Michelle Kristensens guide til hurtige og grønne familiemåltider i en presset hverdag
Iværksætter, sundhedsekspert og kogebogsforfatter Michelle Kristensen har en mission om at få både børn og voksne til at spise flere grøntsager. I kogebogen ’Airfryer for hele familien’ har hun samlet 100 nye, børnevenlige opskrifter, hvor airfryeren sætter turbo på tilberedningen og grøntsagerne bliver indbydende for både børns og voksnes smagsløg.
Efter iværksætter, sundhedsekspert og kogebogsforfatter
Michelle Kristensen selv har fået børn, er det gået op for hende, at hverdagen
i børnefamilier vitterligt er en lang kamp mod uret. Med en baby på hoften og
en træt 6-årig er tiden i køkkenet knap, men ifølge hende er det faktisk muligt
at lave virkelig lækre måltider, som kan tilberedes på under 30 minutter.
”Du skal bare have alting klar og lade airfryeren gøre
arbejdet. Den kan nemlig tilberede meget hurtigere end ovnen kan, og det bliver
man ret begejstret for, når man står med et sultent barn og en træt baby,”
siger Michelle Kristensen, der er aktuel med kogebogen ’Airfryer for hele
familien’.
Foto: Joachim Wichmann, Bentsen og Wichmann
I kogebogen har hun udviklet opskrifter designet til
hverdagen med børn. Retter med kylling, fisk og kød, men også de helt grønne og
fakeaways, som er sunde, billige alternativer til takeaway – og ikke
mindst inspiration til hyggeligt bagværk, morgenmad og desserter i weekenden.
”Med ’Airfryer for hele familien’ vil jeg gerne vise, at den
populære køkkenmaskine, som efterhånden står på køkkenbordet hos mange
danskere, kan meget andet end at lave flæskesteg med sprøde svær og
pomfritter,” siger Michelle Kristensen.
”Jeg vil gerne inspirere til mere grøntsagsrige måltider,
for indtagelsen af grøntsager er guld værd for vores kroppe og generelle
velbefindende. Og her er airfryeren genial, fordi den kan give en sprød
overflade med meget lidt fedtstof samtidig med, at den bevarer saften i
grøntsagerne, så det ikke bliver en knastør omgang. Stort set samme resultat,
som havde du tilberedt i en frituregryde,” forklarer hun.
Intet forbudt, men alt med måde
Men én ting er, hvad køkkenmaskinen kan. For de fleste
forældre er det vigtigste, at børnene kan lide og spiser de måltider, der
bliver tilberedt.
”Jeg tror mange børnefamilier, vil give hvad som helst for
at undgå den der situation, hvor man har stået i køkkenet og gjort sig umage
med at lave et sundt og nærende måltid, og så spytter barnet det ud og ender
med en leverpostejmad. De der kampe gider man bare ikke alt for ofte,” siger
Michelle Kristensen.
Foto: Joachim Wichmann, Bentsen og Wichmann
Ifølge hende skal børn gerne udfordres smagsmæssigt, men i
et tempo, der passer til dem.
”Børns smagsløg er anderledes end voksnes, det er de
færreste, der bryder sig om stærke og bitre smage. De kan bedst lide mad, der
smager relativt neutralt. Omvendt er jeg er jo madelsker og nægter altså kun at
spise aftensmåltider, der ikke smager af noget særligt.”
I opskrifterne har hun derfor tænkt i at lave en base,
eksempelvis en fars, som hurtigt kan formes og puttes i airfryeren. Til de
voksne kan du så tilsætte krydderier eller krydderurter til farsen, så det
smager af mere.
Foto: Joachim Wichmann, Bentsen og Wichmann
Nu er du jo en person, der er kendt som sundhedsekspert,
så hvor meget fylder sundhed i ’Airfryer for hele familien’?
”Mit mål er jo, at både børn og voksne skal spise mere
grønt, groft og fiberrigt, men det er ikke en kogebog med fokus på at minimere
kalorier. Børn har brug for sunde og nærende måltider, men mad skal også samle,
og jeg vil jo vildt gerne have, at børnene også oplever det dejlige og
hyggelige i at spise en kage, eller en dessert en lørdag aften,” siger Michelle
Kristensen, der gerne vil lære sine børn at intet er forbudt, men alt med måde.
”Jeg vil kæmpe for, at mine børn får et mere afbalanceret
syn på sundhed, end jeg selv har haft, men jeg vil også gerne udfordre
børnefamiliernes livretter som pasta kødsovs og boller i karry og hjælpe med,
at der bliver plads til mere grønt.”