Kvinde undersøger bryst for kræft

10 tegn på brystkræft, du skal holde øje med

Brystkræft er den hyppigste kræft form blandt kvinder. Mange kvinder opdager selv de første tegn på sygdommen i form af en knude, men der er mange andre ting, som du bør holde øje med, så sygdommen kan opdages og behandles i tide. Læs med og bliv klogere på symptomerne her.

Brystkræft er den mest almindelige kræftform blandt kvinder. Faktisk rammes en ud af ni kvinder, og det betyder, at næsten 4.900 (i 2019) kvinder i Danmark får brystkræft – hvert år.

Antallet af brystkræfttilfælde blandt kvinder er stigende, hvilket bl.a. skyldes, at vi bliver ældre, men også at vi får færre børn og levere mere usundt.

Den gode nyhed er dog, at flere og flere kvinder vinder kampen mod brystkræft, og at sygdommen er en af de kræftformer, som man lever længst med. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er hele 88 pct. af de kvinder, der bliver ramt af kræft i brystet, stadig i live fem år efter, at de fik stillet diagnosen.

Østrogen er blandt synderne

Selvom mænd også kan blive ramt af brystkræft, hænger sygdommen nært sammen med kvindekønnet. De kvindelige kønshormoner, særligt hormonet østrogen, spiller nemlig en afgørende rolle for at blive ramt, og derfor stiger risikoen for brystkræft i takt med antallet af menstruationer, hvor østrogenniveauet netop er højt.

"Hvis du kommer tidligt i puberteten, ikke får børn eller går sent i overgangsalderen, har du derfor en højere risiko for at få brystkræft," forklarer professor, overlæge, dr.med. Niels Kroman, der er ansat hos Kræftens Bekæmpelse.

"Næstefter køn er alder den mest udtalte risikofaktor. Jo ældre du er, jo højere er din risiko for brystkræft. Faktisk ses 80 pct. af alle nye tilfælde af brystkræft blandt kvinder over 50 år. Knuder i brystet hos kvinder under 30 år er sjældent ondartede, men opdager du en knude i brystet efter overgangsalderen, er det meget vigtigt at reagere hurtigt," understreger Niels Kroman.

Også arv spiller en vigtig rolle ved brystkræft, da sygdommen er arvelig i cirka 5-10 pct. af tilfældene. Men selvom brystkræft i princippet kan ramme alle, og forskerne ikke mener, at du kan forebygge brystkræft, kan du selv gøre nogle ting for at nedsætte din risiko, og her er blandt andet kost og en sund livsstil vigtige våben i kampen mod brystkræft.

Hold øje med tegnene

Det er vigtigt, at du er opmærksom på din krop og på, hvordan dine bryster føles. Dine bryster kan se forskellige ud og også føles forskelligt afhængig af tidspunktet for din menstruationscyklus og din alder. Mange kvinder opdager selv de første tegn på brystkræft i form af en knude, der føles anderledes end resten af brystet.

For at opdage brystkræft i tide er det vigtigt, at du kender dine bryster. Er du over 40 år anbefaler professor, Niels Kroman, at du undersøger dine bryster ca. en gang om måneden, fx når du er i bad og har sæbet brysterne ind.

"Selvom der ikke er videnskabeligt bevis for, at regelmæssig selvundersøgelse forbedrer overlevelsen, ved man, at jo mindre knuden er, når den opdages, jo bedre er dine chancer for skånsom behandling og overlevelse," siger Niels Kroman.

I de tidlige stadier er brystkræft ikke forbundet med smerter eller generelle ændringer i helbredet, men jo mere fremskreden sygdommen er, jo flere symptomer, kan der være. Blandt de øvrige symptomer kan bl.a. nævnes hudforandringer eller en svag indtrækning i huden eller indtrukket brystvorte.

Andre tegn kan være væske eller blodigt sekret fra brystvorten, betændelseslignende forandringer i brystet i form af varme, rødme og hævelse og i sjældne tilfælde, eller hvor sygdommen er meget fremskreden, kan der opstå smerter, hævede lymfeknuder i armhulen eller sår på brystet eller brystvorten.

Tegn på brystkræft: Det skal du holde øje med

For at opdage brystkræft i tide er det vigtigt, at du kender dine bryster, så du er opmærksom på eventuelle forandringer og kan reagere på dem så tidligt som muligt. Det er også vigtigt, at du går til lægen, hvis du mærker eller opdager et eller flere af nedenstående symptomer/forandringer.

