Jakke i tunesisk hækling
Tunesisk hækling er let at lære og rigtig morsomt at arbejde med.
TUNESISK HÆKLING
Bemærk: Det er vigtigt at læse dette afsnit igennem, da der her er anført forkortelser. Tunesisk hækling kaldes også hakning og strikkehækling. Den udføres med et redskab, som er en mellemting mellem en strikkepind og en hæklenål. Redskabet har krog i den ene ende og en dup i den anden til at standse maskerne. Dog findes også hakkenåle med krog i begge ender, der er beregnet til at hækle med to ender garn. Der findes mange variationer af tunesisk hækling, men her beskrives den almindelige tunesiske ækling samt en variation med knopper. Hæklingen udføres ved, at der hækles en fremrække (fremrk), hvor maskerne hækles op, og en tilbagerække (tilbagerk), hvor de afmaskes. En mønsterrække (mrk) består således af en fremog en tilbagerække, og arbejdet vendes ikke. Kanterne i højre og venstre side bliver forskellige. I højre side dannes dobbeltlænker, mens der i venstre side dannes enkeltlænker. Man kan forstærke den venstre side ved at hækle en garnende med hele vejen op i kantmaskerne (kantm).
PRØVE A
Opslagning, fremrække, tilbagerække og mønsterrække, se tegninger. Hækl en prøve for at lære teknikken.
1. mønsterrække: Hækl en luftmaskekæde på f. eks. 12 lm. Fremrække: Spring masken nærmest nålen over, før nålen gennem den næste maske, slå om og træk garnet igennem, der er nu en maske mere på nålen. Fortsæt med at hækle en maske op i hver luftmaske. Når fremrækken er hæklet, vil der være lige så mange masker på nålen, som der var luftmasker fra begyndelsen. Tilbagerække: Slå garnet om nålen, og træk det gennem den første maske (kantmasken), * slå garnet om nålen, og træk det gennem de næste 2 masker *, gentag fra * til *, til der er én maske tilbage. Denne maske bliver den første på næste række. Mønsterrækken består således af en række lodrette maskelænker og en række vandrette tværlænker, der halvvejs ligger under de lodrette.
2. mønsterrække: Fremrække: Før nålen gennem den lodrette maskelænke, slå garnet om nålen, og træk det igennem, der er nu en maske mere på nålen. Fortsæt således rækken ud. Hjælp evt. til med at føre nålen under lænkerne med højre pegefinger. Den sidste maske hækles op i kantlænken. Tilbagerække: som beskrevet under første mønsterrække. Gentag 2. mønsterrække. Afslutning: Den sidste række afsluttes med at hækle en kædemaske eller fastmaske i hver lænke med en almindelig hæklenål – gerne et halvt nummer mindre end hakkenålen for at undgå at kanten ”ruller”. Indtagning: Der tages en maske ind på fremrækker ved at springe en maskelænke over eller at føre nålen genne to lodrette lænker, slå om og trække garnet gennem begge lænker på én gang. Ved indtagning af flere masker i siderne hækles der i højre side kædemasker over det ønskede antal masker. I venstre side lader man det ønskede antal masker stå uhæklede. Udtagning: (se tegning) Tag en maske ud ved at hækle en ny maske op i tværlænken mellem to lodrette lænker. Hækl en almindelig tilbagerække. Ved udtagning af flere masker i siderne hækles i højre side det ønskede antal luftmasker, og på fremrækken hækles de nye masker op i disse luftmasker, idet masken nærmest nålen springes over, inden fremrækken påbegyndes. I venstre side slås nye masker op ligesom i strikning, eller der hækles en separat luftmaskekæde, hvori maskerne hækles op. Det sidste giver den jævneste kant. Der hækles en almindelig tilbagerække. Ved hækling af f.eks. et ærme hækles hjælpekæden med fra begyndelsen (se opskrift til jakkeærmet). Udjævning af ujævn kant: Ved skrå kanter kan hakkene udjævnes med en ekstra række, hvor man på fremrækken hækler en maske op i hver lodret maskelænke og hækler en almindelig tilbagerække. Evt. garnskift: Ønsker man at veksle mellem flere garntyper eller farver i striber, afmaskes de 2 sidste masker med det nye garn. Man lader garnenden hvile, hækler en mønsterrække med det nye garn og afmasker de 2 sidste m med garnet fra før.
