Christina Sander: ”Når jeg ser tilbage, var jeg helt vandmandsagtig”
Gennem hele sit liv har Christina Sander forsøgt at tilfredsstille og imødekomme andre mennesker. I så høj en grad, at hun er gået på kompromis med sig selv. Det betød, at hun en dag – på liveradio – gik fuldstændig ned med stress. Det fortæller hun i ALT for damernes podcast ’Tungdom’.
I syv år var influencer Christina Sander en anerkendt og velkendt vært på Radio Nova – en af de største radiokanaler i Danmark. Med et smil og en hurtig bemærkning talte hun sig ind i hjerterne på danskere over hele landet. Hun var dygtig, vellidt og en stærk karakter i radiofladen.
Men hvis du spørger Christina selv, var det år præget af usikkerhed helt ind til knoglerne. En følelse af imposter syndrom, hvor hun bare gik og ventede på, at nogen ville prikke hende på skulderen og sige ”Så går den vist heller ikke længere…”
I dette afsnit af ALT for damernes podcast ’Tungdom’ sætter Christina Sander sig foran journalist og vært Josefine Stork til en samtale om netop ikke at føle sig god nok, at overskride sine grænser i forsøg på at tilfredsstille andre, og hvordan det stadig påvirker Christina i dag, hvor hun arbejder fuld tid som influencer.
For i løbet af de syv år på Radio Nova gik Christina nemlig så meget på kompromis med sine egne grænser, at det fik store konsekvenser for den populære influencer.
Lus mellem to negle
”På det tidspunkt, hvor det gik allerværst for mig, der havde jeg en chef, som syntes, at jeg skulle være meget nyhedsoplæser, en faktapuncher. Så der stod jeg i det her eftermiddags-jolly-program, hvor den medvært, jeg havde på det tidspunkt, synes, at jeg skulle være lidt mere grineren og komme med en sjov quiz om bananer. De to roller var uforenelige i mig. For det andet var der ikke nogen af de roller, som jeg rent faktisk var inderst inde, men det sagde jeg selvfølgelig ikke til nogen,” husker Christina om tiden på radioen.
Når Christina ser tilbage på sin ungdom og de første år af voksenlivet, har hun nemlig altid forsøgt at gøre alle andre tilfredse. Hun kalder det, at hun var ”vandmandsagtig”. At hun forsøgte at passe ind alle steder. Det lå derfor naturligt for hende, at hun også skulle gøre det over for både sin chef og sin medvært. Det forsøgte hun også at gøre i et års tid, indtil hendes krop en dag sagde fra. Nu skulle hun lytte til sig selv i stedet.
”Vi var simpelthen i gang med at sende. Jeg har måske i to-tre dage op til været opmærksom på, at der er noget under opsejling. Jeg havde knaldrøde øjne, hver gang jeg gik hjem fra arbejde, og mit hoved var helt hævet op. Men jeg vidste ikke, hvad det var,” fortsætter hun.
”Mine tanker gik stadig på, at ”du gør det ikke godt nok, Christina”, ”din chef synes stadig, at du er lidt for dårlig” og ”din medvært synes altså også, at du er lidt for dårlig”. Og det var der en rigtig god grund til. Jeg var simpelthen ikke mig selv, og jeg kunne ikke please alle på samme tid.”
En torsdag eftermiddag midt under en udsendelse skal Christina læse nyhederne op. Klokken bliver hel, og hendes medvært lægger op til, at hun nu skal tage over. Der kommer en nyheds-jingle, og pludselig kan Christina ikke læse, hvad der står på skærmen. Teksten er helt utydeligt, og hun mærker, at hendes hoved koger.
”Jeg går lidt i panik, fordi jeg tænker, hvad fanden der foregår med mine øjne. Jeg kan ikke sige noget. Den der fucking nyhedsjingle ligger bare og venter på mig. Jeg prøver at signalere til min medvært, at han skal få den væk fra mig, og så rejser jeg mig og går ud af studiet,” siger hun om situationen.
En nødvendig sygemelding
Christina oplevede et anfald af stress, som lagde hele hendes krop ned. Hun forlod studiet og gik ind på et toilet, hvor hun brød fuldstændig sammen, fortæller hun i ’Tungdom’.
”Det var nok kulminationen af et arbejdsliv, der ikke passede til mig, og min personlighed, som godt vidste, at jeg skulle ud af det her,” forklarer hun.
Det, der fulgte, var flere måneder, hvor hun var sygemeldt og fuldstændig isoleret. Hendes stemme knækker, og hun får tårer i øjnene, kan man høre i ’Tungdom’.
”Jeg bliver faktisk meget rørt, når jeg tænker på det. Det var første gang, at jeg var tvunget til at sige fra og respektere mig selv,” siger hun og tager en dyb indånding.
I tiden efter den dag gik hun til yoga og gik ture og sad på en bænk i Landbo Højskolens Have på Frederiksberg – i timevis. Simpelthen fordi hendes hjerne var overstimuleret.
”Det, der slår mig lige nu er hvor meget af ønsket om at imødekomme alle andres ønsker og behov, der stadig sidder i mig. Jeg vil sige, det er rester, men det fylder stadig meget. Den dag i dag, når jeg har konflikter med nogen, eller nogen synes, at jeg har lavet noget på Instagram, som de ikke kan lide, så fylder det stadig meget i mig. Fordi 30 år er lang tid at have den her følelse. Du slipper ikke bare lige af med den, fordi du går ned med stress eller bliver opmærksom på den. Det skal simpelthen aflæres, og det tager nærmest lige så lang tid, som det tog at lære det,” siger hun.
Kæmper stadig i dag
Hun vendte tilbage til radioen efter sin sygemelding, men efter syv år som radiovært, sagde hun op for at blive selvstændig. Radiolivet passede ikke til hende, og hun havde fået et nyt kald, kunne hun mærke. Hun ville nemlig gerne rykke på folks holdninger og tale om nogle emner, som var lidt dybere end en quiz om bananer.
I dag er hun influencer på fuld tid med en Instagram-profil, der følges af over 65.000 mennesker. Men selv om hun ved, at hun bliver nødt til at tale højt om vigtige emner som ligestilling, sidder det stadig i hende, at hun skal gøre alle tilfredse.
”Jeg har bare virkelig forstået, at min værdi lå i mine bedrifter og i at være en god pige. Det har fulgt mig – for længe,” siger hun.
Det er derfor ikke altid lige sjovt for hende at arbejde som influencer, fordi det giver folk mulighed for at kritisere hende direkte i hendes indbakke.
”Jeg er på Instagram, som er en platform, hvor jeg tillader folk at bedømme mig på daglig basis. Det er hårdt for min personlighed. Det, kan jeg godt mærke, er noget, jeg skal arbejde med hver eneste dag,” lyder det fra Christina i ’Tungdom’.
I ’Tungdom’ kan du også høre, hvordan Christina Sander håndterer hadefulde beskeder, og hvordan hun i sin ungdom også gik på kompromis med sig selv, når det kom til relationer med mænd.