8 øvelser: Sådan holder du dine fingre og hænder i form
Vi bruger hænderne til mange ting i løbet af dagen. Og ligesom med resten af kroppen er det vigtigt også at holde hænderne stærke og smidige.
Vi er afhængige af vores hænder i det daglige. Lige fra at holde om en kaffekop, børste tænder og skrive en sms på mobilen til at ælte brød. De fleste af os tager det for givet, at vores hænder fungerer, og det er først, når vi begynder at få smerter i dem, at vi opdager, hvor meget det betyder at have velfungerende hænder.
For at holde hænderne og fingrene stærke og smidige og undgå smerter, er det derfor vigtigt at træne bevægeligheden i hændernes led og styrke musklerne, og det er særligt vigtigt, at du er opmærksom på at træne dem, hvis du har fået en skade eller lider af fx gigt. Hvis du har smerter, stivhed eller ubehag i hænderne eller fingrene og er i tvivl om, om du må lave øvelserne, kan det være en god ide at spørge lægen eller en fysioterapeut ad, inden du går i gang.
Pas på hænderne
- Når du fx holder på en kaffekop, ligger det meste af belastningen fra koppen og indholdet på det yderste led af din pegefinger. Du kan aflaste hånden og dine fingre ved at bruge et krus og holde om det med begge hænder.
- Når du løfter en kande med fx vand, kan du nemt komme til at belaste dine fingre og dit håndled. For at nedsætte belastningen kan du overveje at bruge begge hænder ved at holde i hanken med den ene hånd, mens den anden støtter på siden af kanden.
- Tunge indkøbsposer kan være en stor belastning for hænderne og fingrene. Overvej i stedet at bruge en skuldertaske eller rygsæk til de tunge varer.
- Brug begge hænder når du skal bære noget tungt, åbne låg eller lignende.
Kilder: Lotte Paarup, Den intelligente krop, Gigtforeningen, Sundhed.dk
Øvelser der styrker hænder og fingre:
Heldigvis behøver du ikke det store udstyr for at træne bevægeligheden og styrke musklerne i dine hænder. Det eneste du skal bruge er en lille blød træningsbold, en svamp eller et par foldede strømper samt en bred husholdningselastik. Øvelserne kan du lave, når du sidder og ser tv, hører lydbog eller anden stillesiddende aktivitet.
- Hold bolden i hånden. Knyt hånden og klem om bolden. Giv slip – og klem igen. Gentag øvelsen 8-10 gange. Skift herefter til den anden hånd.
- Hold bolden i håndfladen og vend hånden opad. Anbring bolden ved roden af din lillefinger. Bevæg nu tommelfingeren over mod lillefingeren og pres fingeren lige ned i bolden – hold resten af fingrene strakt. Hold spændingen 2-3 sekunder og gentag herefter øvelsen 8-10 gange. Skift til den anden hånd.
- Tag en lille håndvægt eller en fyldt vandflaske i den ene hånd. Læg underarmen på et bord med hånden ud over kanten og håndfladen nedad. Bøj nu håndleddet langsomt op og ned – bevægelsen må kun foregå i håndleddet. Gentag bevægelsen 5-8 gange. Skift herefter til den anden hånd.
- Læg bolden på et bord og placer den mellem to fingre, fx pege- og langfinger. Klem nu fingrene sammen om bolden som en saks. Slip og klem igen. Flyt herefter bolden hen mellem to nye fingre. Fortsæt til bolden har været klemt mellem alle dine fingre. Start herefter forfra og lav øvelse 5-8 gange. Skift hånd.
- Hold bolden i håndfladen og vend håndfladen opad. Pres nu med én finger ad gangen på bolden. Giv slip og fortsæt til du har været igennem alle fingre. Gentag herefter øvelsen 5-8 gange. Skift hånd.
- Læg underarmen på et bord. Før nu tommelfingeren til hhv. 2., 3., 4. og 5. fingers fingerspids, så du danner en ring med fingrene efter tur. Pres forsigtig fingerspidserne sammen hver gang. Gentag 5-8 gange. Skift til den anden hånd.
- Anbring hånden på højkant på en bordplade. Knyt herefter hånden helt og tæl til tre. Stræk herefter fingrene helt ud. Gentag øvelsen 5-8 gange. Skift derefter til den anden hånd.
- Tag en bred husholdningselastik omkring ydersiden af din tommelfinger og de øvrige fingre. Placer hånden på bordet med håndfladen opad. Stræk og spred nu dine fingre så meget som muligt og hold strækket ca. 5 sekunder. Slip nu langsomt og gentag øvelsen 8-10 gange. Skift hånd.