Talkager: Sådan bager du de populære fødselsdagskager
Bag en talkage til fødselaren, og pynt den efter alle kunstens regler med alt fra slik og marcipan til frugt, bær, marengs og meget mere. De populære talkager er overalt på Instagram og Pinterest - og her får du opskrifter og fifs til både bunde og pynt, så du kan overraske fødselaren med en fin talkage.
Her på siden finder du opskrifter til både bunde og pynt:
Du finder også fine bud på talkager til:
- 1 års fødselsdag
- 10 års fødselsdag
- 30 års fødselsdag
- 50 års fødselsdag
nederst på siden. God fornøjelse!
Talkager - sådan skærer du tallene ud
Husk hvis du kan skaffe en talform er det klart det nemmeste, men du kan sagtens klippe en form i karton og bruge den til at skære ud fra. Eller du kan printe et tal fra nettet i A4 format, og sætte det forsigtigt fast med knappenåle på den bagte kagebund inden du skærer ud. Husk blot at du skal bruge to tal til hver kage - og begge tal skal vende den samme vej - med andre ord, du kan ikke spejlvende en af bundene eller vende den ene bund om, for så har du to talbunde, der vender hver sin vej.
VANILJEBUNDE
(Nok til to tal med to lag i hver)
10 store æg
300 g sukker
1 spsk vaniljesukker
300 g hvedemel
50 g mandelmel
1 dl smeltet smør
- Tænd ovnen på 200 grader. Pisk æg og sukker hvidt og skummende.
- Sigt melet sammen med mandelmelet og sigt i dejen ad tre omgange. Vend forsigtigt efter hver gang, til dejen er ensartet.
- Læg bagepapir i bunden af to bradepander, og fordel dejen i et tyndt lag, ca. 1 1/2 cm, i hver form. Bag bundene i 5 minutter, eller til de er akkurat færdige. Brug en udstikker eller en kniv til at stikke/skære bunde ud, når de er afkølede. Der kan være to tal på hver bradepande.
CHOKOLADEBUNDE
(Nok til to tal med to lag i hver)
10 store æg
300 g sukker
1 spsk vaniljesukker
270 g hvedemel
30 g usødet kakaopulver
1 dl smeltet smør
1. Laves på præcis samme måde som de lyse bunde, blot med kakaopulver i stedet i for mandelmel.
VANILJECREME
(5 dl creme, nok til 2 tal)
2 1/2 dl piskefløde
1 1/2 dl cremefraiche 38%
3 spsk flormelis
1/2 tsk vaniljesukker
1. Pisk alle ingredienserne sammen til en creme. Opbevar på køl, til den skal bruges.
CHOKOLADECREME
(5 dl creme, nok til to tal)
3 1/2 dl piskefløde
1 dl cremefraiche 38%
3 spsk usødet kakaopulver
4 spsk flormelis
1. Bland fløden med flormelis og kakao, og lad den stå og trække en halv til en hel time i køleskabet.
2. Tilsæt cremefraichen, og pisk cremen til blødt skum. Opbevar på køl, til den skal bruges.
SMØRCREME
(ca. 21/2 - 3 dl, nok til overfladen på 2 tal)
250 g flormelis
150 g blødt smør
1 knivspids vaniljepulver
1 tsk mælk
1. Pisk alle ingredienserne sammen til en luftig lækker smørcreme. Der skal piskes ca. 4-5 minutter for at fåden rigtige konsistens. Det er nemmest hvis ingredienserne har stuetemperatur. Opbevar cremen på køl, til den skal bruges.
TALKAGE: 1 ÅR
Til de små holdes pynten mest til den tørrede og friske frugt.
1/2 portion dej vaniljekagebunde - se øverst på siden
200 g abrikosmarmelade
1 portion vaniljecreme- se øverst på siden
2-3 dråber gul frugtfarve
PYNT:
tørrede bananer
tørret mango
chokolademandler
1 mango
japanske kirsebær
- Skær to 1-taller ud af vaniljekagebunden. Det er nemmest at klippe et tal i karton, og så lægge det ovenpå kagebunden og skære kagen ud med en lille grøntsagskniv.
- Vend den gule frugtfarve i vaniljecremen. Fordel marmeladen over den nederste del, og smør vaniljecremen ovenpå. Læg det andet tal ovenpå, og fordel vaniljecremen på overfladen også.
- Skær en tynd skive mango, og udstik hjerter med en lille udstiksform. Pynt kagen med tørret og frisk frugt, chokolademandler og mangohjerter.
TALKAGE 10 ÅR
Til 10 års fødselsdagen giver vi den gas med de søde sager og pynter med marengs, lakridskonfekt og skumslik.
