"I kolonihaven har vi eksperimenteret mere med pasteller, blomsterprint og farverige tekstiler"
Et gammelt redskabsskur blev fjernet, ukrudt blev hevet op i den tilvoksede have, og så røg der også en hel del havenisser med i faldet, da Sofia og Nicolai overtog kolonihavehuset tæt på Aarhus og forvandlede det til deres lille fristed.
Da Sofia og Nicolai i sin tid besluttede at kigge efter kolonihave, var det resultatet af en syv måneder lang rygsækrejse i Sydøstasien og Australien, hvor det var blevet helt naturligt for dem at opholde sig meget udenfor.
"Vi har boet inde i byen de sidste 10 år, så da vi kom hjem fra vores rejse og begyndte at arbejde igen, kunne vi mærke, at vi trængte til et fristed, hvor vi bare kunne være os selv og gå rundt med træsko, solhat og bar røv. Vi bor til daglig i en lejlighed på Frederiksbjerg i Aarhus, så vi kan nemt cykle ud til kolonihaven på 15 minutter, og det gør, at vi ofte tager derud, når vi har brug for en pause fra hverdagen og det til tider hektiske byliv."
Huset havde allerede en flot antracitblå farve, da parret overtog det, og den farve valgte de at beholde, men indvendig trængte huset til en kærlig hånd, nye opbevaringsløsninger og ikke mindst en del spande maling.
"Selvom huset kun var 10 år gammelt, da vi overtog det, har vi lavet en del ændringer for at skabe mere lys og en bedre sammenhæng mellem de forskellige zoner i huset og ikke mindst en bedre overgang mellem huset og haven udenfor," siger Sofia.
Pause fra Netflix
"Når vi opholder os i kolonihaven, bruger vi det meste af vores tid på terrassen, i drivhuset eller i haven, hvilket giver en tiltrængt pause fra tv, tablet og computer. Sidste forår var jeg i gang med det helt store Netflixmaraton, men da vi ramte kolonihaven, blev der sat en naturlig stopper for det - heldigvis," fortæller Sofia.
Huset kører på solenergi, hvilket også gør, at Sofia må lade føntørreren blive hjemme i lejligheden, så alt bliver lidt mere ”au naturel”. Køkkenet har heller ikke opvaskemaskine, og der er ikke en vaskesøjle på badeværelset. Alt foregår i et andet tempo herude, og det stornyder parret. Haven får i stedet fokus, og parrets fingre bliver grønnere og grønnere for hver dag de tilbringer her.
"Vi havde ikke erfaring med at plante bede og passe en have, da vi i sin tid overtog huset, så det har været en meget lærerig proces for os begge. Nicolai er blevet helt vildt glad for haven og især drivhuset, og han har både fået lavet fuglehuse, insekthotel og vild eng for at tiltrække mere biodiversitet til haven. Han arbejder til daglig med digitale robotter, så det har været fantastisk for ham at komme ud og få jord under neglene," fortæller Sofia.
Blomsterprint og farver
Da Sofia og Nicolai skulle indrette huset, gik de efter et udseende, der står i kontrast til deres hverdag i lejligheden i Aarhus, hvor de er omringet af teknologi og moderne design.
"I kolonihaven har vi eksperimenteret mere med pasteller, blomsterprint og farverige tekstiler. Det er her vi tager ud for at få en mere simpel tilværelse og mærke naturen helt tæt på, og det forsøger vi også at lade komme til udtryk med vores brug af naturmaterialer og genbrugsfund," fortæller Sofia.
Blandt andet er Sofia vild med deres spisebord, som hun har arvet fra sin far, og som har fulgt hende hele livet. Det samme gælder noget af den kunst, der hænger på væggene.
"Jeg er ikke selv den store kunster, men heldigvis har jeg en meget kreativ familie. Min faster, Sabine Jensen, er skulptør og laver de flotteste skulpturer i bronze, og så maler hun smukke oliemalerier og akvarel. Hun har lavet en lille fin havfrue specielt til mig, som jeg er utrolig glad for. Derudover har jeg arvet en del smukke malerier, som min mormor har malet. Kunst kan tilføje personlighed til hjemmet, især når man får det fra mennesker, som man elsker," slutter Sofia.