Dette er hårfarvningsmetoden, der ikke giver grimme udgroninger
Med balayage undgår du de markante udgroninger, der ellers er en af de naturlige slagsider ved at få lavet highlights i jagten på lysere hår.
Blondiner er som bekendt en race, der svinder ind, og måske er det netop derfor, at vi her til lands valfarter til frisøren for at få highlights, som tilbudsjægere strømmer til fødselsdagsfejring i Elgiganten eller JYSK.
Vi vil gerne være lyshårede, og dét selvom vores formeringsmønster er godt i gang med langsomt at tackle generne, der sikrer det lyse hår på naturlig vis.
Men lader genetikken os (der bare gerne vil være lyshårede) i stikken, må der tages andre midler i brug – og det er her, at hårfarvningsteknikken "balayage" kommer ind i billedet.
Hvis vi siger balayage...
Enhver frisør vil uden tvivl gøre dit bedste for at hjælpe alle os, der går rundt med et brændende ønske om at lade den leverpostejsfarvede manke transformere til lyse lokker.
Sagen er bare den, at det hurtigt kan blive en hundedyr fornøjelse at lade sig forvandle til blondine med hjælp fra frisøren, og alt hvad det indebærer af folie og afblegning – og resultatet efter bare et par uger er ikke nødvendigvis kønt.
For highlights skal holdes ved lige med (meget) jævne mellemrum, ellers kommer de efter dig; de mørke udgroninger, der er lige så sikre som amen i kirken.
I stedet for at få lavet lyse striber i håret skal du fremover bede din frisør om at lave balayage – [balɪjɑːʒ] – som er en helt særlig teknik, der modsat almindelige highlights ikke efterlader tydelige udgroninger.
Hvad er balayage?
Ordet "balayage" er fransk og betyder "at stryge". Foruden dét, dækker balayage over en særlig hårfarvningsteknik, hvor frisøren i frihånd maler hårfarven direkte på håret med en pensel. Det giver et mere tilfældigt og naturligt resultat uden skarpe kontraster, som man normalt vil opleve, når man får lavet reflekser i sit hår.
En anden ting, der adskiller balayage-metoden fra andre hårfarvningsteknikker, er, at farven ikke påføres helt oppe ved hovedbunden, da man typisk bibeholder den naturlige bundfarve.
Fra påføringsstedet vil farven så fade fra mørkere til lysere ud mod spidserne – dog med en divergens i farven, der er mindre markant, end den typisk vil være ved fx et ombre-farvet hår. Ved ombre er overgangen fra en mørkere hovedbund til lysere spidser nemlig mere markant og skarp, hvorfor ombre oftest fungerer bedst til brunetter.
Det betyder altså, at du med balayage hår undgår at bruge lige så meget tid og tilsvarende mange penge på at vedligeholde dit hår efterfølgende.
Så hvis der er lavvande i sparegrisen, og kalenderen er tætpakket, kan du sagtens vente med at få genopfrisket en balayage. Den markante udgroning, der ellers kan være noget så afslørende, udebliver nemlig.
Mens nogle frisører kun bruger en pensel til at påføre hårfarven, når de laver balayage, gør andre frisører brug af vat til at adskille de bemalede hårtotter for at sikre, at den lyse hårfarve ikke smitter af på de steder, der skal forblive mørke. Vejen til et balayage hår kan altså variere lidt alt efter, hvilken frisør du besøger, men det endelig resultat burde ikke variere særlig meget.
En gammel kending
De seneste år har balayage hår vundet større og større indpas i de danske frisørsaloner, men balayage-teknikken har faktisk mere end 20 år på bagen.
Udbredelsen hænger unægteligt sammen med, at flere og flere kendte kvinder som Gisele Bündchen, Jessica Alba og Rihanna igen og igen har luftet deres misundelsesværdigt hår, der samtidig ser åh så naturligt ud.
Og nu kender vi så hemmeligheden bag deres naturlige (men dog farvede) look; og det starter og slutter med balayage.
Balayage hår er for dig og mig
Til forskel fra hårfarvningsteknikker som fx ombre, kan balayage udføres i både lyst og mørkt hår, kort, krøllet, langt og glat. Det hele handler om din frisørs evner.
Hvis du er i tvivl om, om du skal gå efter en kold eller varm tone, kan du gøre som den britiske balayage-ekspert Jack Howard råder i en video fra Marie Claire: Se på om dine smykker er overvejende guld eller sølv.
Så ved du nemlig også, om du skal gå efter hhv. varme eller kolde toner i dit hår. Bruger du normalt sølvsmykker, skal du gå efter kolde nuancer og omvendt; bruger du guldsmykker, så skal du gå efter varme toner i håret.
Det er ikke alle frisører, der udfører balayage, som skilter med det på deres hjemmesider, så ring og forhør dig, hvis du ikke finder punktet på prislisten.