Pia har gjort mosaikken til sit levebrød: "Det er et univers, hvor du til stadighed kan lære nyt"
En rejse i Nicaragua fik Pia Skak Mortensen til at forstå, at hun skulle gøre kreativitet til et levebrød, og med mosaik har hun fundet den perfekte kunstform.
Når Pia har valgt at kalde sin butik Glad Sol, er det ikke en tilfældig idé, for det er et billede med samme titel, der startede hendes mosaik-eventyr.
– Jeg fik barn allerede som 22-årig, så jeg kom ikke ud at rejse som så mange andre unge, men tog revanche, da min søn flyttede hjemmefra. Jeg søgte orlov fra mit arbejde som souschef, pakkede rygsækken og rejste til Mellemamerika. En dag kom jeg forbi et lille galleri i Nicaragua, hvor der hang et smukt billede med titlen Sol Feliz, der betyder glad sol.
Billedet var helt enkelt, men det tændte et lys i mig, og jeg opsøgte spontant kunstneren og spurgte, om han kunne undervise mig. I fem uger arbejdede jeg sammen med ham, og jeg oplevede en voldsom glæde ved at bruge mine hænder og være kreativ. Det kom til at stå nærmest selvlysende klart, at det var det, jeg skulle med næste kapitel af mit liv.
Tilbage i Danmark sagde Pia sit job op, og nu gik en proces i gang, hvor hun skulle finde ud af, hvordan det kreative kunne forenes med at give hende et levebrød.
– Jeg var 43 år og tilpas rationel til at vide, at jeg ikke bare kunne blive kunstner og tjene penge på det, så der skulle en forretningsplan til. En forretning der vel at mærke var et marked for, og så kom jeg til at tænke på, at jeg nogle år tidligere havde syslet lidt med mosaik, men havde haft svært ved at finde kurser, materialer og inspiration.Jeg undersøgte sagen og fandt ud af, at det stadig var et uopdyrket terræn, og så kunne jeg mærke blodet rulle. Det var jo præcis det, jeg skulle kaste mig over, smiler Pia.
Nyt liv til smadret busskur
Siden Glad Sol åbnede i 2014, har butikken udviklet sig år for år. Pia forhandler værktøj plus alle tænkelige materialer til mosaik og afholder workshops og events sideløbende med, at hun selv bliver ved med at dygtiggøre sig.
– Det er et univers, hvor du til stadighed kan lære nyt. Jeg har blandt andet været på kurser i Barcelona, Ravenna og London, og hver gang kommer jeg hjem med viden om nye teknikker og masser af inspiration. Mosaik er en kæmpestor legeplads, og det mest spændende er de anvendelsesmuligheder, der er i alle mulige materialer.
Ikke bare dem, der er produceret til formålet, men også ting du finder. F.eks. sten og strandskaller. Eller du kan bruge fine gamle tallerkener eller andet porcelæn fra loppemarkeder. Senest fik jeg den idé at skovle glasstumper op fra et knust vindue i et busskur nede ad gaden. Det genbrugte jeg til en skulptur, og på den måde fik glasset, der skulle have været kasseret, nyt liv, siger Pia.
Som ung tegnede og malede hun meget, men mosaikken giver en kunstnerisk frihed, der passer hende bedre.
– Jeg lærte alt det der med at tegne skygger og perspektiv, men jeg syntes ikke, jeg kunne få de billeder, jeg havde inde i hovedet frem. Mosaik er mere legende og frit. Mere håndværksmæssigt og håndterligt, og det kan jeg godt lide, men det har været en proces over tid at slippe den skolede idé om, at mosaikken skal blive til et fint og sirligt billede. Der har jeg faktisk lært noget af at lave mosaik med børn. De leger et eller andet mønster frem, og det giver altså tit et ret fedt udtryk.
Ser muligheder i alt
I de år Pia har haft Glad Sol, har hun lavet snart sagt alt, hvad mosaik kan bruges til; billeder, skulpturer, smykker, bordplader, bordskånere, urtepotteskjulere etc. På det seneste har hun fået en forkærlighed for at arbejde med sten og strandskaller, men hun inddrager gerne helt forskellige materialer i sine ting.
– Når mosaik fylder så meget, som det gør i mit liv, ser du muligheder i alt. Jeg elsker den smukke ”Tessera”, der er specielt produceret til formålet, det vil sige små stifter, kakler og sten i alle tænkelige farver og strukturer, men det er også vildt sjovt at lave eller finde materialer selv. Du kan vælge det ene eller det andet, og du kan kombinere som du lyster. Fortælle din egen historie på et billede, en potte eller hvad, det skal være, siger Pia.
Mosaik egner sig til både indendørs og udendørs-udsmykninger og kan laves af kreative mennesker i alle aldre. F.eks. har Pia sidste år lavet en murdekoration til et lokalt bibliotek sammen med en gruppe børn.
– Det er en perfekt aktivitet at være sammen om, fordi alle kan bidrage. Der er noget teknisk omkring materialevalg af lim, fugemasse og fliseklæb, og det kræver også det rigtige værktøj at lave f.eks. gamle tallerkener om til små enkeltdele, men du kan starte med det enkle og bygge op, hvis interessen vokser. For Pia selv er der ingen tvivl om, at lidenskaben for mosaik er kommet for at blive. Faktisk er hun blevet afhængig af at sidde med det i hænderne næsten hver dag.
– Jamen der er jo noget meditativt ved det. Går det lige lidt for travlt med alt muligt, eller hvis det føles som om, verden er ved at ramle, så går jeg i gang med at lave mosaik. Efter en time eller to er humøret igen i top!