Kathrine Dyrvig restaurering af gamle møbler gør det selv

Kathrine troede, hun skulle have en akademisk karriere, men kærligheden til mølædte møbler tog over

Kathrine Dyrvig troede, hun skulle have en akademisk karriere, men kærligheden til mølædte møbler tog over og blev et fuldtidsjob. I en længe på et østjysk gods nusser hun derfor i dag om gamle kommoder, skabe og borde, som andre for længst har kasseret.

Husker du dengang i 1980’erne, da mange danske hjem var indrettet med afsyrede kommoder, chatoller og vitrineskabe? I dag er det afsyrede look for de flestes vedkommende fortid, og mange skiller sig af med de tunge træmøbler. Men det er en skam, mener Kathrine Dyrvig. Hun har derfor gjort det til sin mission at vække møblerne smukt til live.

– Mange gamle træmøbler er af god kvalitet og har både sjæl og charme, siger hun.

– De kan holde mange år endnu, men man skal kunne se mulighederne i dem.

Fra 100 til 1.000

Sammen med sin kæreste og sine to børn bor Katrine i dag i én af længerne på Tammestrup Gods uden for Skanderborg. Og selv om familien har 380 kvadratmeter at boltre sig på, findes der i hjemmet kun to møbler, som er købt fra ny, nemlig børnenes TrippTrapp-stole. Resten er genbrug, loppefund og vintagemøbler, og i en af de gamle staldbygninger har Kathrine indrettet en kreativ hule, hvor karlekammerskabe, borde og reoler venter på at få nyt liv og nye ejere.

– Det er typisk gamle fyrretræsmøbler, som blev afsyret i 1980’erne, og nu kan hr. og fru Jensen ikke længere se værdien i dem og sælger dem derfor billigt, fortæller Kathrine.

Kathrine Dyrvig Miomio Vintage

Hun opkøber møblerne på DBA eller Facebook for nogle hundrede kroner og sælger dem på den anden side af de tusinde. Men så er det også inklusive flere dages arbejde med at transformere et gammelt skab eller en skænk til et møbel, der gør sig i et moderne hjem.

– Folk ville blive overraskede, hvis de vidste, hvor meget arbejde der ligger i at give et gammelt møbel et moderne udtryk, konstaterer Kathrine.

Kathrine Dyrvig Miomio Vintage

Tip

En lys egetræsramme får et patineret look, hvis du pensler den med kaffe.

LÆS OGSÅ: Guide til de bedste loppemarkeder i København

Gemmer alt

Hun begynder med at fjerne overflødig pynt som udskæringer og krummelurer, der giver møblet et gammeldags look. Derpå udskifter hun ødelagte dele, skifter beslag eller håndtag, spartler revner og sliber ujævnheder, før hun finder den helt rigtige farve til møblet. Oftest får et møbel to-tre gange maling ud- og indvendigt, før det er klar til sit nye hjem.

– Jeg kan godt bruge flere dage på at beslutte mig for den helt rigtige farve, og ofte blander jeg selv nuancen, siger Kathrine.

I sit værksted gemmer hun alt, hvad hun fjerner fra de møbler, hun istandsætter, for en udskæring eller et gammelt hængsel kan ofte få nyt liv på et andet møbel.

Kathrine trækker en skuffe ud med beslag og forklarer, hvordan man kan lægge et messingbeslag i en blanding af vand og natron for at give det et patineret look eller bruge eddike, hvis det patinerede har taget overhånd.

– Du kan komme virkelig langt med remedier, som findes i en almindelig husholdning, forklarer hun.

Kathrine Dyrvig Miomio Vintage

Den og en masse anden viden har Kathrine fået ved at prøve sig frem, for hun er hverken uddannet snedker eller møbeldesigner.

Røjser og maling

– Jeg har gået på universitet og er en rigtig 12-tals-pige, men mens jeg læste, fandt jeg ud af, at jeg også godt kan lide at bruge mine hænder, fortæller Kathrine, der har en kandidatgrad i litteratur.

