Sølvfisk

Guide: 6 tips til at slippe af med sølvfisk

Sølvfisk kan være tegn på fugt i din bolig, og selvom de små sølvskinnende insekter er fredelige og helt ufarlige, så kan de være irriterende, hvis de gnaver løs i bøger, malerier og tekstiler. Læs med og få nemme og effektive tips til, hvordan du får de små sølvfisk i nettet.

De danske hjem får hyppigt uønsket besøg af sølvfisk, og selvom sølvfisk er ganske harmløse skadedyr i forhold til menneskers helbred og trivsel, så er de små kryb ikke de mest optimale bofæller for os.

De små kræ kryber nemlig ind i vores boliger gennem de mindste revner og sprækker, og deres foretrukne opholdssted er de fugtige miljøer, der måtte findes i dit hjem.

Derfor lever sølvfisk i fugtige rum som badeværelser og køkkener, og det er ikke ligefrem et par sølvfisk og deres lange følehorn, du har lyst til at møde som det første om morgenen, når du træder ind i brusekabinen eller hælder kaffe op ved håndvasken.

Dårlig udluftning

Hvis du gerne vil enten undgå sølvfisk i dit hjem eller allerede har spottet de små insekter i din bolig, så er der allerede nu to lynhurtige ændringer, du kan foretage derhjemme, for at bekæmpe sølvfiskene.

Da sølvfisk trives godt i varme og fugtige områder, kan du starte med at lufte hyppigere ud, ligesom det også er en god idé at undgå for meget gulvvask.

Problemer i din bygning

Hvis du oplever sølvfisk i et stort antal, kan der være tale om et mere omfattende problem, som ikke blot skyldes dårligt indeklima og fugtige områder i dit hjem. Hvis du ser sølvfisk i store flokke og ikke bare et par stykker, kan det nemlig være et symptom på fugtproblemer i selve boligen, som kan skyldes utætte rør eller opstigende fugt, og i det tilfælde er det bedst at tage fat om roden på problemet, og løse eventuelle bygningstekniske problemer.

Sølvkræ, fiskemøl, tæppehajer, sølvsild eller sølvfisk....

Kært barn har mange navne, men de fleste kender nok bedst det lille, glinsende insekt under navnet sølvfisk, som skyldes dets sølvblanke skælbeklædning, formen og de hurtige bugtende bevægelser, der leder tanken hen på sølvglinsende småfisk.

Sølvfisk holder af lune, fugtige og mørke omgivelser og trives derfor bedst i badeværelset, kælderen, vaskerum eller i køkkenet, og da de er meget lyssky, vil du ofte kunne se dem pile hen over gulvet, når du tænder lyset.

Selvom sølvfisk betragtes som et skadedyr, da det gnaver huller i papir, som fx bøger, frimærker, fotos og tekstiler, så er de relativt harmløse og fuldstændigt uskadelige for dyr og mennesker.

Guide: 6 tips til at slippe af med sølvfisk

Sølvfisk kan være tegn på fugt i din bolig, og selvom de små sølvskinnende insekter er fredelige og helt ufarlige, så kan de være irriterende, hvis de gnaver løs i bøger, malerier og tekstiler. Læs med og få nemme og effektive tips til, hvordan du får de små sølvfisk i nettet.

Sådan slipper du af med sølvfisk i hjemmet:

1. Bekæmp fugten

Da sølvfisk holder af varme og fugt, optræder de normalt kun i større antal, hvor der er høj fugtighed. Har du mange sølvfisk i hjemmet, og har du svært ved at holde dem nede, bør du først og fremmest undersøge, hvad luftfugtigheden skyldes, og hvad du kan gøre for at afhjælpe den. Mange sølvfisk kan nemlig være tegn på overdreven fugt, fx et defekt vandrør, brist på isoleringen eller en fugtskade i husets sokkel.

2. Luft ud

Dårlig udluftning kan skabe et fugtigt indeklima, som almindelige sølvfisk trives godt i. Du kan ofte komme sølvfiskene til livs – eller i hvert fald holde bestanden nede – ved at sørge for ordentlig og regelmæssig udluftning særligt i badeværelset. Sørg derfor for at lufte ud mindst 2-3 gange dagligt med gennemtræk i 5-10 minutter. På den måde holder du hjemmet tørt.

3. Hold hjemmet rent

Sørg for at gøre hjemmet grundigt rent med jævne mellemrum. Din støvsuger er et effektivt våben mod de små insekter. Husk at støvsuge grundigt særligt i sprækker, huller og revner langs fodlister og rør, hvor sølvfiskene ofte gemmer sig på grund af mørket. Grundig rengøring er altså en god idé, hvis du vil bekæmpe sølvfisk.

4. Tør af

Vask og aftørring er også et effektiv våben mod sølvfisk, der bl.a. lever af sæbeaflejringer i brusekabiner og håndvaske, mel og små krummer, som de finder på deres vej. Da sølvfisk som bekendt holder af fugtige omgivelser, er det vigtigt, at du ikke efterlader for meget vand. Sørg derfor for at vride kluden eller moppen godt, for at minimere fugt. Det kan også være en god ide at rense afløbene fra hånd- og køkkenvasken ved fx at hælde lige dele eddike og natron i afløbet og lade det virke i ca. 10-15 minutter, inden du skyller efter med varmt vand.