1 portion vaniljekagebunde – se øverst på siden
1 glas lemoncurd
1/2 portion vaniljecreme– se øverst på siden
200 g flormelis
saft fra 1/2 citron
et par skefulde mælk
PYNT:
150 g farvet marcipan eller fondant
lakridskonfekt
skumfiduser
marengskys
1 stjernefrugt
chokolademandler
- Skær tallene ud. Brug evt. en skabelon i karton, du kan skære efter. Spred lemoncurd ud over bundene, og dernæst vaniljecremen. Læg toppene på.
- Rør en glasur af flormelis, citronsaft og mælk, hæld den over tallene, og lad dem dryppe af.
- Rul en lang pølse på ca. 1 1/2 cm’s tykkelse og ca 30 cm’s længde af hver farve af marcipanen. Læg dem ved siden af hinanden, og rul dem på den lange led med en kagerulle, så marcipanen rulles ind i hinanden, til et trefarvet “bånd”. Sæt båndet på tallene hvor du synes, skær overskydende marcipan fra, men lad der være nok til at du kan bøje marcipanen lidt ned over kanten af kagen.
- Pynt kagen med lakridskonfekt, skumslik, chokolademandler og et par marengskys.
TIP: Skiver af stjernefrugt og marengskys giver lidt højde og ser smukt ud, når de er lagt på skrå.
TALKAGE: 30 ÅR
Til 30 års fødselaren laver vi den lidt mere voksne udgave med sort, guld og sølv på kagen.
1 portion chokoladekagebunde - se øverst på siden
1 portion chokoladecreme - se øverst på siden
240 g solbærsyltetøj
1 dl portvin
400 g sort marcipan
2 bakker blåbær
Ca. 150 g brombær
Ca. 20 sølvmandler
1 pakke sort fondant, alternativt kan ekstra marcipan bruges
sølv og guld metallicpulver
- Skær tallene ud, så du har to tretaller og to nuller. Du kan f.eks. bruge et stykke karton. Bland portvin med solbærsyltetøj, og spred det over bundene.
- Fordel to tredjedele af cremen over syltetøjet, og læg det andet sæt tal ovenpå. Smør resten af cremen ovenpå. Rul marcipanen ud, skær den ud efter talformene, og læg den ovenpå kagerne.
- Ryst forsigtigt den ene bakke blåbær med lidt sølvpulver, så de bliver dækket. Rul fondanten ud, udstik stjerner, og pensl lidt guldpulver på hver stjerne.
- Pynt kagerne med bærrene, fondantstjernerne, mandler og brombær. Hvis du har rester af chokoladecremen, kan det også se smukt ud at sprøjte små rosetter af cremen ud på toppen af kagen med en stjernetylle.
TIP: Du kan også pensle lidt guld eller sølvpulver på et par af brombærrene.
TALKAGE: 50 ÅR
Her er kagen holdt i en feminin stil med røde bær og hjemmelavede blomster i fondant.
1 portion chokoladekagebunde - se øverst på siden
1/2 portion vaniljecreme- se øverst på siden
4 bakker friske hindbær, 3 til imellem lagene og 1 til pynt
4 spsk sukker
1 portion smørcreme
1 bakke ribs
ca. 25 pink chokoladeovertrukne nødder
ca. 10-15 minimarengskys
hvid, lyserød og lilla fondant
- Skær to femtaller og to nuller ud af kagen. Brug f.eks. et stykke karton, du kan skære efter.
- Mos hindbærrene med sukker. Hvis der er meget overskydende saft, så dryp det meste af saften fra, før de moste hindbær vendes med vaniljecremen. Fordel al hindbær-vaniljecremen på de nederste bunde, og læg de sidste bunde ovenpå.
- Fordel smørcremen ovenpå, og pynt med bær, chokoladenødder, marengs og blomster. Form blomster af fondanten, og placer dem rundt omkring på kagen.
12 fantastiske lagkager
-
Valnøddelagkage fra Svinkløv Badehotel
-
Sommerlagkage med jordbær, hvid chokolade og mandler
-
Mandellagkage med råsyltet rabarber, spansk kørvel og vaniljecreme
-
Marengslagkage med mokkaskum
-
Tiramisu-pandekagelagkage
-
Hindbærlagkage med hvid chokolade
-
Jordbærlagkage med hyldeblomst
-
Skøn sønderjysk rugbrødslagkage
-
Fragilitélagkage med hindbær
-
Makronlagkage
-
Små fine minilagkager, som ungerne vil elske
-
Marengslagkage med bær og chantillycreme