Fødder

Sådan undgår du disse 6 fodgener

Fødderne er den del af din krop, som belastes allermest – og derfor kan vi nemt få ondt. Se her, hvad du kan gøre ved 6 trælse fodgener.

Mange af os skænker ikke vores fødder mange tanker. Vi tager det som en selvfølge, at de fungerer, og ofte er det først, når fødderne begynder at ”klage sig”, at vi giver dem opmærksomhed.

Det er meget almindeligt – særligt med alderen – at have problemer med fødderne. Faktisk viser studier, at op til 80 procent af alle voksne har oplevet fodrelaterede problemer, og at kvinder har flere problemer og smerter fra fødderne end mænd.

Mange fodproblemer kan tages i opløbet, og derfor kan det være en god ide jævnligt at opsøge en fodterapeut, før fødderne for alvor begynder at gøre ondt.

Sure tæer

Sure tæer skyldes ikke dårlig fodhygiejne, men derimod sved. For at forebygge svedige fødder og dermed sure tæer er det vigtigt, at fødderne kan ånde. Brug strømper af naturmaterialer, og sørg for at skifte dem dagligt.

Det kan også være en god ide at lufte sko og såler jævnligt. Desuden findes der forskellige produkter, herunder deodoranter til sko og fødder, som kan være effektive. Hvis det er meget generende, bør du kontakte en hudlæge.

Ligtorne

Ligtorne er ophobning af hård hud med en hård kerne i midten, der vokser indad. Typisk opstår de under foden eller mellem/på tæerne. Ligtorne opstår, når huden bliver udsat for vedvarende tryk, f.eks. fra for små sko.

Ligtorne forsvinder ikke af sig selv og kan vokse sig større og give svære smerter, hvis du ignorerer dem. Ligtorne kan fjernes enten med ligtornesalve eller plaster. I visse tilfælde skal de fjernes af en fodterapeut.

Neglesvamp

Er meget almindelig og skyldes infektion med en særlig svamp, der nedbryder neglene og gør dem tykke, sprøde og misfarvede. Neglesvamp forsvinder ikke af sig selv, og da du risikerer, at det spreder sig til dine raske negle og huden mellem tæerne og fodsålen, bør den behandles med svampedræbende middel, så snart du opdager den.

Fodvorter

Fodvorter er meget almindelige og skyldes smitte med HPV-virus, som trænger gennem huden og inficerer den. Vorterne er typisk runde eller ovale, faste og hævede og kan have vorterødder – små mørke prikker. Da vorter er meget smitsomme, er det vigtigt at behandle dem. Vorter kan fjernes enten ved hjælp af frysning, ætsning eller skæring.

Nedgroede negle

Ved en nedgroet negl gror siden af neglen ned i det bløde væv i tåen. Det kan give smerter, ømhed og rødme langs tåen og i værste fald betændelse.

Nedgroede negle opstår typisk i storetåen og skyldes ofte for små sko eller forkert klipning af neglen. De fleste nedgroede negle kan behandles med fodbad og hensigtsmæssigt fodtøj.

Ved betændelse og ømhed kan det være nødvendigt at gå til en fodterapeut, der vurderer, om behandling med bøjle, der løfter neglen fri fra tåen, er nødvendig eller i yderste tilfælde operation.

Hælrevner

Ved hælrevner er den øverste del hård, og nogle gange kan revnerne brede sig så dybt ind i huden, at de begynder at bløde og give smerter. Revnerne skyldes ofte tør hud, men kan også opstå, hvis du står op i lange perioder, er overvægtig eller bruger sko uden hælkappe.

For at undgå hælrevner er det vigtigt at holde huden blød ved at smøre den med fed creme – også om vinteren.

Træn dine fødder stærke

Dine fødder bærer på dig gennem hele livet, men alligevel har vi sjældent fokus på at træne de i alt 40 muskler, der er i fødderne.

Dårlige fødder kan give problemer med knæ, hofter, ryg og nakke, men med disse enkle og effektive fodøvelser, som du laver på en stol, kan du holde dine fødder stærke og smidige.

  • Sæt den ene fod på en massagebold. Bevæg foden frem og tilbage over bolden fra hæl til tå. Lav store cirkler i begge retninger i 1/2-1 minut, og skift fod.
  • Gør foden kort ved at trække hælen og tæerne tættere på hinanden, så du løfter din fodbue op. Gentag bevægelsen 8–12 gange, og skift fod.
  • Sid på en stol. Krum tæerne, og hold spændingen i 2-3 sekunder. Spred tæerne, indtil der kommer luft imellem dem. Gentag 8-12 gange, og skift fod.
  • Sæt forfoden på en bold. Grib med tæerne omkring bolden, og hold spændingen i to til tre sekunder. Gentag bevægelsen 8-12 gange, og skift fod.
  • Løft den ene fod, og tegn cirkler med storetåen. Begynd med små cirkler, der gradvist gøres større. Bevæg storetåen i den modsatte retning, indtil du ikke kan lave bevægelsen mindre. Gentag 8–12 gange, og skift fod.

Kilder: Gigtforeningen, Netdoktor.dk, Landsforeningen for Statsautoriserede fodterapeuter, altomfoden.dk m. fl.

Fakta om fødderne

  • Foden består af 26 knogler med 33 led (næsten 25% af kroppens knogler).
  • Du har mere end 100 muskler, sener og ledbånd i fødderne.
  • I fødderne findes 200.000 nerveender (det mest koncentrerede område på kroppen).
  • Fødderne har 250.000 svedkirtler, som holder hudens fugtighed ved lige.
  • Hver gang du tager et skridt, udsættes fødderne for enorm belastning. Et nedslag på hælen svarer til 2,5 gange din kropsvægt.
  • Vask fødderne dagligt og tør dem grundigt – også mellem tæerne – for at forebygge fodsvamp.
  • Klip altid neglene lige over. Klipper du dem ned i siden, risikerer du nedgroede negle.
  • Fjern jævnligt hård hud og ligtorne – eller få fodterapeuten til at gøre det.
  • Smør fødderne ind i creme dagligt. Det holder dem smidige og forebygger hård hud og revner.
  • Skift strømper hver dag. Sørg for, at strømperne ikke strammer og brug fortrinsvis strømper, der er svedtransporterende eller lavet af naturmaterialer.
  • Undgå at bruge fodtøj, der klemmer.
  • Skift sko. Brug forskellige sko til arbejde, fest, sport, indendørs- og udendørsliv.
  • Fejlstilling af fødderne kan resultere i smerter helt op i ryggen. Kontakt evt. en fodterapeut/bandagist for indlæg, der kompenserer for fejlstillingerne og giver bedre gang.
  • Motioner fødderne. Det styrker fodens muskler og bevægelighed. Du kan f.eks. krumme og strække dine bare tæer og vippe fødderne op og ned.