5. Skrappe insektmidler

Til trods for grundig støvsugning, rengøring og udluftning, vil der sandsynligvis altid være steder, hvor de små sølvfisk kan gemme sig. Oplever du, at de kommer igen efter kort tid, så findes der også lidt skrappere former for sølvfisk-bekæmpelse. Der findes et hav af forskellige insektmidler til bekæmpelse af sølvfisk, herunder insektspray, lokkedåser eller insektpudder, som forhandles i de fleste byggemarkeder. Sølvfisk er følsomme overfor langt de fleste midler.

6. Hjemmelavede fælder med duftende lokkemidler

Du kan også slippe af med sølvfiskene ved at irritere dem med forskellige dufte eller opsætte en sølvfisk-fælde med forskellige lokkemidler. Dufte som fx citrus, laurbærblade, hele nelliker eller lavendel, skulle angiveligt kunne skræmme sølvfiskene væk. Se de hjemmelavede fælder nedenfor.

6 naturlige sølvfiskefælder, du selv kan lave

Har du ikke lyst til at bruge insektgifte og andre kunstige sprøjtegifte, kan du forsøge at komme sølvfiskene til livs på en mere naturlig måde, og det er nemt at lave din egen sølvfisk-fælde.

Eddike: Sølvfisk hader lugten af eddike. Hold fiskene på afstand ved at hælde lidt husholdningseddike på en svamp eller klud og påføre væsken langs lister, sprækker og hulrum, hvor sølvfiskene ofte gemmer sig.

Lavendel: Ligesom eddike hader sølvfisk lugten af lavendel, og duften siges at holde de små dyr væk. Bland nogle få dråber af æterisk olie med lavendelduft i dit rengøringsmiddel og rengør hjemmet, som du plejer.

Ris: Sølvfisk elsker som nævnt fugt og varme. Da ukogte ris er en effektiv fugtsuger, kan du prøve at hælde lidt ris op i en lille skål. Kom et stykke tyndt stof over skålen og fastgør det med en elastik. Placer herefter skålen med ris på badeværelset, i skabe, skuffer eller andre udsatte steder.

Kartofler: Sølvfisk elsker stivelse så ved hjælp af en kartoffel og en plasticpose, kan du lave en effektiv fælde. Halver kartoflen og skær riller i de to kartoffelstykker. Kom kartoflerne i en plasticpose og placer den åbne pose på gulvet eller andre steder, hvor du er særligt plaget af sølvfisk. Sølvfiskene vil herefter søge mod kartoflerne i posen, hvorefter du kan lukke den og smide den ud.

Bagepulver: Både bagepulver og natron indeholder hævemiddel, der får de små sølvfisk til at svulme op og dø. Lav en blanding af 1 dl sukker og enten 1 dl natron eller bagepulver. Placer blandingen der, hvor sølvfiskene plejer at dukke op.

Honning: Med honning kan du nemt lave en fælde, hvor insekterne sidder fast. Sølvfisk elsker nemlig søde sager. Smør derfor honning eller sirup på et stykke bagepapir og placer papiret der, hvor problemet er størst. Sølvfiskene vil blive fristet af sukkeret og sidde fast på papiret, hvorefter du kan smide papir (og sølvfisk) ud.

Hvad er sølvfisk?

Sølvfisk er en art vingeløse insekter, der måler 12-25 mm. De tilhører en orden af ”urinsekter”, der har eksisteret mere end 300 mio. år. Sølvfisken lever op til 5 år, hvilket er en lang levetid, når det kommer til insekter. Til gengæld lægger en sølvfisk sjældent mere end en snes æg i løbet af sit liv. Når sølvfiskens æg klækkes, er det miniudgaver af de voksne sølvfisk, der kommer ud. De vokser og skifter ham, indtil de når deres endelige størrelse. Den foretrækker høj luftfugtighed og lune omgivelser, og trives overvejende i badeværelset, vaskerum, køkkenet og andre mørke, isolerede områder.

Hvad spiser sølvfisk så?

Sølvfisk lever af lidt af hvert men holder særligt meget af sukker, cellulose og stivelse. Det findes i en række materialer og produkter i husholdningen, som man ikke ønsker at få ødelagt af sølvfisk. De kan lide at spise papir, bøger, tapet, malerier, tæpper, tapetklister samt sukker, pasta og fødevareaffald. Desuden holder de af skimmel- og mugsvampe, samt af de proteiner, der findes i fx sæberester i brusekabinen og håndvasken. De kan også leve af andre døde insekter.

Kilder: Institut for Plantebeskyttelse og skadedyr, Rentokil, Bolius.dk og idenyt.dk

SSKilder: Institut for Plantebeskyttelse og skadedyr, Rentokil, Bolius.dk og idenyt.dk