Bag til børnefødselsdagen
Boller, lagkage, kanelsnegle og mini-muffins. Der er dømt børnefødselsdag med stort B.
Minimuffins med banan
Miniudgaver af en klassisk banankage bagt som muffins og dekoreret med tyk frosting – haps!
Tid: ca. 20 min. plus bagetid
(ca. 20 minimuffins eller 10 alm. muffins)
3 æg
225 g sukker
225 g hvedemel
2½ tsk. bagepulver
75 g smør
3 modne bananer
100 g god mørk chokolade
Frosting:
50 g flødeost naturel, f.eks. Philadelphia
70 g smør
½ dl flormelis
1. Pisk æg og sukker hvidt og skummende. Bland hvedemel med bagepulver, og rør det i æggemassen sammen med smeltet afkølet smør.
2. Mos bananerne med en gaffel, og vend dem i dejen sammen med hakket chokolade.
3. Fordel dejen i (mini)muffinforme. Tænd ovnen på 175 grader og bage i 20-25 min. afhængig af størrelsen. Afkøl kagerne.
4. Pisk flødeost med smør og flormelis med en elpisker. Kom frostingen i en bollesprøjte med stjernetylle, og dekorer kagerne. Når kagerne er dekoreret, skal de opbevares på køl.
TIP: På www.happyhoola.com kan du købe supersøde kulørte minimuffinforme fra Rice – 100 stk. for 29 kr.
TIP: Kagerne kan fryses, før de dekoreres.
Jordbærlagkage
Det her er drømmen af en fødselsdagslagkage. Børnevenlig, men absolut også for voksne.
Tid ca. 1 time + tid til køling
(ca. 12 stk.)
Jordbærmousse:
500 g frosne jordbær
100 g sukker
korn af ½ stang vanilje
4 blade husblas
2½ dl piskefløde
Sukkerbrødsdej:
4 æg str. L
120 g sukker
60 g hvedemel
60 g kartoffelmel
½ tsk. bagepulver
lidt sukker til drys
Glasur/pynt:
200 g flormelis
pasteuriserede æggehvider
2½ dl piskefløde
jordbær
mørk chokolade
1. Jordbærmousse: Kom jordbær og sukker i en gryde, og lad dem simre ca. 10 min. ved svag varme. Blend halvdelen af jordbærrene fint, vend dem med resten af jordbærrene, og afkøl.
2. Udblød husblas i koldt vand i ca. 5 min. Knug vandet fra, og rør det i jordbærgrøden, indtil den er opløst. Sæt jordbærgrøde på køl, indtil den er kold, men endelig ikke stivnet.
3. Tænd ovnen på 180 grader.
4. Pisk æg og sukker hvidt og skummende ca. 10 min. – brug en håndmikser.
5. Bland hvedemel med kartoffelmel og bagepulver, og sigt det i æggemassen. Fold forsigtigt med en dejskraber, til melet er fordelt. Det er vigtigt, at det foregår forsigtigt, da den indpiskede luft i æggemassen helst ikke må røres ud.
6. Tegn 2 cirkler (ca. 25 cm i diameter) på 2 stykker bagepapir, og læg dem på to bageplader. Fordel forsigtigt dejen på cirklerne, og bag i 8-10 min., til de er gyldne i overfladen.
7. Vend bunden ud på et stykke bagepapir drysset med sukker, og lad dem ligge lidt. Træk derefter papiret af bundene.
8. Pisk fløden til skum, og vend med jordbærcremen.
9. Brug evt. en løs ringform, når du lægger lagkagen sammen. Fordel jordbærmoussen på den ene bund. Læg den anden bund ovenpå, og stil kagen tildækket på køl til næste dag.
10. Rør flormelis med æggehvide til en glasur. Pynt kagen med glasur. Pisk fløden til skum, og kom den i en bollesprøjte. Dekorer kagen. Pynt med friske jordbær og lidt revet mørk chokolade.
TIP:
Du kan selvfølgelig erstatte de hjemmebagte lagkagebunde med dem fra supermarkedet.
SE OPSKRIFT PÅ SNASKEDE KANELSNEGLE OG SKØNNE FØDSELSDAGSBOLLER PÅ NÆSTE SIDE!
Kanelsnegle de luxe
Vi er vilde med kanelsnegle – og særlig når de er luftige og fyldt med masser af smovs.
Tid: ca. 40 min. plus hæve- og bagetid
ca. 16 stk.
4 dl mælk
50 g gær
2 æg
2 tsk. stødt kanel
2 tsk. stødt kardemomme
2 tsk. stødt ingefær
50 g sukker
lidt salt
100 g smør
ca. 800 g hvedemel
Remonce:
200 g blødt smør
150 g brun farin
1 spsk. stødt kanel
2 æggeblommer til pensling
100 g mørk chokolade til dekoration (kan erstattes af en glasur)
evt. lidt chokoladekrymmel
1. Lun mælken, og hæld den i en skål. Opløs gæren heri. Tilsæt æg, krydderier, sukker, salt og smør skåret i mindre stykker. Rør godt rundt, og tilsæt melet lidt ad gangen. Ælt, til dejen er glat og smidig, men endelig ikke for tør.
2. Stil dejen tildækket til hævning et lunt sted i ca. 1 time.
3. Rør smør med brun farin og kanel til en remonce.
4. Slå dejen ned på et meldrysset bord, og rul den ud til en stor firkant, ca. 40 x 50 cm. Smør remoncen i et glat lag på dejen, og rul den sammen som til en roulade. Skær dejen ud i 16 stk. Læg sneglene i en stor bradepande med bagepapir med snippen nedad. Lad dem hæve ca. 15 min.
5. Tænd ovnene på 180 grader. Pensl dejen med æggeblommerne, og bag sneglene i ca. 20 min., til de er gyldne.
6. Smelt chokolade i en skål over vandbad eller ved svag varme i mikrobølgeovn, og dekorer sneglene. Drys evt. med chokoladekrymmel.
Sigteboller med og uden rosiner
Glem den traditionelle fødselsdagbolle, og bag i stedet de her lækre koldhævede sigteboller. Det er nemt, for dejen laves dagen før, og de sprøde nybagte boller smager skønt med et tyndt (eller tykt) lag smør.
Tid: ca. 20 min. plus hæve- og bagetid
(12 stk.)
6 dl koldt vand
15 g gær
1 spsk. groft salt
1 spsk. flydende honning
evt. rosiner
300 g sigtemel
ca. 400 g hvedemel
lidt smeltet smør til pensling
Dag 1:
1. Hæld vandet i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt salt og honning og evt. en håndfuld rosiner.
2. Rør dernæst sigtemel og derefter hvedemel i dejen. Hold lidt af melet tilbage. Dejen skal røres rigtig godt. Har du en røremaskine, så brug den, ellers kræver det gode armmuskler. Stil dejen tildækket i køleskabet til næste dag.
Dag 2:
1. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den stå på køkkenbordet ca. 30 min.
2. Brug to skeer, og fordel dejen på to bageplader med bagepapir. Stil bollerne tildækket til hævning et lunt sted i ca. 30 min. Pensl bollerne med smeltet smør, og bag dem i ovnen ved 225 grader i 10-15 min., til de er gyldne.