Modermærkekræft: Sådan tjekker du dine modermærker

Modermærkekræft: Sådan tjekker du dine modermærker

Efter en lang kold vinter er solen virkelig en mangelvare, og der er ikke noget skønnere end at mærke solens stråler på huden. Men da soldyrkning også er en af de væsentligste årsager til at udvikle modermærkekræft, bør du holde godt øje med huden, tjekke dine modermærker – og sole med omtanke.

Det er skønt at nyde solen, men solen er også hård ved din hud, og antallet af mennesker, der rammes af modermærkekræft er stigende – især på vores breddegrader. Selvom der ind imellem er langt mellem solstrålerne, så har Danmark en af de højeste forekomster af hud- og modemærkekræft i verden, og herhjemme rammes knap 3000 mennesker årligt af modermærkekræft og forstadier til modermærkekræft.

"Som udgangspunkt kan vi alle udvikle hud- og modermærkekræft, men nogle er mere udsatte end andre. Er du lyshåret, rødhåret, har sart hud, fregner eller mange modermærker (mere end 100), er du mere udsat" forklarer Ulrikke Lei, der er overlæge på hudafdelingen, Herlev og Gentofte Hospital samt landskoordinator for Euromelanoma – den årlige modemærke- og hudkræftdag - i Danmark.

Det samme gælder, hvis du har sløset med solcremen, har haft hyppige solskoldninger eller generelt opholdt dig i meget stærk sol, da årsagen til modermærkekræft typisk skyldes overdrevet soldyrkning og svære solskoldninger, særligt mens du var barn og i ungdommen. Jo flere solskoldninger du får, og jo tidligere i livet du får dem, desto større er risikoen for at udvikle kræft i huden.

"Da det altovervejende er ultraviolet stråling, der forårsager modermærkekræften, er den bedste måde at forebygge modermærkekræft at undgå solarium og overdreven soldyrkning og desuden overholde Kræftens bekæmpelses øvrige solråd som lyder på siesta, solhat og solcreme", påpeger hun.

"Da modermærkekræft er den farligste form for hudkræft, er det desuden meget vigtigt, at du holder øje med dine modermærker og kontakter lægen, hvis de ændrer sig. På den måde kan du opdage eventuelle tegn på kræft i tide og øge dine chancer for helbredelse", understreger overlæge Ulrikke Lei.

Hold øje!

Modermærkekræft kan opstå overalt på kroppen og kan vise sig enten ved at et eksisterende modermærke begynder at forandre sig, eller at et nyt modermærke opstår. Faktisk skønner man at 2/3 af alle modermærkekræfttilfælde kommer fra almindelig hud og nytilkomne modermærker. Du bør gå til lægen hvis:

  • Der kommer nye modemærker til
  • Du har et sår, der ikke vil hele
  • Dit modermærke vokser i bredden og/ eller højden
  • Mærket ændrer farve eller facon, danner skorpe, begynder at bløde, klø eller gøre ondt

KildeCancer.dk

Tjek mærkerne

”The ABCDE’s of Skin Cancer” er en smart huskeregel, når modermærkerne tjekkes for faresignaler:

A – Asymmetry N

ormale modermærker er oftest symmetriske. Dvs. hvis du tegnede en linje igennem modermærket, ville du have to symmetriske halvdele.

B – Border

Et modermærke med ujævne eller takkede kanter er ikke normalt.

C – Colour

Sunde modermærker har oftest kun én farve. Et modermærke, der har mere end én farve bør tilses af en læge.

D – Diameter

Hvis modermærket er større end enden på en blyant, skal du være særligt opmærksom på ændringer.

E – Evolution

Du bør gå til lægen, hvis et modermærke ændrer sig

Fakta om modermærkekræft

  • Modermærkekræft er en særlig form for hudkræft, der opstår i modermærkeceller
  • Der er ca. lige mange mænd og kvinder, der får hud- og modermærkekræft
  • Hyppigheden for modermærkekræft stiger med alderen
  • Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt danske kvinder mellem 15 og 34 år
  • Antallet af modermærkekræfttilfælde har været kraftigt stigende siden 1945
  • Mennesker med lys hud, fregner, blond eller rødt hår og/eller mange modermærker er særligt udsatte
  • 24.114 danskere lever med modermærkekræft, og 274 dør årligt af sygdommen (gennemsnit fra 2009-2013).

Kilde: cancer.dk