Kan yoghurt (også) være et mirakelmiddel til din hud?
Vi ved, at vores tarme er begejstrede for probiotika, men kan de også udøve mirakler for vores hud. Det er en af mine kolleger overbevist om og renser sin hud hver aften med yoghurt, men har det nogen effekt?
Jagten på sund og smuk hud ligger fast i de fleste af os. Vi renser og skrubber huden, og smører den med serum og creme.
Jeg har endda en kollega, der renser sin hud med yoghurt hver aften. En kende mistroisk måtte jeg selvfølgelig høre hende hvorfor. Det viser sig at være et tip, som hendes mor fik af sin mor, der havde fået det af sin ungarske veninde.
Hver aften åbner hun køleskabet, tager yoghurt natural ud og hælder lidt op på en vatrondel. Hun masserer det rundt i hele sit ansigt og slutter af med at skylle efter i lunkent vand. Udfører hun ikke ritualet i en periode, mærker hun det tydeligt på huden i sit ansigt; den bliver tør, grå og trist. Men nogen videnskabelig forklaring på, hvorfor det kan være godt at fodre din hud med yoghurt, har hun ikke.
Så det forsøger vi at undersøge.
Vi har i mange år haft fokus på, at det er sundt at fodre vores tarme med mælkesyrebakterier, fordi de er gavnlige for vores tarmes velbefindende og balance.
Mælkesyrebakterier refererer til en bred kategori af bakterier, der findes i fx fødevarer som yoghurt, kefir, surdej og visse fermenterede fødevarer. Disse bakterier producerer mælkesyre som en del af deres stofskifte, hvilket bidrager til den sure smag og øgede holdbarhed af disse fødevarer. Og når du indtager mælkesyrebakterier i fødevarer eller som kosttilskud, kan de hjælpe med at opretholde en sund balance af tarmbakterier og fremme en sund fordøjelse.
Lige så vigtigt det er at have en god balance i din tarmflora, gør det samme sig gældende for din hud, for kommer der ubalance i den og dermed en overvægt af nogle bakterier frem for andre, kan det resultere i akne, eksem og andre hudlidelser.
Millioner af bakterier
Hudens mikrobiom består af millioner af virus, bakterier og svampe. Det er gode mikroorganismer, som hjælper med at beskytte huden, og som interagerer med kroppens immunsystem.
Pauline Sell Hellman står bag hudplejeserien, Rebiome, som tilbyder hudplejeprodukter der indeholder både præ- og probiotiske ingredienser, som skal styrke hudens gode bakterier, og derved afbalancere din hud.
Probiotika defineres af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) som: “levende mikroorganismer som når de administreres i de rette mængder har en gavnlig effekt på værten". Det inkluderer forskellige typer mikroorganismer, herunder visse mælkesyrebakterier, bifidobakterier og gærsvampe som Saccharomyces boulardii. Probiotika er designet til at levere specifikke sundhedsmæssige fordele, herunder støtte til fordøjelsen, immunforsvaret og den generelle sundhed i tarmen.
”Vi tilsætter probiotika til yoghurt, fordi det har en helbredsfremmende virkning. Efter selv at have indtaget probiotika til stimulering af mave-tarm-mikrobiomet og mærket den store positive effekt på mit immunforsvar fik jeg omkring 2008 information om nogle af de første spæde eksempler på succesfuld brug af probiotika på menneskers hud. Det var netop der, at ideen til at inkorporere probiotika i hudpleje begyndte at spire,” siger Pauline Sell Hellman til alt.dk.
”Ideen er lidt den samme som med dine tarme; nemlig at du kan stimulere den flora, du har på huden af forskellige bakterier. Når du sender et batteri ind af en masse levende bakterier, mødes de jo af deres artsfælder på huden, og så begynder de sammen at arbejde for hudens helbredstilstand og immunforsvar.”
