Par der løber sammen

Mig og min træningsmakker: I kan hente både motivation og træningsglæde ved at træne sammen

Når vi træner med vores mand, veninde eller kollega, bliver det både nemmere og sjovere at komme ud af døren. Vi har talt med et par, der slet ikke kan undvære den anden, når der skal sved på panden.

For Klaus og Liza Andersen har motion i adskillige år været et fælles projekt i familien. Deres børn, som i dag er 20, 23 og 17 år, var altid med i skoven lørdag formiddag. Her stod den på løb eller cykling. Familiens mindste, Nikolaj, var i starten med i klapvogn, senere på løbecykel. Vel hjemme igen stod den på en lækker brunch.

Det handlede ikke om at komme i topform, blive bedre end sidste gang eller om at konkurrere imod de andre familiemedlemmer. Derimod handlede det om at komme i godt humør og få nogle fede oplevelser sammen.

I dag holder Liza og Klaus stadig fast i deres fælles løbeture, og for to år siden begyndte parret også at dyrke canicross, som er løb med hunde.

"Det er vores kvalitetstid sammen, og noget vi kan være fælles om, som ikke er praktiske gøremål. Vi kunne selvfølgelig gå i haven eller pudse vinduer i stedet for, men det ville slet ikke give det samme fællesskab," forklarer Liza og fortsætter:

"Klaus kan løbe både længere og hurtigere end mig, så det er dejligt, at han også gider følges."

"Ja, det er jo godt med en langsom tur indimellem," lyder det drillende fra Klaus, der har løbet ikke mindre end 260 maraton, men ikke går så meget op i det med hurtighed. For ham betyder det allermest at få en god oplevelse med hyggelige snakke undervejs.

"Faktisk blev det først virkeligt fedt at løbe, da vi begyndte at gøre det sammen. Det gør det bare meget nemmere at komme ud ad døren," forklarer han.

Maraton og kærestetid

Parret finder ofte et løb at deltage i, når de er udenlands. Senest har Klaus løbet Boston-maraton, mens Liza, der desværre ikke nåede at få fat i et startnummer, heppede fra sidelinjen. Men det er også blevet til 42,195 kilometer sammen i Rom, Paris, Venedig, New York, New Jersey og Berlin. Til sommer går (løbe)ferien til San Fransisco, og her skal Nikolaj på 17 løbe med. 

"Det bliver garanteret hårdt med alle de bakker. Nikolaj har selvfølgelig ikke trænet ret meget, så det er også spændende, om han gennemfører," siger Klaus, der ikke altid følges med Liza hele vejen. Nogle gange løber han i forvejen og står så ved målstregen og hepper.

"Og hver gang, jeg kommer i mål, siger jeg, at det gør jeg aldrig igen. Men så kan jeg alligevel ikke lade være. Du kan nå at tænke mange tanker under sådan et løb, og der sker enormt meget psykisk med én. Kroppen kan sagtens holde til presset, men hjernen siger stop mange gange. Og her er det godt at være to," lyder det fra Liza.

"Maraton er også blevet vores måde at holde kæresteweekend på. Vi får en fælles oplevelse og samtidig set en storby på en virkelig fed og anderledes måde. Vi har altid løbeskoene med og elsker også at stå tidligt op og løbe en tur. Det gør noget godt ved ens humør," supplerer Klaus.

Eksperten: "Du kan hente motivation og træningsglæde ved at have en makker"

"Undersøgelser viser, at vi yder mere, når vi står til regnskab over for en anden person. Det kan være en personlige træner, men også en veninde, mor eller ægtemand. Deltagere ved sportsbegivenheder bliver også bedre, når der er tilskuere," forklarer træningsekspert Birgitte Nymann.

"Vi er skabt til at bruge så lidt energi som muligt. Dengang vi var urmennesker, skulle vi kun løbe, når der var fare på færde. I dag skal vi derimod beslutte os for at bevæge os imod vores naturlige instinkt. Her kan det hjælpe at være to. Du står til regnskab over for en anden, og en anden er vidne til din præstation. Det virker meget motiverende."

"Samtidig vil den ene ofte have lidt mere energi end den anden, og på den måde trækker man hinanden op. Både i forhold til at komme af sted og i forhold til at yde lidt ekstra."

"Det bliver også sværere at springe over løbeturen eller en tur i fitnesscentret, hvis man skal melde afbud til en anden," siger Birgitte, der understreger, at man kan være to til de fleste typer af træning.

"Styrketræning er selvfølgelig oplagt, for her tilpasser man bare vægt og gentagelser til sit eget niveau. Hvis du løber sammen med én, der er bedre end dig selv, kræver det, at den anden har lyst til at løbe langsommere eller indimellem løbe i forvejen og så tilbage igen. I kan også lægge intervaller ind undervejs."

Birgitte ser kun fordele i at være to til træning, især hvis man er opmærksom på faldgruberne:

"De mennesker, vi er tættest på, er også oftest dem, vi kan blive mest sure på. Så løber du med din mand, mor eller rigtig gode veninde, så husk på at være motiverende – aldrig nedladende a la: ”Kom nu, du er altid så doven” eller: ”Du er er da vist blevet lidt tyk”. Omvendt skal man også passe på med at være for nærtagende," siger Birgitte og fortsætter:

"Mange træner alene efter corona. Hjemmetræning er blevet enormt populært, og det er også superfint, hvis det fungerer. Men du kan altså hente både motivation og træningsglæde ved at have en makker."

Læs mere om Birgitte på: Facebook.com/ birgittenymannsunivers

Smukkeste tur

Fælles oplevelser får parret også, når de hver mandag mødes med de andre i hundeløbeklubben HPM Dirty Paws. Både med hinanden og med Molly, Nuella og Ellie, som deres tre bordercollier hedder.

"Vi skifter træningssted næsten hver gang og løber også officielle motionsløb. Senest løb vi Vejrhøj Familietrail nord for Kalundborg. Den smukke tur gik langs stranden og op i bakkerne – og hundene elsker det. Vi kan ikke sige T-ordet (tur, red), uden de står logrende ved døren," fortæller Liza, der også kommer med et par gode råd til par, der gerne vil i gang med at træne sammen.

LÆS OGSÅ: Tre gode grunde: Derfor er motion godt for hjernen

"Mød hinanden der, hvor I er. Hvis Klaus nu piskede af sted med 500 kilometer i timen, gik det ikke. Omvendt skal han også have lov til at give den gas indimellem, men så løber han lidt foran og kommer tilbage til mig."

Klaus Johansen og Liza Andersen, 49 år

  • Gift og forældre til Lina, Maja og Nikolaj
  • Liza arbejder som kommunikationschef hos Rockwool Denmark
  • Klaus har sit eget murerfirma
  • Parret bor i Værløse

Læs mere om Canicross på hpmdirtypaws.dk.

"Derudover er det en virkelig god idé at skrive træningen ind i kalenderen, ligesom enhver anden aftale man ville have sammen," siger Klaus, der er helt sikker på, at han aldrig var blevet så glad for at løbe, hvis han havde været alene om det.