplevelse ud af at plukke dem, og for det andet vil et par kasser æbler stå og dufte hjemme hos dig i de næste par måneder.

De æbler, som du selv har været ude og plukke, smager på en eller anden måde også meget bedre. Så når du en aften sidder og mangler lidt til ganen, vil et velduftende, selvplukket æble bringe skønne sensommerminder frem.

Er du i tvivl om, hvordan dine æbler bedst skal opbevares, så læs med her:

Opbevaring

Mange haveejere ved ikke, hvordan de skal opbevare æblerne fra deres æbletræer, så i løbet af et par uger ligger æblerne rådne i græsset eller i en havekurv. Bruger man lidt tid på de nyplukkede æbler, kan de gemmes helt til jul. Plukkemodne æbler skal opbevares køligt, fugtigt og helst i ét lag i en ren, åben kasse af træ eller plast. En garage eller en kælder er et godt sted, men sørg for, at æblerne ligger muse-sikkert.

Små åbne plastikposer

Små åbne plastikposer er også et godt opbevarings tip. Dermed smitter æblerne ikke hinanden med dårligdomme, og plastikposens fugtige miljø medvirker til, at æblerne ikke rynker. Alternativt kan luften suges helt ud afposen, der bindes til med en stram knude.

Undgå frost

Æbler kan lide kølighed, men ikke frost. Hvis der er en tand for koldt på dit opbevaringssted, kan du dække æblerne med en gammel plaid eller et vattæppe. Et lag bobleplast kan også bruges. En anden mulighed er at pakke æblerne ind i avispapir – det holder på varmen og sikrer, at æblerne ikke smitter hinanden med dårligdomme.

Sortering

Ikke alle æbler egner sig til at gemmes. Hvis æblerne har fået stød, får de brune pletter, der hurtigt breder sig til de andre æbler i kassen. Pletterne smitter med svampesygdomme, som får æblerne til at rådne. Du skal derfor sortere æblerne omhyggeligt, inden de lægges i kassen, og kassen bør inspiceres hver anden uge for dårlige æbler.

Konservering

Konservering er en urgammel metode til at udnytte alle frugterne i ens have. Æblerne kan koges til mos og smides i fryseren i fryseposer. Eller man kan sylte dem til marmelade eller chutney. Det kræver lidt arbejde her og nu, til gengæld er glæden stor, når man senere på året kan tage et glas æblegelé frem fra gemmerne eller optø en portion frossen æblemos til en dejlig æblekage.

Kilde: Samvirke m.fl.

Tip

Nedfaldsæbler kan med fordel bruges til saft eller most, som kan bruges til drikke, sovse og i sammenkogte retter.

Æblesorter

Belle de boskoop

Et syrligt og aromatisk madæble, der nemt koger ud.

Coxorange

Et fast spiseæble med en halvtør sødlig og kraftig smag - også god til madlavning.

Discovery

Et fast, sødt og aromatisk spiseæble med kort holdbarhed.

Elstar

Et syrligt/sødt spiseæble med en fin, aromatisk smag – også godt til madlavning.

Filippa

Et saftigt, syrligt og sødt spiseæble – også godt til madlavning.

Gloster

Et frisksmagende spiseæble – også godt til madlavning

Gråsten

Et saftigt, syrligt, sødt og krydret spiseæble – også godt til madlavning.

Ingridmarie

Et friskt og syrligt/sødt spiseæble med en kraftig aroma - også godt til madlavning.

James grieve

Et saftigt, syrligt, sødt og krydret spiseæble – også godt til madlavning.

Jonagold

Et syrligt/ sødt og krydret spiseæble – også godt til madlavning.

Mutzu

Et meget stort, sprødt og aromatisk spiseæble – også godt til madlavning.

Pigeon

Et lille fast, frisk og let bittert spiseæble – også godt til madlavning.