Opbevaring af frugt og grønt

Derfor må du aldrig opbevare frugt og grøntsager samme sted

Der er masser af dos and don'ts i køkkenenet - også når det gælder opbevaring af frugt og grøntsager. Det burde ikke være så svært, alligevel kan man tit blive i tvivl om, hvor og hvordan man bedst opbevarer frugt og grøntsager.

Må man putte gulerødder i køleskabet? Og skal man have al slags frugt liggende på køkkenbordet? Bliv klogere på opbevaring af grøntsager og frugt her:

OPBEVAR FRUGT OG GRØNT FOR SIG

Frugt og grønt skal ikke opbevares sammen. Nogle grøntsager og frugter udskiller nemlig luftarten ethylen, der fremskynder modningsprocessen, og så kan du hurtigt ende med en gang overmoden frugt og grønt, der ryger ud. Især tomat, rød peberfrugt, æble, pære,melon, nektarin, fersken, abrikos, vindrue, kiwi, citrus og bærfrugter udskiller ethylen.

PAS PÅ FUGTEN

Lukkede plasticposer, som mange grøntsager købes i, er slet ikke særligt godt. Der dannes for meget fugt, og det grønne bliver slattent og modner for hurtigt. Det er derfor en god ide at åbne poserne og flytte grøntsagerne over i en papirpose – gerne vedlagt lidt køkkenrulle til at suge fugten.

FRUGT PÅ KØL

Hvis frugten er umoden, når du køber den, kan du lade den ligge ude på køkkenbordet. Når den er moden, kan du lægge den i køleskabet, så du bremser modningsprocessen lidt, og frugten holder sig frisk længere.

FRUGT PÅ KØKKENBORDET

Tropiske frugter som bananer og mango skal ikke på køl, da de kan tage direkte skade af at blive opbevaret for koldt. De skal opbevares ved stuetemperatur – men heller ikke for varmt.

HAR DU ET SVALESKAB?

Det ideelle er et svaleskab eller en kold kælder til detropiske frugter og ’frugtagtige’ grøntsager som agurk, avocado, aubergine, squash og tomater, der godt kan lide at ligge køligt, men klarer sig fint ved højere temperaturer end køleskabets. Og især er kartofler lysfølsomme, så de skal helst opbevares mørkt. 

TIP!

Hvis du vil fryse grøntsager ned, skal du blanchere dem først (give dem et opkog og derefter køle dem hurtigt ned i en skål med isvand), så de ikke ødelægges af enzymer.

Kilder: Viden om Mad, Forbrugerrådet, Tænk, klimavenligmad.net m.fl.