Broccoli på gaffel

Aldrig mere yoyo-vægt: 5 råd du ikke har hørt før

Drop alle slankekure, det er ernæringseksperten Morten Elsøes første og vigtigste råd til dig, der gerne vil tabe dig – og undgå yoyo-vægt. Du skal have nydelsen ved at spise tilbage.

1. OPGIV ALLE SLANKEKURE

Hvis du gerne vil tabe dig, skal du begynde med at indse, at slankekure ikke virker – tværtimod er de ofte usunde og får dig til at tage mere på, mener ernæringseksperten Morten Elsøe. Han henviser bl.a. til et stort, finsk tvillingestudie om ernæring, hvor den tvilling, der konstant gik på diæt, endte med at veje mere efter 25 år, end den tvilling, der holdt sig fra slankekure. En kur kan godt få dig til kortvarigt at bryde med dine dybtliggende spisevaner, men du vender næsten sikkert tilbage til dem bagefter, og nu med en lettere krop som forbrænder mindre. Dermed kommer du hurtigt op på samme vægt igen og risikerer endda at tage mere på end det tabte. En af grunden er, at du er blevet alt for optaget af, hvad du spiser.

2. SLUT MED FORBUDT

En af de farlige ting ved slankekure er, ifølge Morten Elsøe, at de får dig til at hade de ”tilladte” fødevarer som grøntsager, fordi du efter en slankekur kun forbinder dem med tvang, påbud og fornuft. Mens du forbinder de ”forbudte” fødevarer som kage og chips med lyst og nydelse og sætter dem op på en piedestal, som det bliver sværere for dig at holde dig fra. På den måde kommer du til at tillægge enkelte fødevarer alt for stor betydning. Det vil hjælpe dig at indse, at det handler mindre om, hvad du spiser, og mere om hvor meget. Først når du har sluppet opdelingen af fødevarer i sundt og usundt og ikke længere lader andre styre, hvad du spiser, kan du begynde at kigge fordomsfrit på dine egne spisevaner.

3. KIG PÅ DINE SPISEVANER

Spørg dig selv, hvad du gør, der står mest i vejen for, at du kan tabe dig? Det kan være, du spiser to-tre portioner aftensmad i stedet for en, drikker tre liter sukkersødet sodavand om dagen, eller lader maden stå for længe på bordet. Stil også dig selv spørgsmålet: Hvornår spiser du, fordi du er i godt selskab, trænger til forkælelse, er rastløs, ked af det, har brug for en pause eller er stresset? De fleste kan finde adskillige tilbagevendende små og store situationer, hvor de spiser uden at være sultne. Start med at lave om på nogle af dem.

4. OVERVEJ ET MELLEMMÅLTID

Måske er du en af dem, der vil trives med et mellemmåltid om eftermiddagen, når du kommer hjem. Hvis du når at blive oversulten, risikerer du nemlig helt at miste kontrollen over, hvad du spiser. Spis hellere et mellemmåltid som et stykke knækbrød med pålæg på, svarende til cirka 150 kalorier. Men pas på med f.eks. rosiner og mandler, en skål med 100-200 gram, svarer til op mod 800 kalorier.

5. TRÆNING ER GODT

Træning bidrager ikke i sig selv nær så meget til, at du taber dig, som ændringer i kosten kan. Men undersøgelser viser, at du ved at træne samtidig med, at du reducerer dit indtag af mad, har nemmere ved at holde dit vægttab på længere sigt. Man ved ikke hvorfor, men det kan være, fordi træningen holder fast i din motivation for at gøre noget godt for kroppen, giver dig et mindre anstrengt forhold til mad eller/og holder dig fra at småspise, mens du træner.

OM EKSPERTEN

Morten Elsøe er kandidat i molekylær ernæring og fødevareteknologi og medforfatter til bogen ”Slut med forbudt”, der bl.a. gør op med de mange madforbud. Bogen er skrevet i samarbejde med Morten Svane. Desuden driver han Livsstilshuset v/Morten Elsøe i Aarhus, hvor han coacher folk til at droppe slankekure og tabe sig ved at få et sundere forhold til deres krop.