Focaccia med rosmarin og oliven
Det skønne italienske brød er oplagt at bage, hvis du får mange gæster på besøg.
En flok venner med påhæng havde meldt deres ankomst, og pludselig var vi 15 til aftensmad. Jeg biksede en hurtig grøntsagssuppe sammen (prøv min opskrift på porrekartoffelsuppe) og ville gerne servere den med hjemmebagt brød. Valget faldt på det italienske focacciabrød, der – efter min smag – helst skal dryppe lidt af god olivenolie.
I stedet for at smide dejen i en bradepande, fandt jeg min højtelskede fleksible lagkagering frem, og hældte dejen heri. Oftest stikker man små rosmarinkviste ned i dejen, men jeg nippede bladene af og lagde dem oven på dejen i et fint mønster. Sammen med en håndfuld sorte oliven blev brødet smukt at se på, og det pyntede på bordet. Jeg skar det ud i små lagkagestykker, og det forsvandt som – nybagt brød…
1 brød, ca. 15 personer
Arbejdstid: 30 min.
Hævetid: natten over
Bagetid: 25 min.
4 dl vand (koldt)
1½ tsk. salt
½ pk. gær (25 g)
200 g durummel
50 g speltmel (eller grahamsmel)
300 g hvedemel (gerne tipo00)
1 håndfuld friske rosmarinblade
100 g oliven (uden sten)
Drys:
½ spsk. flagesalt
½ olivenolie
1. Rør vand, salt og gær sammen. Tilsæt durummel og speltmel, og rør til ensartet konsistens. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, og rør dejen godt sammen. Dejen skal være fugtig og helt blød.
2. Foer en springform (28 cm i diameter) med bagepapir, og fordél dejen heri. Læg rosmarinblade på toppen i et fint mønster, og stik oliven ned i dejen.
3. Lad dejen hæve i køleskabet natten over.
4. Drys med flagesalt, og bag brødet gyldent ved 225 grader i ca. 25 min.
5. Tag brødet ud af ovnen, og dryp overfladen med olivenolie.
Tip: Har du ikke en fleksibel lagkagering eller stor springform, kan du sagtens bage focacciaen i en bradepande.