Matias har en forkærlighed for gul og blå: Kom med indenfor i hans fine rækkehus

I et lille undseeligt rækkehus har smykkedesigner Matias Milton Vase med hjemmesnedkererede møbler og sans for scenografiske udtryk skabt en æstetisk base fuld af kreative løsninger.

Der er ikke en eneste krog i Matias Milton Vases hjem, hvor han ikke har været i gang med en kreativ forvandling. Det har nemlig været en længere proces at gøre det lettere kedelige betonblok-rækkehus til et indbydende og æstetisk hjem.

– Huset er i virkeligheden en nyere betonblok med standardiseret inventar, overlakerede parketgulve samt det famøse savsmuldstapet, som alle elsker at hade. Det var derfor lidt et sats for mig at købe huset, da jeg i starten ikke følte mig hjemme her. Jeg fik hurtigt skiftet gulv, pillet tapet ned og fuldspartlet væggene, hvilket gjorde en kæmpe forskel, fortæller Matias og tilføjer:

– Jeg har lært, at det er vigtigt at huske på, at alle boliger kommer med muligheder. Personlighed er ikke noget, der nødvendigvis følger med i et køb, det er noget, vi selv må definere og skabe, siger Matias.

Sofaen fra Sofa Company er blevet opgraderet med en ny polstringi groft struktureret møbeltekstil i en gråbeige farve. Gallerihylderne er fra Ikea og er ligesom væggene malet i farven Soothing Beige fra Jotun. Lampen har Matias selv lavet af ostelærred spændt ud med broderirammer. Skulpturen af marmor er fra Kristina Dam, og bøgerne er et miks af egne udgivelser som grafisk designer, rejsefund og æstetiske coffee table books.
Sofaen fra Sofa Company er blevet opgraderet med en ny polstringi groft struktureret møbeltekstil i en gråbeige farve. Gallerihylderne er fra Ikea og er ligesom væggene malet i farven Soothing Beige fra Jotun. Lampen har Matias selv lavet af ostelærred spændt ud med broderirammer. Skulpturen af marmor er fra Kristina Dam, og bøgerne er et miks af egne udgivelser som grafisk designer, rejsefund og æstetiske coffee table books.

Da basen var på plads, sørgede Matias for at bløde det hele op med tekstiler, teksturer, materialer og farver, der giver rummene liv og rent visuelt bløder den meget upersonlige betonramme op. Indretningsstilen er uhøjtidelig og fuld af små, æstetiske stilleben sammensat af fund fra alverdens loppemarkeder, genbrugsbutikker og rejser, som Matias knytter mange af sine minder op på. Han køber kun ting, hvis de vækker en indre begejstring eller glæde i ham, og han har en særlig sans for at skabe en gennemført og stilsikker indretning.

Men for Matias er der også vigtigt, at der er en rummelighed i hjemmet og plads til både ridser i lakken, rødvinspletter på bordet og malerpletter i stolene.

– Jeg kommer fra et hjem, hvor indretning altid har været en leg, og hvor møbler ikke var noget, der kun var til pynt. Et hak i en stol eller en ridse i bordpladen var aldrig nogen katastrofe. Genbrugsture var en skattejagt, og min mor lærte mig at se muligheder i møbler, der ikke nødvendigvis var perfekte, men som kom med en historie. Min stil er meget anderledes end mine forældres, men dét at se muligheder i ting, er noget, jeg har med hjemmefra, og det bærer min egen indretning også præg af.

“Jeg har lært, at det er vigtigt at huske på, at alle boliger kommer med muligheder. Personlighed er ikke noget, der nødvendigvis følger med i et køb, det er noget, vi selv må definere og skabe”

Matias Milton Vase
De fleste steder i huset er der to lag gardiner, som Matias selv har syet. Det skaber dybde og giver mulighed for selv at vælge, hvor meget lys der skal komme ind. Stolen er Tembo Chair fra New Works betrukket med karrygult tekstil fra Kvadrat

Trangen til at skabe sine egne ting, har Matias også med sig fra barnsben, og de fleste møbler i rækkehuset har han selv snedkereret med hjælp fra sin far. Idéerne kommer i takt med behovet for et nyt møbel opstår, og ofte passer standardiserede løsninger ikke ind i det lille hjem.

