Sponsoreret indhold

Sådan påvirker tandkødsbetændelse dit helbred

Sådan påvirker tandkødsbetændelse dit helbred

Er din mundhygiejne i top? Eller er du også en af dem, der først skruer op for tandtråden lige inden tandlægebesøget? Det er vi nok mange, der gør. Men det er en fejl. En stor en, faktisk. Dårlig mundhygiejne kan give tandkødsbetændelse, som kan påvirke helbredet, hvis den ikke behandles i tide. Heldigvis kan du gøre meget for at forebygge tandkødsbetændelse. Vi guider dig til hvordan her.

Bløder dit tandkød, når du børster tænder? Det bør det ikke – heller ikke selvom du børster ekstra grundigt eller bruger tandstikkere. Hvis det bløder, kan det være tegn på, at du har tandkødsbetændelse, og det er ikke godt.

Men hvad er tandkødsbetændelse egentlig? Er dét det samme som paradentose? Hvilke symptomer er der? Og hvordan behandler du det, hvis det rammer dig og din familie?

Vi har spurgt eksperterne fra ApoPro Online Apotek om det hele og serverer alle svarene til dig her, så du kan få en sund mund, som får smilet frem hos tandlægen.

Hvad er tandkødsbetændelse?

Tandkødsbetændelse er en kronisk betændelse i tandkødet omkring tænderne, og den kan opstå hos børn og voksne, som ikke børster deres tænder rene. Efterladte madrester og bakterier danner nemlig grobund for plak og tandsten langs tandkødskanten, og det kan føre til tandkødsbetændelse. 

Sker det for dig, vil du opleve, at det sunde, lyserøde og stramme tandkød omkring dine tænder vil hæve, blive mere rødligt og muligvis ømt, ligesom det ofte vil bløde, når du børster tænder eller bruger tandstikkere og tandtråd. 

Hvis du ikke behandler tandkødsbetændelsen, kan den udvikle sig til paradentose – også kendt som parodontitis eller “De løse tænders sygdom”. Sygdommen har fået sit navn, fordi den nedbryder det dybereliggende væv omkring tandroden og rent faktisk løsner tænderne, indtil de falder ud eller behandles.

Hvad er symptomerne på tandkødsbetændelse?

  • Blødning i forbindelse med tandbørstning og brug af tandstikkere og tandtråd
  • Hævet og rødligt tandkød
  • Dårlig ånde og/eller dårlig smag i munden
  • Lokal ømhed i tandkødet

Hvad gør jeg, hvis jeg har et af symptomerne?

Mange overser de typiske symptomer, og hvis de ikke går regelmæssigt til tandlægen, kan sygdommen ubemærket udvikle sig til paradentose på få måneder. Hvis du vil undgå det, bør du derfor reagere straks, så sygdomsforløbet bliver så kort som muligt.

Hvordan foregår en paradentosebehandling?

Hvis tandkødsbetændelse får lov til at udvikle sig til paradentose, skal du en tur til tandlægen for at få en paradentosebehandling. Han eller hun vil undersøge dig for begyndende paradentose ved at se efter mundbetændelse, ømt tandkød og andre typiske symptomer på paradentose, men også måle dybden på dine tandkødslommer. Den viser nemlig, hvor fremskreden sygdommen er. Herefter kan tandlægen vurdere, om du har behov for en tandrodsrensning, et kirurgisk indgreb eller – i sjældne tilfælde – om tænderne ikke står til at redde.

Hvem udvikler typisk paradentose?

Alle kan få tandkødsbetændelse, og de fleste vil opleve det i forskellig grad i løbet af livet. Men du er i særlig risiko for, at den udvikler sig til paradentose, hvis du:

  • Ryger
  • Er arveligt disponeret
  • Har dårlig mundhygiejne
  • Har nedsat immunforsvar
  • Har sygdomme som diabetes
  • Lider af stress

Kan jeg få følgesygdomme af dårlig mundhygiejne?

Én ting er, at du kan få gule tænder og dårlig ånde af at springe tandbørstningen over. En anden ting er, at det kan påvirke dit helbred og gøre dig syg. Rigtig syg, faktisk.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er der nemlig en direkte sammenhæng mellem mundhygiejne og sygdom, og hvert år bidrager dårlig mundhygiejne til flere dødsfald.

Du er eksempelvis i øget risiko for at få lungebetændelse, hjerte-karsygdomme og visse andre sygdomme, ligesom det kan blive sværere at regulere diabetes, hvis du har en infektion i munden eller tænderne.

Det skyldes bl.a., at mundhulens bakterier transporteres med blodet rundt i kroppen, og det kan skabe en vedvarende og skadelig betændelsestilstand.

Jeg har tandkødsbetændelse. Hvad gør jeg?

I modsætning til paradentose er det relativt nemt at slippe af med tandkødsbetændelse, fordi den ikke har spredt sig til det dybereliggende væv, men blot består af plak og tandsten i tandkødskanten. Din tandlæge kan hjælpe dig med at fjerne tandstenene, og så kan du selv klare resten med sund mundpleje. Når det er gjort, forsvinder tandkødsbetændelsen helt automatisk i løbet af få dage.

Køb produkter til mundpleje hos ApoPro.dk

Hvad kan jeg gøre for at få en sund mundpleje?

Her får du 5 gode råd til, hvordan du får en sund mund og forebygger huller i tænderne, tandkødsbetændelse, paradentose og andre tandsygdomme:

  • Børst tænder i 2 minutter hver morgen og aften

Det er vigtigt, at du holder tænderne rene for madrester, så der ikke går betændelse i tandkødet. Brug gerne en blød tandbørste og børst i cirkler for at skåne tænder og tandkød. 

  • Overvej en elektrisk tandbørste

En elektrisk tandbørste fjerner plak mere effektivt end en manuel tandbørste, samtidig med, at dens børster når videre omkring. Du bør derfor overveje en til dig og din familie.

  • Rens gerne mellemrum med Soft-Picks eller lignende

I takt med alderen kan det være en god idé at supplere med tandtråd, tandstikkere eller de populære Soft-Picks for at holde mellemrummene mellem tænderne rene og forebygge plak.

  • Skru ned for sukkeret 

Bakterierne på dine tænder lever af sukker. Når du spiser slik, drikker sodavand eller snupper en håndfuld tørret frugt, øger du risikoen for at få huller i tænderne.

  • Drik (rigeligt) vand 

Et helt almindeligt glas vand hjælper til at skylle madresterne væk, når du har spist et måltid. Men det hjælper også på mundtørhed, som også kan være skadeligt for tænderne.

Du kan finde tandbørster, tandpasta, tandstikker, mundskyl og meget mere til munden hos ApoPro.dk.

GUM Softpicks Advance Medium

NY-1.jpg

Køb Soft-picks

H4 Curaprox Tandbørste 5460 Ultra Soft

NY-2.jpg

Køb Curaprox tandbørste

H4 GUM Sonic Elektrisk Tandbørste

NY-3.jpg

Køb GUM elektrisk tandbørste

H4 Apotekets Klorhexidin Mundskyllevæske

NY-4.jpg

Køb Apotekets mundskyllevæske

Om ApoPro.dk

  • ApoPro.dk er Danmarks største online apotek, som siden 2017 har haft over 300.000 unikke kunder.
  • Hos ApoPro.dk kan du købe alt inden for medicin, håndkøbsmedicin og personlig pleje.
  • Levering i Danmark fra dag til dag og nogle steder samme dags-levering.
  • Personlig og diskret rådgivning af uddannede farmaceuter og farmakonomer.
  • 5 stjerner på Trustpilot.

Kilder: