kringle opskrift

Ægte sønderjysk kringle

Findes der noget bedre end et stykke nybagt kringle? Her får du opskriften på en klassisk sønderjysk kringle med lækkert fyld.

Stor kringle, ca. 10 personer

Total:2 timer

Ingredienser

  • 350 g smør
  • ca. 500 g hvedemel
  • 25 g gær
  • 2 spsk. sukker
  • ½ tsk. salt
  • 4 æg
  • Fyld:
  • 125 g smør
  • 150 g sukker
  • 100 g rosiner
  • 50 g sukat (kan udelades)
  • Desuden:
  • 1 sammenpisket æg til pensling
  • 4-5 spsk. perlesukker
  • 50 g mandelflager eller hakkede mandler

Sådan bager du sønderjysk kringle:

  1. 1. Smuldr smørret i hvedemelet. Rør gær og sukker sammen, til det er flydende. Tilsæt det til melblandingen sammen med salt og æg. Ælt dejen sammen, til den er glat. Kom dejen i en skål. Lad den hæve tildækket ca. 1 time.
  2. 2. Rul dejen til en ca. ½ m lang pølse. Rul den flad, ca. 1 cm tyk. Form den lange pølse til en kringle. Læg kringlen på bagepapir på en bageplade.
  3. 3. Rør smør, sukker, rosiner og evt. sukat sammen. For- del fyldet oven på kringlen, og tryk det lidt ned i dejen. Lad kringlen efterhæve ca. 20 min. Pensl med æg, og drys med perlesukker og mandelflager. Bag kringlen ved 200 gr. ca. 25-30 min. på midterste ovnribbe.

TIP

 

Sådan smuldrer du smør i hvedemel

I denne bageopskrifter fremgår det, at smørret skal smuldres i hvedemelet. Det, du gør, er at skære helt koldt smør i ca. 1 x 1 cm’s tern. Bland smørret i en skål med hvedemelet. Brug fingrene til at smuldre smør og hvedemel sammen, til det ligner revet ost.