En hud i udbrud er tegn på ubalance i bakterierne
Hvis vores immunforsvar skal fungere optimalt, kræver det, at du har den rette bestanddel af de rigtige bakteriekulturer, ellers vil du være ude af balance.
”Jeg tror selv på, at hele området omkring pro- og præbiotika, og det, at vi begynder at tænke meget mere på, hvordan vi behandler vores bakterielle flora i kroppen og på huden, er i stor vækst. Da vi startede udviklingen af Rebiome for fire-fem år siden, fandtes der ikke mange kliniske studier. I dag skyder det op med forskning, og man er i fuld gang med at dykke ned i alle mulige hjørner af det her område.
Og al den nye forskning inden for området betød, at der rent faktisk begyndte at være nogle ordentlige ingredienser og leveringssystemer, som vi kunne bruge i cremer og sera for at stimulere hudens egen bakterieflora på den positive måde.”
Hudens bakterier er en naturlig del af den menneskelige hudflora og spiller en vigtig rolle i at opretholde hudens sundhed og funktion. Der er mange forskellige typer bakterier, der bor på huden, og de kan variere afhængigt af faktorer som alder, køn, miljø og generel sundhedstilstand.
På bestemte tidspunkter i løbet af livet kommer vores hudbakterieniveau i ubalance, og skadelige bakterier trives i dette miljø. Ubalancer i hudens bakterieflora kan føre til forskellige hudproblemer, herunder akne, eksem og dermatitis.
Ifølge Pauline Sell Hellman er der nogle bakterier, som kan være meget problematiske, hvis de bliver vækket til live i stort tal, fx propionibacterium acnes. Det er egentlig en gunstig bakterie at have, men hvis de pludselig får overtaget, og er dem, der primært vokser på huden, har vi pludselig et problem med vores immunforsvar, der bliver udfordret.
”Vi har brug for at have så mange forskellige arter som muligt for at uddanne immunforsvaret til at være klar til at genkende de forskellige bakterietyper. Men samtidig skal vi holde dem i skak, de af dem, som kan blive rigtig invasive i deres art. Det kan sammenlignes med at få for meget ukrudt i haven – det vil man gerne undgå.”
En række faktorer kan påvirke hudens bakterieflora, herunder kost, miljømæssige faktorer, stress og brugen af antibiotika og anden medicin. Det er vigtigt at være opmærksom på disse faktorer, og derfor understreger Pauline Sell Hellman vigtigheden i, at man bruger passende hygiejne- og hudplejeprodukter.
En gamechanger
Hudens mikrobiom er unikt for hver person og varierer på forskellige dele af kroppen. Det bidrager til at beskytte huden mod skadelige mikroorganismer, regulere immunfunktionen og opretholde hudens fugtighed og pH-niveau.
”Det mikrobiom, vi er født med, er overdraget fra vores mor ved fødslen og udvikler sig meget i diversitet 4-6 uger efter fødslen i takt med at kontakten til omverdenen udvides, senere ved puberteten sker der igen en del forandringer. Herefter forandrer det sig ikke voldsomt, når vi er blevet voksne – men ændringer opstår i forbindelse med, at vi ældes.
Mikrobiomet er en slags indbygget hudpleje, hvor du tapper ind i din krops egen evne til at pleje din hud. Vores hud er jo egentlig lavet til at klare sig selv, så i teorien kunne vi sagtens klare os uden alle de cremer og produkter, som vi smører på huden. Men fordi vi lever i de miljøer, vi gør, skal vi bruge noget hjælp.”
Forskning har vist, at ubalance i hudens mikrobiom kan være forbundet med forskellige hudtilstande som akne, eksem og rosacea. Derfor er det vigtigt at opretholde en sund balance i mikrobiomet ved hjælp af gode hudplejerutiner og en sund livsstil. For der er flere faktorer, som kan påvirke hudens mikrobiom, herunder brugen af antibiotika, kosmetik, din kost og miljømæssige faktorer. Det er vigtigt at være opmærksom på disse faktorer og tage skridt til at bevare en sund mikrobiombalance.
