6 gode råd til at (re)organisere dit køleskab

6 gode råd til at (re)organisere dit køleskab

Vi kender vist alle sammen godt de mystiske bøtter, der pludselig kan dukke op bagerst i køleskabet med indhold, som vi på ingen måde kan kende (igen). Eller de lækre friske grøntsager, som vi købte med de allerbedste intentioner for så at glemme dem nederst i grøntsagsskuffen.

Der er så dumt og ærgerligt, når man er nødt til at smide mad ud, og så er også en kæmpe uskik både i forhold til husholdningsbudgettet og ikke mindst miljøet.

Men du kan sagtens undgå de underlige bøtter med mystisk indhold bagerst på øverste hylde, hvis bare du organiserer dit køleskab på en smart(ere) måde. Her får du en god guide til at organisere maden i dit køleskab, så alting bliver brugt og spist op. For ved at organisere dit køleskab og placere dine madvarer mere praktisk og på de korrekte steder i køleskabet, kan du faktisk reducere mængden af mad, som du smider ud. Læs med her, og find ud af, hvordan du gør:

  • 1. Organiser maden efter måltider, ikke ingredienser
    Ifølge gastronomisk chef for HelloFresh, Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan er det altid en god ide at organisere køleskabet efter måltider og IKKE efter ingredienser. På den måde kan du, fra det øjeblik du åbner køleskabsdøren hurtigt danne dig et overblik over ingredienserne til både morgenmad, frokost, middag og snacks. Denne organisering hjælper dig samtidig med at reducere madspild, da hver ingrediens spiller sin egen rolle i hvert måltid og ikke bliver glemt bagerst i køleskabet. Med måltidskasser bliver denne proces endnu hurtigere og lettere, da ingredienserne allerede er sorteret i måltidsemballager.
  • 2. Tænk over HVOR i køleskabet, du placerer dine madvarer
    Du tænker måske ikke over, hvor du stiller tingene i dit køleskab, men det er ret vigtigt, for madvarernes holdbarhed bliver nemlig påvirket af køleskabets forskellige temperaturzoner. Køleskabslågen er fx det varmeste sted i køleskabet, og skal derfor bruges til madvarer, der kan holde sig længe – eller madvarer, du bruger hver dag og dermed bruger hurtigt op. Den nederste hylde er derimod den koldeste og bedst til opbevaring af råt kød, fisk, fjerkræ og mælkeprodukter (der ikke er taget hul på)
  • 3. Investér i de rigtige opbevaringsbøtter – og brug dem korrekt
    Invester i nogle klare bøtter i forskellige former og størrelser, så kan du overskue hvad der er i køleskabet og på den måde reducerer madspild. Derudover skaber bøtterne mere plads, holder maden frisk i længere tid og ser flotte ud i køleskabet.

Små kasser er gode til for eksempel en halv tomat eller avocado, mens stabelbare og mikrobølge-sikre løsninger er perfekte til rester. Jeg plejer at bruge det samme mærke, så jeg let kan udskifte beholdere og låg.

Gastronomisk chef for HelloFresh, Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan
  • 4. Husk at skille frugt og grøntsager ad
    Frugt og grønt skal altid opbevares i køleskabets nederste skuffe, da skuffen ikke er lige så kold og luftfugtigheden er højere end i resten af køleskabet. Men du skal huske at placere grøntsager og frugter hver for sig, da nogle frugter kan fremskynde modningen hos grøntsagerne, og fordi grøntsagerne kan forurene andre råvarer med jordbakterier.
  • 5. Anskaf dig en SPIS NU - beholder
    Et andet godt råd fra madeksperten er at have en dedikeret 'spis nu' beholder i køleskabet, der hjælper med at reducere madspild og dårlig samvittighed. Som navnet antyder, er denne opbevaring lavet til mad, der nærmer sig udløbsdatoen, som du skal spise meget snart.
  • 6. Overvej et skuffekøleskab
    Et skuffekøleskab er et køleskab bestående af to eller flere skuffer der kan trækkes helt ud, så alt indholdet er synligt. Med et skuffekøleskab har du adgang ovenfra, hvilket gør det lettere at få fat i, finde og organisere dine varer. På den måde har du altid styr på, hvad der er i dit køleskab og glemmer aldrig igen et syltetøjsglas bagerst på hylden.

Om eksperten

Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan er gastronomisk chef hos HelloFresh.

Nanna er 43 år gammel, gift med Anders og mor til to – en datter på 8 og en søn på 2. 

Hun er uddannet kok fra Aarhus Tech, og har desuden en bachelor i Classics and Classical Languages, Literature, and Linguistics.