Tag med på opdagelse i et skønt hus med krinkelkroge, historie og havudsigt
Havudsigt, gårdhaveidyl og et charmerende gammelt fiskerhus fuld af historie og krinkelkroge.
Mon Plaisir er navnet på det smukke gamle fiskerhus på en bakketop i Helsingør. Det betyder Min glæde på fransk, og det er da også en ren fryd at bo her, synes Nina Uhland og Bo Søby. Højt beliggende på skrænten ved havet og med kig til færgerne, fiskerne og livet ved vandkanten. Bo er oprindeligt fra byen og har kendt til huset, lige siden han var barn. Nina fortæller:
– Der er masser af lokalhistorie i huset. Jeg ved, at man grundlagde Helsingør Lilleskole her, og min mand, Bo, kom her som barn med sin mor og købte sin første hund. Tidligere endnu, før det blev familiebolig for en lokal fisker, var huset en beværtning for de handelsrejsende, der kom til byen. Her kunne de få en bid brød, et kys og lidt kærtegn med på vejen af de letlevende kvinder, der holdt til her.
Saltvandsindsprøjtning
Huset bestod før i tiden af et hovedhus og et baghus, som en fiskerfamilie boede i om sommeren. Så kunne familien tjene lidt ved at leje hovedhuset ud til sommergæster fra byen. I dag er husene forbundet, og indretningen fungerer perfekt til en familie med næsten voksne børn, hvor både voksne og unge kan få brug for at trække sig lidt tilbage. Det var også husets charmerende krinkelkroge, som Nina og Bo faldt for.
– Vi ville bo i Helsingør ved vandet, og der ligger huset helt enestående. En anden ting var stemningen. Vi kom egentlig med en liste af fornuftige kriterier, men vi er gået på kompromis. Til gengæld har vi fået en masse charme og uventede goder som den kæmpestore have, fortæller Nina. Familien har givet huset en saltvandsindsprøjtning og renoveret og isoleret hen ad vejen, for det kan blive isnende koldt, når vinden fra havet blæser ind om vinteren. Men husets oprindelige indretning med mange mindre rum er bevaret.
– Jeg flytter altid om, men jeg er ikke meget fremme i skoene, hvad angår indretning, og jeg bruger ikke ret mange penge på det. Jeg finder ting på loppemarkeder, arver eller bytter mig til nyt. Jeg har ikke en plan for, at her skal indrettes på en bestemt måde, men jeg tænker over at få inkorporeret ting, som jeg virkelig holder af. Kombinationen af gamle og nye ting, det kantede og det bløde er også noget af det, der skaber stemningen, fortæller Nina.
Livet ved havet
Overalt i og omkring huset fornemmer man havet.
– Lyden, duften og farverne er her hele tiden, og de blå og grønne nuancer fra himlen og havet bliver trukket med indenfor. Det er meget stemningsfuldt at bo så tæt på vandet. Der er hele tiden liv omkring os med dykkere, roere, fiskere, og folk, der bader, fortæller Nina. Familien har indrettet en skøn udsigtsplads fra havens højeste punkt, hvor de kan følge med i livet på vandet, mens den lune gårdhave danner en mere privat krog. Her skaber buske og blomster sammen med nye og gamle møbler en tilfældig frodighed og charme, der fortsætter husets stil.
– Hvis en ting eller et møbel ikke rigtig lever indenfor, så flytter jeg det gerne ud en enkelt sæson eller to, inden det ryger helt væk. Vi har ingen kælder, så jeg bruger tingene, forærer eller bytter dem væk. Det giver en god dynamik.
Idé
Du kan selv sy puder med fotoprint. Kig i hobbybutikker efter både grej til fotoprint og stof - og vælg så dit smukkeste foto!
Idé
Gør som Nina og brug en fin kageopsats til opbevaring af f.eks. sytråd, bånd eller andet krea-grej.
Et hus med historie
Familiens hus er bygget i 1900, hvor det begyndte sit liv som beværtning for de mange handelsrejsende, der rejste til og fra Helsingør med varer til havnen. Senere blev det hjem for en lokal fiskerfamilie, der i 1923 tilføjede et anneks i to etager bag ved huset. Det var normal praksis blandt fiskerfamilierne på Strandvejen på den måde at leje hovedhuset ud til rige ferierende familier fra København. Der har tidligere løbet en kilde på grunden, og med huset følger en tinglysning fra 1787 om, at ejeren af grunden til enhver tid skal tillade passerende rejsende at vande deres heste ved kilden.