– Jeg er særlig glad glad for min hjemmebyggede gulv til loft-reol i køkkenet. Skabspladsen var ret begrænset og kunne på ingen måde forenes med min voksende samling af tallerkener, glas og kopper. Jeg tegnede derfor en hurtig skitse, som jeg sendte til min far. Et par uger senere kom han med den fineste reol med indbygget tallerkenrække og med hylder nok til en voksende kopsamling, fortæller Matias, der også får mange positive kommentarer for sit hjemmelavede spisebord lavet af bøjeligt mdf og rhomber af bejdset og lakeret egetræsfinér.

– Det var et omfattende projekt, men det er også blevet helt unikt, fortæller Matias.

– Det er vigtigt, at indretningen ikke bliver for distanceret, overtænkt eller højtidelig. Jeg skal føle mig hjemme og have mit kreative frirum til at skabe, slutter Matias.

Spisebordet har Matias selv lavet med et stel af bøjelig mdf, hvor bagsidens riller er synlige. Bordpladen er lavet af bejdsede egetræsfinerstykker, som er lakeret i henholdsvis hvid, mørkebrun og natur. Lampen over spisebordet er fra House Doctor, og alle stolene er fundet brugt.
Matias har en forkærlighed for farverne gul og blå, som sammen med jordfarver og naturmaterialer er gennemgående i indretningen. Den riflede marmorplade er fra Muuto, de terrakottafarvede sojaskåle fra Seramikku og den brune kaffekop er en gave fra Kreta. Messingoplukkeren er fra Ferm Living og hulskeen fra Nicolas Vahé. Den dekorative filterholder i messing er købt hos Plint, trådtrissen er et genbrugsfund og saksen fra Hay. Bogen er et illustrationsværk af Roberts Rurans og krystalringen fra House of Vincent.
Kontoret er et kreativt fristed med skrivebord lavet af Matias’ far, kontorstol fundet i genbrug og malet gul, samt kontrastskabende blå gardiner, som Matias selv har syet af tekstil fra en lille stofbutik i Åbyhøj. Den inspirerende gallerivæg er med få undtagelser en blanding af værker, Matias selv har tegnet, malet eller kreeret gennem tiden.
Matias har opgraderet et kedeligt, nyt og hvidt køkken med hjemmebyggede fronter af birkefiner. Fronterne har fået lak for at fremhæve de varme og rødlige toner i træet. Grebene, vasken og armaturet er fra Ikea. Krukken med køkkenredskaber er fra House Doctor, olieflaske fra Nicolas Vahé og kaffebrygger fra Chemex.
Køkkenet er fyldt med smukke ting, blandt andet i den indbyggede reol, som Matias’ far har lavet, der indeholder alt fra glas, kaffekopper og karafler til skærebrætter, vaser og kogebøger.
Badeværelset er det rum, der har fået mindst opmærksomhed, men alligevel er det blevet opdateret med et hjemmebygget møbel med fransk rørflet, der tilfører taktilitet og varme til rummet samt en håndklædeholder i form af en gammel gymnastikring. Håndklædet er fra Ferm Living, spejlet er fra Silvan, og den messingfarvede hylde er fra House Doctor.
Smykker fra serien Alchemist fra House of Vincent. Skålen er fra House Doctor.
Ved at male alle flader på en væg samme farve skabes et roligt udtryk, hvilket er ideelt til soveværelset. Her er valgt farven Soothing beige fra Jotun. Bag reolen er der malet med kalkmaling, der giver en anden struktur for at afgrænse reolen. Indholdet på hylderne kan nemt skiftes ud og giver mulighed for en hurtig visuel opdatering.
På soveværelsets bagvæg er der muret blanke hvide fliser op i halvforbandt for at skabe et anderledes og spændende udtryk. Fra venstre hænger et postkort fra Hamborg, et billede købt i Hay, kunstprint af svenske Johan Ray Pedersen, print af Michael Kviums ‘Dumrian’, et værk af Paul Cederdorff, en tallerken fra Italienske Fornasetti og en ramme fra Moebe. Sengetøjet er fra Ikea, og sengebordene er hjemmelavede af birkefiner.

Hvem og hvor?

Hvem: Matias Milton Vase, 28 år, og hunden Karla. Matias driver smykkevirksomheden House of Vincent med sin forretningspartner og bedste veninde Julie Mai Valentin.

Hvad: To-plans rækkehus på 75 kvadratmeter ved Aarhus.