Sponsoreret indhold
6 simple tips til en mere bæredygtig hverdag
Det behøver ikke at være så svært at leve mere bæredygtigt. Små ændringer kan gøre en stor forskel.
Vi ved det godt. Vi er nødt til at tage den globale opvarmning og klimaforandringerne alvorligt, og vi er nødt til at blive bedre til at passe på vores planet.
Heldigvis behøver det hverken at være begrænsende eller besværligt at komme i gang med at leve mere bæredygtigt, og selv med et par små tiltag i dagligdagen kan du være med til at gøre en forskel.
I samarbejdet med Becel har vi samlet seks simple tips, der er så lette at implementere i hverdagen, at du kan begynde at leve mere miljøvenligt allerede i dag.
1) Køb en kaffekop
En coffee-to-go er ren luksus på farten, men det er desværre også en miljøsynder. Tænk bare over, hvor mange engangskopper du kommer til at bruge i løbet af dit liv, for at du kan få dit koffeinfix. Et let trick til at drikke kaffe med bedre samvittighed er at investere i en fin genanvendelige to-go-kop. Væn dig til altid at have den med i tasken og spørg din barista, om du ikke kan få kaffen hældt i din medbragte kop i stedet for i en engangskop.
2) Skift kødet ud med grøntsager
Det er sikkert ikke første gang, du hører, at det er en god idé at spise flere grøntsager og mindre kød. Hvis du er vant til at spise kød hver dag, lyder det måske næsten umuligt, men husk, at det handler om at skrue ned for kødforbruget – ikke nødvendigvis om at droppe kødet fuldstændigt. Du kan sagtens nyde en god bøf engang imellem, så længe du spiser kød med måde. Beslut dig f.eks. for, at du vil spise vegetarisk tre dage om ugen eller bliv bedre til at vælge fisk og kylling frem for okse, lam og svin, da produktionen af førstnævnte udleder mindre CO2. Mange traditionelle kødretter kan sagtens laves med grøntsager i stedet for – eller som supplement til – kødet. Bland f.eks. grøntsager som bønner og gulerødder i din pasta bolognese, eller lav dine frikadeller af en blanding af plantefars og kød.
3) Brug klimavenlige fedtstoffer i madlavningen
Putter du en smørklat på panden, inden du steger aftensmaden? Så er der endnu et nemt tip til at gøre hverdagen mere miljøvenlig. I stedet for animalske fedtstoffer som smør, kan du med fordel bruge plantebaserede fedtstoffer f.eks. Becel Flydende Original, da produktionen af sidstnævnte udleder langt mindre CO2. Sammenlignet med smør er Becel næsten 60 procent mere klimavenligt. Det viser en livscyklusanalyse foretaget af Becel*. Desuden er Becel lavet af gode ingredienser fra naturen såsom vegetabilske olier fra raps, solsikker og hørfrø, der er rige på omega-3 og har et højt indhold af umættet fedt, som er sundere og bedre for kroppen end det mættede fedt, der kommer fra animalske ingredienser.
4) Rejs klimavenligt
Du kan selvfølgelig ikke cykle til Thailand eller svømme til New York, men du kan sagtens indtænke klimaet, når du booker en flyrejse. F.eks. er det en god idé at gå efter rejser uden mellemlandinger samt at tage på én længere flyrejse i løbet af året fremfor flere korte weekendture. Derudover er mange flyselskaber begyndt at tilbyde en mulighed for at købe CO2-kompensationer. Når du køber en kompensation, støtter du et klimavenligt projekt med et beløb, der svarer til din flyveturs CO2-udledning, og derved kan du rejse af sted med bedre samvittighed. Endelig er det værd at huske, at der også er mange lækre feriemål, som du kan besøge helt uden at sætte dig ind i en flyver. Tag f.eks. toget til Berlin eller book et sommerhus ved Vesterhavet, på en af de danske øer eller i et af de andre dejlige, danske sommerhusområder.
5) Find nye shoppingsteder
Tøjindustrien er en kæmpe belastning for miljøet. Hvis du vil gøre en god bæredygtig gerning, bør du derfor skrue ned for dit tøjforbrug. Men det betyder ikke, at du ikke kan være med på moden. Der findes masser af genbrugsbutikker, markeder og online platforme, hvor du kan købe brugt tøj i lækker kvalitet. Her kan du også sælge det tøj, du ikke længere selv bruger, og derved kan du forlænge tøjets levetid. Besøg f.eks. vintagemarkedet Veras eller klik ind på deres onlinewebshop Verasvintage.dk eller byt dit tøj til (brugt) nyt i det kollektive klædeskab The Organic Club, der også har en online shopping-hjemmeside Theorganicclub.com. Hvis du absolut vil købe noget nyt tøj, så brug lidt tid på at sætte dig ind i de forskellige brands. Der er heldigvis flere og flere, der er begyndt at tage miljøet alvorligt.
6) Lån, byt og del
Der er ingen grund til, at både du og din nabo har en boremaskine liggende, når I højest sandsynligt ikke bruger den mere end et par gange om året. Ligesom der ikke er nogen grund til, at du køber en spritny barnevogn, hvis din veninde har en fin model stående på loftet, som hun ikke bruger. De fleste af os ejer en del ting, som vi kun bruger sjældent eller i en begrænset periode, og vi kan nemt skrue ned for vores materielle forbrug, hvis vi bliver bedre til at låne, bytte og dele med hinanden. Kan du ikke lige finde det, du står og mangler, i din egen omgangskreds, findes der flere sites og apps, hvor du kan få hjælp. Prøv f.eks. app’en Yepti, hvor du kan leje værktøj, musik- og filmudstyr, eller prøv ShareOne.dk, hvor private udlejer alt fra hoppeborge til håndmiksere. Hvis du selv har noget liggende, som du sjældent bruger, kan du også overveje at oprette din egen annonce på siderne. Derved hjælper du både miljøet og har mulighed for at tjene en lille ekstra mønt.
* Becel er plantebaseret og derfor mere miljøvenlig. En livscyklusanalyse udført i overensstemmelse med ISO 14040 og 14044, ledet og gennemgået af uafhængige eksperter, viser, at Becel Flydende har mindst 59% lavere drivhusgasemissioner pr. kilo produkt end smør (fedt 80%) produceret i Danmark.
Lækre grønne opskrifter med Becel
-
Vegansk lasagne med champignoner og zucchini
-
Vegansk raw-cake med kokos og cashew
-
Hvis du elsker gorgonzola og valnødder, vil du elske denne pastaret
-
Vegetarisk avocadoburger med bønnebøffer og røget chili
-
Stegte søde kartofler med avocado-dressing
-
Vegansk tærte med rødbede og cashewfyld
-
Vegansk burger med quinoa og søde kartofler
-
Vegansk bolognese med sorte linser
-
Vegansk safranrisotto
-
Lækre bananpandekager
-
Vegetarisk stroganoff med halloumi