Diætist Alice Appel Hartvig: ”Fyld lidt efter lidt mere grønt på tallerkenen”
Vær tålmodig og bær over med dig selv, når du falder i – for det vil du gøre – og gør det i mellemtiden tåleligt ved at tillade dig selv at synde.
Hvad er dit bedste råd, hvis man gerne vil spise sundere – og hvordan kommer man i mål? –
Selv om det er sagt før, så kommer vi ikke uden om at spise mere grønt. Foruden masser af vitaminer, mineraler og mættende kostfibre, der beskytter mod livsstilsygdomme som kræft, overvægt og hjertekarsygdomme, så indeholder grøntsager også få kalorier. Når mange ikke får tilstrækkeligt grønt skyldes det tit, at vi er tilbøjelige til at spise de samme 4-5 grøntsager og derfor kører sur i dem. Eller at vi synes, at det er besværligt eller mangler ideer til tilberedning. E
n nem måde at spise mere grønt, er at tænke frosne grøntsager ind i madlavningen eller tilsætte hakkede og blendede grøntsager i fx kødsovsen, farsbrødet eller gryderetter. Gør det til en vane at skrælle gulerødder og skære forskellige grøntsagsstave ud fx hver søndag, så de er lette at gå til resten af ugen. Og er du kørt sur i agurk og tomat, kan en måde at prøve nye og anderledes grøntsager være, at lade familien vælge fem nye grøntsager om ugen eller abonnere på en grøntsagskasse, hvor der følger opskrifter med.
Hvordan ændrer man dårlige kostvaner?
- Fed og usund mad, slik, kager og fastfood gør os glade her og nu. Der er tale om en forkælelse, som på den korte bane giver et humør- og velværekick, og det er med til at gøre det svært at ændre usunde vaner. Vil du spise sundere, er det først og fremmest vigtigt at gøre dig klart, hvilken vane, det drejer sig om.
Er du fx typen, der nemt falder i fastfood fælden? Eller kan du ikke undvære slik foran fjernsynet eller torsdagskagen på arbejde? Accepter at det i starten kan gøre dig trist og irritabel at måtte undvære din usunde ”treat” og vend så fokus mod, hvad din nye sunde vane kan give dig i stedet, fx mere energi, glæde eller en sundere krop.
Hvordan holder man fast i nye, sunde vaner?
– Det er vigtigt, at implementere dem lidt efter lidt og i begyndelsen give plads til både de ”gamle” usunde vaner og de nye sunde. Og læg til i stedet for at trække fra. Er du fx typen, der elsker ris og pasta til aftensmåltidet, er det ok at holde fast i kulhydraterne men spis også nogle grøntsager.
Fyld lidt efter lidt mere grønt på tallerkenen. Vær tålmodig og bær over med dig selv, når du falder i – for det vil du gøre – og gør det i mellemtiden tåleligt ved at tillade dig selv et synde. På sigt vil de sunde vaner tage over og stille og roligt skubbe de dårlige mere i baggrunden.
Hvad vil der være særligt fokus på indenfor kost i 2019?
– Både ud fra et sundheds- og klimamæssigt synspunkt tror jeg helt klart, at der vil være øget fokus på plantebaseret mad, fx linser, bønner og andre bælgfrugter, der kan træde i stedet for animalske proteiner men stadig dække vores behov for protein. Der vil også være større opmærksomhed på kost, fx antiinflammatorisk kost, der gavner hele kroppen, forebygger sygdomme og derved hjælper os til at spare op til vores ”pension”.
Hvad er dit personlige, sunde nytårsforsæt?
– At tilbringe mere tid i køkkenet og lave mere mad helt fra bunden, fx bage mit eget rugbrød, lave mysli og hjemmelavet pålæg af rene, originale og økologiske råvarer. Derved ved jeg, hvad maden indeholder og undgår samtidigt konserveringsmidler og andre tilsætningsstoffer.