Hun gik på universitetet i ni år og fik sine to børn undervejs, og selv om hun forlod uddannelsen med et 12-tal for sit speciale, stod arbejdsgiverne ikke i kø, og hendes ansøgninger endte ofte i bunker med 600 andre.

– Jeg blev nedtrykt og kunne mærke på mig selv, at det ikke gav mening at fortsætte i det spor. Jeg blev sygemeldt med alvorlig stress og blev bevidst om, hvad der er vigtigt i mit liv, fortæller hun.

Det vigtige var ikke en akademisk karriere, måtte Kathrine erkende. Til gengæld havde hun i løbet af sin studietid restaureret gamle møbler på hobbyplan, og under sygemeldingen oplevede hun, hvordan arbejdet kunne stoppe alle de tanker, der ellers myldrede rundt i hendes hoved.

– Jeg havde været så meget i mit hoved i så mange år, og det gav en ro og glæde at være kreativ og bruge min skabertrang, husker Kathrine.

Kathrine Dyrvig Miomio Vintage

– Jeg fandt ud af, at jeg trives bedre i gummistøvler med en pensel i hånden.

Den lyserøde kommode

Kathrine begyndte at tage billeder af sine vintagemøbler og lægge dem på sin instagramprofil. Det var ikke med salg for øje, men der gik ikke lang tid, før den første køber meldte sig.

– Det første, jeg solgte, var en lyserød kommode og et grønt vitrineskab, og jeg solgte det alt for billigt, griner hun.

Interessen fra køberne varede ved. I begyndelsen kom alle kunderne dog fra København og Nordsjælland, men Kathrine oplever, hvordan også resten af landet har fået øjnene op for det smukke i de gamle møbler.

– Der er virkelig stor interesse, og mange skriver også til mig for at få gode råd til, hvordan de selv går i gang, fortæller hun.

Derfor har Kathrine lavet en webshop, hvor hun sælger pensler og den miljøvenlige canadiske møbelmaling, hun selv bruger, samt interiør som tapet, billedrammer, puder og tæpper af indiske vintagestoffer. Hun planlægger også at åbne sit værksted, så interesserede kan lægge vejen forbi. Planer er der nok af, for Kathrine ved, at et 8-til-16-job på et kontor ikke gør hende lykkelig.

– Jeg arbejder meget mere, men sådan føles det ikke, for jeg har min frihed og kan være sammen med mine børn, mens jeg arbejder, smiler hun.

Kathrine Dyrvig Miomio Vintage

Sæt dit møble i stand – trin for trin

  1. Fjern påsat pynt som udskæringer og krummelurer fra møblet.
  2. Vask møblet grundigt med sæbevand. Malingen hænger bedre fast, når gammelt skidt er fjernet.
  3. Slip ujævnheder væk, og spartl huller og revner. Brug fx spartelmassen Easy Filler til træ fra Flügger.
  4. Giv flere gange maling. Invester i en ordentlig pensel, så du undgår, at malingen ”striber”.
  5. Giv eventuelt møblet nye beslag, som kan tilføre det et moderne udseende.
  6. Gnid stearin på skuffer, der binder – både på kanterne af skuffen og på selve møblet.
  7. Hvis et messingbeslag er for skinnende, kan du give det patina med natron, mens eddikeopløsning hjælper, hvis beslaget er for mørkt.
Kathrine Dyrvig Miomio Vintage

Kathrine Dyrvig, 34 år

Har en kandidatgrad i litteratur, men driver firmaet og webshoppen Miomio Vintage. Bor på Tammestrup Gods uden for Skanderborg med sin kæreste og deres to børn på 7 og 9 år.

Se mere på miomiovintage.dk og @miomio_vintage

– Jeg elsker det, jeg laver, og så er det skønt, at andre også kan se charmen i de gamle møbler.