Symptomer på brystkræft:

En knude i brystet

Det mest almindelige tegn på brystkræft er en knude i brystet. Reager derfor altid, hvis du finder en hård, uøm knude, der ikke kan bevæges rundt i brystet eller en fortykkelse i brystet eller armhulen. Knuder kan sidde overalt i brystet og desuden i den udløber af brystvævet, der løber op mod armhulen.

Ændret form af brystet eller indtrukket brystvorte

Hvis form og størrelse på dit bryst ændrer sig, eller hvis brystvorten som noget nyt begynder at trække sig indad, kan det være tegn på brystkræft.

Indtrækning eller rynkedannelse i huden

En knude, som ligger dybt i kirtelvævet, kan få huden til at trække sig indad eller danne rynker. Huden kan også blive nubret som en appelsin, hvis knuden sidder tæt på huden.

Hudforandringer på brystet

Rødme, irritation, ømhed, appelsinhud eller måske eksemlignende pletter kan være tegn på brystkræft. Ses sjældent og kun i 1-2 % af tilfældene.

Sår på brystvorten

Sårdannelse eller eksem på brystvorten kan skyldes en særlig type brystkræft kaldet Paget´s Disease.

Rødme, varme eller hævelse

En bestemt slags brystkræft skaber en betændelseslignende reaktion – dog uden bakterier. Brystet kan blive rødt, varmt og hævet.

Væske eller blodigt sekret fra brystvorten

Hvis der siver væske fra din brystvorte, skal du reagere. De fleste kvinder kan, hvis de presser på brystet, få lidt væske frem. Det er normalt.

Hævede lymfeknuder

Hævede lymfeknuder i armhulen.

Smerter

Smerter i brystet, som ikke hænger sammen med menstruationscyklus, er også et tegn, du bør være opmærksom på. Kræft gør almindeligvis ikke i sig selv ondt, men i sjældne tilfælde kan smerter i et område af brystet være tegn på kræft.

Sår på brystet

Sårdannelse på selve brystet kan skyldes fremskreden brystkræft.

Hvis du opdager en knude i brystet

Det er vigtigt, at du går til lægen og bliver undersøgt nærmere, hvis du opdager uforklarlige forandringer i brystet, eller du har mistanke om, at du har brystkræft.

Ifølge professor Niels Kroman er forandringer i brystet særligt hos unge kvinder som regel godartede og behøver ikke at være tegn på kræft. Men under alle omstændigheder er det meget vigtigt, at du tager eventuelle forandringer eller symptomer alvorligt, da tidlig undersøgelse og hurtig behandling øger dine chancer for skånsom behandling og overlevelse markant.

Fakta om brystkræft

  • I Danmark rammes hver 9. kvinde af brystkræft, og årligt rammes knap 5.000 danske kvinder.
  • Hvert år dør omkring 1.150 danske kvinder af brystkræft.
  • 7-8 ud af 10 kvindelige brystkræftpateinter får diagnosen hormonfølsom brystkræft.
  • Brystkræft er arvelig i ca. 5-10 procent af tilfældene. BRCA1 og BRCA2 hedder de to kendte gener, som du kan testes for, og hvor i der hyppigst kan være fejl, som giver en øget risiko for brystkræft.
  • Brystkræft rammer sjældent kvinder under 25 år, og er mest almindelig hos kvinder mellem 60 og 80 år.
  • 20 % af brystkræfttilfælde ses hos kvinder under 50 år, ca. 50 % ses i aldersgruppen 50-69 år og ca. 30 % hos kvinder på 70 år.
  • Risikoen for brystkræft stiger bl.a. ved højt alkoholforbrug, overvægt og sen alder ved første fødsel.
  • Overlevelsen efter en brystkræftdiagnose er gennem de seneste 15-20 år forbedret. For perioden 2016-2018 er 5-års overlevelsen (relativ overlevelse) 88 pct. for brystkræft.

Støt brysterne

Husk at oktober måned er international brystkræftmåned, hvor mange lande verden over sætter fokus på brystkræft og iværksætter kampagner for at samle penge ind til kampen mod sygdommen.

I Danmark iværksætter Kræftens Bekæmpelse igen i år sin kampagne ”Støt brysterne” og den 3. oktober går det atter løs med Lyserød lørdag over hele landet. På cancer.dk/stoetbrysterne kan du læse meget mere om kampagnen og blandt andet starte din egen indsamling.