PRØVE B
Prøve i tunesisk hækling med rækker af knopper, se tegninger. 1.-3. mønsterrække: Hækl f. eks. 12 luftmasker med grønt, og hækl 3 mønsterrækker i almindelig tunesisk hækling, idet de 2 sidste løkker på hakkenålen afmaskes med båndgarnet. Lad det grønne garn hvile. 4. mønsterrække: Hækl med båndgarnet en almindelig fremrække. Tilbagerække: Afmask 2 masker (slå garnet om nålen, og træk det gennem kantmasken, sl o og træk garnet gennem de 2 følgende masker), 3 luftmasker, * afmask de næste 2 masker (slå garnet om nålen og træk det gennem de 2 første masker, slå garnet om nålen og træk det gennem de næste 2 masker), 3 luftmasker *. Gentag fra * til * og slut med at afmaske de sidste 2 masker, idet de sidste 2 løkker på hakkenålen afmaskes med det grønne garn fra før. 5. mønsterrække: Almindelig fremrk med grøn. Der hækles m op i de lodrette lænker, idet luftmaskeløkkerne trækkes frem til forsiden, hvor de danner små knuder (kn). Hvis det kniber med at finde de lodrette lænker ved foden af luftmaskeløkkerne, kan man trække lidt ud i arbejdet. Almindelig tilbagerække, idet de sidste 2 løkker på nålen afmaskes med båndgarnet. Gentag 4. og 5. rk.
Jakke i tunesisk hækling
Str.: S.
Brystvidde: 88 cm.
Hel længde: 60 cm.
Garn: Softwoolsilk, 300 g grøn (fv 77) samt Pinta Print (båndgarn), 5 ngl (fv 3901) fra Gepard, der på tlf. 45 88 45 49 (mandag-torsdag kl. 10-13), eller www.gepardgarn.dk, oplyser nærmeste forhandler.
Kvalitet: Softwoolsilk — 65 % merinould/35 % silke. 50 g = ca. 175 meter. Pinta Print — 54 % bomuld/46 % polyamid. 50 g = ca. 80 meter.
Hakkenål: nr. 5,5.
Hæklenål: nr. 5.
Hæklefasthed: 16 mrk og 20 m (= 20 lodrette lænker) med hakkenål nr. 5,5 = 10 x 10 cm.
Passer hæklefastheden ikke, må der prøves med finere eller grovere hakkenål. Bemærk: Jakken kan hækles direkte efter diagrammet, men der følger også opskrift med. Den er dels hæklet i almindelig tunesisk hækling med grønt garn og dels i en variation med knopper med båndgarn i changerende nuancer. Hæklingens vrangside har riller. Denne rilleeffekt er udnyttet til jakkens kanter. På bærestykker og ærmer hækles skiftevis 1 mønsterrække med grøn Softwoolsilk i almindelig tunesisk hækling og 1 mrk med knopper af flerfarvet båndgarn. Resten hækles i almindelig tunesisk hækling med det grønne garn. Følg diagram, der viser ind- og udtagninger, samt fordeling af knopper. Man kan udføre jakken i en mere enkel udgave ved at udelade knopperne og hækle hele jakken i almindelig tunesisk hækling.
Når der tælles masker, gælder det de lodrette lænker (og løkker på hakkenålen). Det er de lodrette streger på ternene, der svarer til de lodrette lænker. Hvert tern svarer til tværlænkerne mellem 2 lodrette lænker. Se opskrift til prøve A og B, hvor teknik og garnskift er beskrevet.
For at undgå, at kanterne ”ruller”, slås masker op og lukkes af med en almindelig hæklenål i et halvt nummer mindre end hakkenålen.
Venstre forstykke: Begynd foroven. 1. mrk: Hækl 16 lm med hæklenål nr. 5. Sæt løkken over på hakkenål nr. 5,5 og hækl en frem- og en tilbagerk, idet de sidte 2 løkker på hakkenålen afmaskes med båndgarnet. Lad det grønne garn hvile. 2. mrk: Hækl en almindelig fremrk og hækl tilbagerk med lm-løkker på 3 lm, der senere bliver til knopper (kn), se 4. mrk på prøve B. De sidste 2 løkker på nålen afmaskes med det grønne garn. Lad båndgarnet hvile. 3. mrk: Hækl med grønt en fremrk + en tilbagerk, som beskrevet på 5. mrk på prøve B. 4.-48. mrk: Gentag 2. og 3. mrk, men begynd udt på forkant på 7. mrk. Tag 1 m ud i tværlænken i højre side efter kantm på hver 4. mrk 9 gange. Samtidig begyndes udt til ærmegab i venstre side på 22. mrk. Tag 1 m ud inden for kantm på hver 2. mrk 3 gange, derefter på hver mrk 2 gange, 2 m ud 1 gang og 4 m 1 gang. På 39. mrk tages 1 m ind i siden inden for kantm og på 48. mrk hækles sidste række med knopper. 49.-93. mrk: Nu hækles udelukkende mrk i almindelig tunesisk hækling med grønt. Tag 1 m ud i siden på hver 6. mrk 5 gange og hækl de sidste 20 mrk lige op. Slut med at hækle 1 fm i hver lænke med hæklenål nr. 5.
Højre forstykke: Hækles om venstre forstykke, men modsat. Ved udtagning af flere masker forneden på ærmegab anvendes en hjælpekæde (se under udtagning).
