Overraskende nyt om HPV-vaccinen
Den omdiskuterede HPV-vaccine er ikke skyld i alvorlige lidelser hos piger og unge kvinder, fastslår artikel.
Da HPV-vaccinen, der skal beskytte piger og kvinder mod blandt andet livmoderhalskræft, blev introduceret i 2006, var det med positiv omtale og rosende ord. Vaccinen blev føjet til børnevaccinationsprogrammet i 2009 og blev efterfølgende tilbudt gratis til store årgange af piger og unge kvinder. Mere end 500.000 piger og kvinder er i dag vaccineret mod livmoderhalskræft – og flere mænd har også fået vaccinen, som for dem har forebyggende effekt mod andre kræftformer .
I takt med at flere og flere fik vaccinen, dukkede der dog også flere foruroligende historier op. Unge piger gik i medierne og fortalte om, hvordan de var blevet alvorligt syge og oplevede invaliderende træthed, svimmelhed og kvalme, efter at de havde fået vaccinen. TV2 satte også fokus på problemstillingen i dokumentaren "De vaccinerede piger", som både blev nomineret til en Cavling-pris og beskyldt for "tynd dokumentation".
I en ny såkaldt "statusartikel" i Ugeskrift for Læger bliver det imidlertid nu slået fast, at HPV-vaccinen ikke kan kædes sammen med de alvorlige bivirkninger, som har været fremme i medierne.
LÆS OGSÅ: Fitness-blogger viser billede af sin oppustede mave med vigtigt budskab
Statusartiklen samler op på den eksisterende forskning på området og er godkendt af 12 danske lægevidenskabelige selskaber. Artiklen fastslår, at færre har fået kønsvorter siden introduktionen af HPV-vaccinen Gardasil i børnevaccinationsprogrammet i 2009, at færre har fået celleforandringer i livmoderhalsen, og at HPV-vaccinen har en række kendte bivirkninger, som står beskrevet i indlægssedlen. Det skriver Politiken.
Derudover beskriver artiklen, hvordan der endnu ikke er foretaget studier, som påviser øget risiko for flere alvorlige lidelser eller for smertetilstanden CRPS, svimmelhedssyndromet POTS eller kronisk træthedssyndrom efter vaccinering.
Artiklens forfattere opfordrer dog lægekollegaer til at sørge for, at de patienter, som oplever symptomer efter HPV-vaccinen, får en udredning, så de kan få den rette behandling. De kan nemlig sagtens have en anden lidelse, som ikke skyldes HPV-vaccinen.
Artiklen i Ugeskrift for Læger er godkendt af Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, Dansk Pædiatrisk Selskab, Dansk Cardiologisk Selskab, Dansk Selskab for Folkesundhed, Børne og Ungdomspsykiatrisk Selskab, Dansk Selskab for Otolaryngologi, Hoved- og Halskirugi, Dansk Samfundsmedicinsk Selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin, Dansk Selskab for Klinisk Immunologi, Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi, Dansk Neuropædiatrisk Selskab og Dansk Reumatologisk Selskab.
LÆS OGSÅ: Hudpleje med god samvittighed: 5 nyheder du bør kende
LÆS OGSÅ: Bind, tampon eller kop? Disse ting skal du være opmærksom på
LÆS OGSÅ: Sandheden om buler på baller og lår: Der findes ét middel, der holder appelsinhud væk