Andalusisk okseret
Den andalusiske gryderet af kraftigt og smagsfyldt oksekød og grove grøntsager er nem at lave og smager virkelig skønt.
5-6
Ingredienser
- 1 kg okse- eller kalvekød: tykkam eller bov
- 1 helt hvidløg
- 1 stor peberfrugt
- 3-4 store tomater
- 4-5 gulerødder
- 2-3 persillerødder
- 3 løg
- ca. ½ g safrantråde (to store nip)
- 8-10 peberkorn
- 3 nelliker
- 3-4 tsk havsalt
- 1 stykke hel kanel (ca. 10 cm)
- 2-3 laurbærblade
- 4-5 stilke bladpersille
- 0,5-1 dl olie
- ca. 3 dl hvidvin
- ca. 2 dl vand, eller evt. lidt suppe
- eller bouillon
- 6-8 mellemstore kartofler
Sådan laver du andalusisk okseret
- Skær kødet i grove tern (ca. 6 x 6 cm). Pil hvidløget fra hinanden, og læg de upillede fed på en tør pande. Sæt panden over, og lad feddene riste, til de er godt brunplettede udenpå. Pil feddene, når de er til at røre ved.
- Rens peberfrugten, og skær den i strimler. Skær tomaterne i kvarter. Skræl gulerødderne og persillerødderne, og skær dem i grove stykker. Pil løgene, og skær dem i både. Knus safran, peberkorn og nelliker let i en morter.
- Læg kød, hvidløgsfed, løg, peberfrugt, tomater, gulerødder og persillerødder lagvis med salt og knuste krydderier i en stor stegegryde. Læg kanelstykket, laurbærblade og persille ved. Tilsæt olie, hvidvin og ca. 2 dl vand. Sæt gryden over, læg låg på, og bring det i kog. Skru helt ned, og lad retten simre i halvanden times tid. Vend forsigtigt rundt i kød og grøntsager et par gange undervejs. Måske skal der tilsættes lidt mere væske, brug vand eller lidt suppe/bouillon, hvis du har det.
- Skræl kartoflerne, skyl dem, og skær dem i grove både. Når retten har simret i ca. 40 minutter, tilsætter du kartoflerne og lader dem koge med resten af tiden. Når kødet er helt mørt, er resten det garanteret også, men syren fra tomaterne gør, at grøntsagerne ikke koger for meget ud. Smag retten til, og servér den med brød til.
- Få mere inspiration til lækker mad på Altfordamerne.dk/opskrifter