Ryg/venstre skulderstykke: 1. mrk: Begynd foroven. Hækl med grønt 16 lm til skulder + 19 lm til hjælpekæde, i alt 35 lm. Vend, spring m nærmest nålen over og hækl 16 m op i kæden. Almindelig tilbagerk over de 16 m. Afmask de sidste 2 løkker på nålen med båndgarnet. 2. mrk: Mrk med lm-buer til knopper. Afmask de sidste 2 løkker med grønt. Fortsæt med skiftevis 1 mrk med alm. tunesisk hækling i grønt og 1 mrk med knopper med båndgarn. 3. mrk: Tag 3 m ud mod halssiden i slutn af rk ved at hækle 3 m op i hjælpekæden. 4. mrk: Tag 4 m ud mod halssiden ved at hækle 4 m op i hjælpekæden. 5. mrk: Tag ud til nakkestykket mellem de 2 skulderstykker ved at hækle 12 m op i hjælpekæden = 35 løkker på nålen. Vent med tilbagerk. Bryd garnet og skub m sammen og hen mod højre på hakkenålen.
Højre skulderstykke: Fortsæt på samme hakkenål. 1. mrk: Hækl 16 lm med hæklenål nr. 5. Sæt løkken på hakkenål nr. 5,5 og hækl en fremog tilbagerk i almindelig tunesisk hækling. Afmask de sidste 2 løkker med båndgarn. 2. mrk: Mrk med lm-buer til knopper med båndgarn. Afmask de sidste 2 løkker med grønt. Fortsæt med skiftevis 1 mrk i almindelig tunesisk hækling og 1 mrk med knopper med båndgarn. 3. mrk: Tag 3 m ud mod halssiden i højre side ved at hækle 3 lm, springe m nærmest nålen over og forsætte med at hækle m op i lm og videre i de lodrette lænker. Alm. tilbagerk. 4. mrk: Tag 4 m ud mod halssiden på samme måde som på 3. mrk = 23 løkker på nålen.. 5. mrk: Hækl fremrk med
grønt. Samling af skulderstykker: Hækl nu en tilbagerk over alle m på hakkenålen, både de 23 fra venstre skulderstykke videre over m til hals og højre skulderstykke = 58 løkker på nålen. Fortsæt med at følge diagrammet. Foretag ind- og udtagninger på samme måde som beskrevet under forstykker. Slut med at hækle 1 fm i hver lænke med hæklenål nr. 5.
Ærmer: Hækl 10 lm + en hjælpekæde på 28 lm, der skal bruges til udtagninger i venstre side – i alt 38 lm. Hækl mrk i almindelig tunesisk hækling og følg diagram. 1.-23. mrk: Hækl 1 mrk over de 10 første lm og lad resten af lm hvile. Tag flg. m ud i hver side på de flg. mrk: 3, 2 m 2 gange, 1 m 16 gange, derefter 2, 3 m = 66 m. Se udt på tegning. I venstre side tages ud ved at hækle m op i hjælpekæden. 24.-58. mrk: Hækl 4 mrk, tag derefter ind i hver side på hver 4. mrk ved at springe 1 m over før og efter kantm, til der er 48 m. 59.-82. mrk: Nu hækles rækker med knopper med båndgarn ind på hver 2. mrk samtidig med indtagningerne. Se fremgangsmåde på prøven og fordeling af knopper på diagram. Slut af med at hækle 1 fm i hver lænke med hæklenål nr. 5.
Montering: Hæft ender. Nu skal delene glattes ud. Læg hver del med vrangen opad på strygebrættet, efterhånden som de bliver færdige. Gør dem fugtige med en vandforstøver, undtagen på områderne med knopper. Spænd stykkerne ud med knappenåle og lad dem sidde, til de er tørre. Læg skulder- side- og ærmesømme sammen, med retten udad, og hækl dem sammen med enkelt garn fra retsiden med fm og hæklenål nr. 5. Kanter: Kanter hækles med dobbelt garn fra vrangen, så der dannes en rilleeffekt på retsiden.
Ærmekant: Hækl fra vrangen med dobbelt garn 1 m op i hver m gennem begge maskeled. Hækl en almindelig tilbagerk. Hækl endnu 2 mrk og slut med at hækle 1 fm i hver lænke med hæklenål nr. 5.
Nederste kant: Hækles på samme måde som ærmekanter. Det kan lige lade sig gøre at have alle m på hakkenålen. Forkanter: Da det kniber med at have alle m på hakkenålen på én gang, hækles kanter fra midten af nakken og ned på hver forkant i hver m. Bagefter sys kanterne sammen i nakken. Læg igen arbejdet på strygebrættet, sæt knappenåle langs kanterne, gør dem fugtige, og lad dem sidde, til de er tørre. Sy ærmerne i.
Hendes Verden 16/2007