Nanna Hjortenbjerg: "Kunsten kan ophøje dig fra hverdagen og madpakker"
Kunsten er som japansk morgenmad: ren, klar og rigtig, siger den nye direktør for kunst- og designbegivenheden Chart Art Fair i København.
Apollo Bar på Charlottenborg er blevet Nannas stamkaffebar, hvor hun får sin benzin, sin flat white. Baren ligger skråt overfor hendes kontor i gården, der også huser Kunstakademiet. Det er her, på Charlottenborg, og fra i år også i Den Frie Udstillingsbygning på Østerbro, Chart foregår, når kunst- og designbegivenheden for sjette gang åbner 31. august – 2. september.
Hvad er CHARTS fineste opgave?
– Chart har to fineste opgaver. Den ene er, at den skal være Nordens førende kunstmesse, der viser det bedste, kunstscenen har at byde på. Den anden er, at den skal være en generøs begivenhed, som inviterer hele byen ind. Chart er for alle – en andetårsstuderende fra Arkitektskolen eller en fuldtidskunstkøber. Vi skal vise alt det nye, som kunsten, design og arkitekturen kan lige nu.
Hvilken kunstner er din personlige favorit lige nu?
– Jeg kan jo ikke vælge én! Men hvis jeg skal vælge en kunstner, jeg er meget optaget af, er det Marie Lund, der lige for tiden arbejder meget skulpturelt med kobber-, beton- og stenrelieffer. Det er minimalt og meget smukt og fint. Værkerne står, som om de stadig er i proces, som om de er ved at blive til samtidig med, at de er helt rene.
Hvis vi kigger tilbage i tiden – hvilket kunstværk kan så noget særligt?
– Méret Oppenheim (schweizisk surrealist, red.) lavede værket Object (Luncheon in Fur) i 1936. En kop, hun købte i et stormagasin i Paris, beklædt med pels. Det var i den spirende surrealisme, hvor også Duchamp (Marcel, fransk-amerikansk kunstner, red.) arbejdede med hverdagsobjekter, som han udstillede på museum. Det er stadig interessant i dag, fordi det undersøger, hvad kunsten er og kan og bryder med rammerne. Det er kunstens rolle. Méret Oppenheims værk blev købt af MoMA, der netop var blevet grundlagt, som den første kvindelige kunstner. Derfor bliver hun også kaldt The First Lady of MoMA.
Hvad kan kunsten gøre for os?
– Et værk kan transcendere dit normalsprog og din logik og ramme følelser, du normalt ikke har kontakt til. Kunsten kan ophøje dig fra hverdagen og madpakker. Kunsten taler til dine instinkter frem for dit intellekt. Når det er rigtig godt, har du ikke engang ord for, hvad det er, du har oplevet. Du kan bare mærke, at det giver mening. Kunst kan åbne dig op.
Hvordan bidrager kunsten til vores verden?
– Kunstneren kan reflektere over verden på en anden måde end økonomer og pædagoger, og vi skal huske at give plads til, at der er forskellige måder at reflektere over verden på. Her kan kunstneren være med til at skubbe til vores forståelse af verden. Fx arbejder Novo Nordisk sammen med kunstnere for at inspirere deres topforskere til at tænke på andre måder. Kunst er ikke bare noget, man køber for et budget og hænger op på væggen. Det kan være med til at udvikle en forretning. Men omvendt kan videnskaben også have indvirkning på kunsten. Lea Porsager er fx vildt inspireret af naturvidenskaben og dykker ned i forskningen for at finde inspiration til sin kunst.
Nu mødes vi jo over morgenmad; så hvis kunsten var en morgenmadsret, hvad ville det så være?
– Et japansk morgenmåltid med rå fisk og kimchi og tang og ris og grøn te – alt andet, end hvad man forbinder med dansk morgenmad. Det er noget, der først kræver en overvindelse, men når du først har spist det, virker alting helt rent og klart og rigtigt.
Chart byder på kunst, design og arkitektur fra førende nordiske gallerier på Charlottenborg og Den Frie Udstillingsbygning i København fra 31. august.