Sophie Bille Brahe

Din mormors favoritsmykke er sæsonens store smykketrend

Selvom glitrende similisten er allestedsværende, og du nærmest aldrig ser en Kardashian-søster uden, er det ikke her, du skal investere.

Vi kan lige så godt gå direkte til sagen. Nej, de er ikke gammeldags eller kun for ældre kvinder med klipsøreringe og papillotter i håret – perler i alle verdens afskygninger er smarte til hvem som helst.

Det kan føles lidt, som om du har været en tur i din mormors smykkeskrin, når du bærer de ædle sager. Men ifølge chefdesignere hos blandt andre Chanel, Givenchy, Celine og Burberry er perler mere hot end nogensinde. Om de sidder på række i en krans om din hals eller hænger fra dine øreflipper som øreringe.

Chanel halskæde.jpg

Halskæde fra Chanel.

Sophie Bille Brahe – den danske smykkedesigner, hvis croissant-ørering af diamanter snildt kunne ligne det, drømme er lavet af, var på forkant med sæsonens trend. Ved sin præsentation af smykkemærkets efterårs- og vinterkollektion i 2018 havde hun nemlig øreringe med kulturperleklaser i store og små portioner på podierne. Øreringe, som hele verdens influenter hurtigt tog til sig.

Nu er der kun tilbage at beslutte dig for, hvordan du vil bruge den store smykke-trend?

Du kan gå den bæredygtige vej og håbe på et par familie-kulturperleøreringe, du kan arve, du kan måske finde en billigere udgave hos Glitter som for eksempel denne fine imitationsperlehalskæde – eller du kan investere i et nyt, højkvalitetssmykke fra en anerkendt guldsmed. Ægte perler er ekstremt værdifulde og koster gerne et par millioner kroner stykket, så du kan roligt sætte din millionopsparing på de eftertragtede naturskatte, som holder værdi på samme måde som guld og diamanter.

Hvad er forskellen på perler?

South Sea-kulturperler

South Sea-kulturperler er typisk hvide, lyse eller gyldne og varierer som alle andre muslingeperler i størrelse og form. Nogle kan være runde, andre nærmest pæreformet. Størrelserne på dem varierer også meget. De dyrkes på perlefarme i blandt andet Australien og Filippinerne.

Tahiti-perler

90 % af alle sorte kulturperler dyrkes på Tahiti, hvorfra navnet kommer. Tahiti-perler varierer fra sølvfarvet til sort, men det er som for enhver anden perle, størrelsen og glansen, der bestemmer prisen for en Tahiti-perle.

Kultur- og naturperler

Naturperler opstår når en musling ikke kan skille sig af med et fremmedlegeme, som har fundet vej ind i muslingeskallens bløddele, og kulturperler opstår i en menneskeassisteret proces, men selve processen er grundlæggende den samme: Et fremmedlegeme – en kerne eller væv, hvis det er en kulturperle, trænger ind i muslingen og irriterer den, hvilket fremprovokerer muslingen til at isolere den i et lag af perlemor. Alt efter hvor og i hvilket vand kultur- og naturperler produceres, har de forskellige navne. Danske Sophie Bille Brahe bruger for eksempel både Akoya-kulturperler, som oprindeligt dyrkes i Japan (forekommer også nu i stor stil i Kina) og ferskvandskulturperler og South Sea-kulturperler.

Kilde: Nina Hald, smykkeskribent og redaktør for guldsmedebranchens fagblad AuClock.