Luksuskringle med æblefyld
Denne dejlige kringlemed lækkert æblefyld rækker til godt et dusin glade gæster.
1 stor kringle til 12-16 personer eller 3 små
Ingredienser
- Arbejdstid: 1 time
- Hævetid: 1½ time
- Bagetid: 18 min.
- Fryse-egnet
- 50 g gær
- 1 dl mælk eller fløde
- 2 æg
- 100 g sukker
- 250 g blødt smør
- ca. 500 g mel
- 2 tsk stødt kardemomme
- ½ tsk salt
- Fyld:
- 1 usprøjtet citron
- 4 spsk sukker
- 3 spsk rasp
- 3 spsk rosiner
- 1 spsk stødt kanel
- 4 æbler
- Pynt:
- 50 g smeltet smør
- 2 spsk perlesukker
- 50 g mandler eller nødder (snittede)
- Smuldr gæren i lun mælk eller fløde ogtilsæt æg, sukker og blødt smør. Tilsætmel (hold lidt tilbage), kardemomme og salt og ælt dejen sammen –den skal være blød og smidig. Lad den hæve tildækket til dobbelt-størrelse (ca. 1 time).
- Riv skallen af citronen og bland den med sukker, rasp, rosiner og kanel. Skræl og udkern æblerne og skær dem i små tern. Vend dem sammen med fyldet.
- Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til en pølse.Klap eller rul den udtil et 15 cm bredt bånd ca. 90 cm langt. Smørdejen med smeltetsmør og drys fyld langs midten.
- Fold dejen op omkring fyldet og formdejpølsen til en kringleeller krans på en bageplademed bagepapir. Lad den hæve tildækket ca. 30 min.
- Varm ovnen op til 225 grader (200 grader varmluft). Pensl overfladenmed smeltetsmør og drys med perlesukker og mandel- eller nøddeflager.
- Bagkringlen i 16-18 min. –skru ned til 200 grader (180 grader varmluft) efter ca. 10 min.