”Du kan mærke det ret tydeligt, hvis du har noget, der irriterer huden. Hvis du får rødme eller udslæt, er det, fordi din hudbarriere er blevet dysbiotisk dvs. kompromitteret på en eller anden måde.
Og når det gælder hudpleje, handler det netop om at finde noget, der koeksisterer så godt som overhovedet muligt med vores hud, og derved er med til at fremme hudens egen evne til at styrke sig selv,” siger Pauline Sell Hellmann.
Og netop dér kan pro- og præbiotika i hudpleje måske være en gamechanger.
”Hvis du har akne og fx bruger vores probiotiske serum, Rebalance, der indeholder levende bakterier, ser vi typisk, at huden begynder på en form for udrensningsproces, så urenhederne kommer ud, men samtidig bliver der skabt en balance i hudens flora, så der kommer ro på.
Det, der fx tændte mig omkring bakterien lactobacillus, var, at den foruden at øge fugten i huden og reducerer rødme og irritation betragteligt også virker på akne og urenheder i huden. Vi har faktisk et klinisk studie, der viser en markant forbedring efter 28 dages brug, og vi har ydermere testet det på ret mange personer.
Og den viden er en kæmpe driver for mig. Tænk hvis vi kan hjælpe unge, fortvivlede mennesker af med den forfærdelige hudtilstand, og hvis vi endda kan gøre det uden, at de skal i gang med antibiotikabehandlinger, er det virkelig en vigtig gamechanger for mig. For antibiotika er generelt forfærdelig, fordi de også nedbryder antallet af de bakteriearter, vi har. Så det kan godt være, at antibiotika gør noget ved problemerne lige nu og her, men selve årsagen til problemerne gør den ikke noget ved,” fortæller Pauline Sell Hellmann.
Kan yoghurt udøve mirakler?
Hos Rebiome har de også fundet ud af, at andre anti-inflammatoriske tilstande i huden, som fx rosacea og atopisk dermatitis, kan have virkelig god gavn af hudpleje med probiotika, fordi de ser, at en stor del af dem, der modtager behandlingen, responderer positivt på det.
Hudpleje, der indeholder pro- og præbiotika, kan stimulere og tilføre næring og fugt til hudens mikrobiom, hvilket styrker hudens naturlige barriere.
”Man kan også spørge, hvorfor vi tager vitaminpiller hver dag? Det gør vi, fordi vi gerne vil forebygge og holde vores krop og immunforsvar så stærkt som muligt, så vi får et væsentligt bedre liv – og et bedre ældre liv også,” forklarer Pauline Sell Hellmann og fortsætter:
”Vores hud kan klare sig et godt stykke hen ad vejen. Men når vi bliver 25 år, begynder det hurtigt at gå i den forkerte retning. Og når du er nået min alder snart 60 år, begynder produktionen af hyaluron at være ret kritisk, og så har huden brug for, at vi hjælper den med at tilføje ekstra fugt.
Så ved at forebygge med en god hudpleje, holder du hele tiden din huds sundhed maxet ud i forhold til det alderstrin, du er på.”
Og så ender vi hos yoghurten igen – for kan den udøve mirakler?
Why not – dog nok ikke mirakler, men måske nogle positive forandringer. Jeg har ikke noget belæg for det, men jeg synes, at ideen er meget sjov,” siger Pauline Sell Hellmann og tilføjer:
”Jeg har en klient, som er i behandling hos os. Hun er ude og backpacke og er udgået for nogle produkter med aktive bakterier, og hun var ved at gå i panik. Så jeg foreslog hende at prøve at bruge noget yoghurt, der indeholder probiotika, for det er også en mælkesyrekultur. Så på det plan kan man godt forestille sig, at det er med til bl.a. at holde surhedsgraden på huden i skak.”
Pauline Sell Hellmann understreger dog, at huden altid også vil have brug for noget hudpleje, der går lidt dybere, end yoghurten kan.