Tre slankemyter, der ødelægger dit helbred
Vi bliver bombarderet med viden om, hvad der er sundt. Men her er tre myter, du ikke skal lytte til.
Gode råd er ikke længere dyre. I stedet bliver vi bombarderet med gode råd om, hvad der er sundt og hvordan vi bliver slanke i en fart. Men problemet er, at nogle af de selvudråbte slankeguruer ikke nødvendigvis baserer deres viden om sundhed på forskning. Det kan i sidste ende føre til, at man lader sig vejlede til at følge råd, der kan have store konsekvenser for ens sundhed. Vi har talt med tre eksperter, der ved, hvad de taler om. Og her er tre slankemyter, som vi gerne vil tage livet af:
1. Du skal undgå fedt
Selvfølgelig skal du ikke leve af burger og smøreost, men den fedtforskrækkelse, mange har, kan være decideret farlig for dit helbred. Fedt er nemlig så vigtig for vores krop, at den ikke kan fungere uden betydelige mængder fedt. Det fortæller Lars Hellgren, lektor ved DTU, som forsker i, hvordan fedt påvirker kroppen.
- Fedt giver kroppen energi og leverer livsvigtige fedtsyrer som er en meget vigtig byggesten i kroppens alle celler. Fedt er også helt afgørende for hudens sundhed. Desuden hjælper fedt med optagelse af fedtopløselige vitaminer, og for lidt fedt i kosten kan derfor føre til mangel på disse vigtige vitaminer. Den officielle anbefaling lyder på, at 30 % af vores daglige energi-indtag kommer fra fedt. Får man ikke ikke nok af de flerumættede essentielle fedtsyrer kan det føre til alvorlige hudproblemer og lidelser som allergi og ledsmerter.
LÆS OGSÅ: Derfor er vi slankehysteriske
2. Spring måltider over og tab dig
Umiddelbart giver det jo god mening. Hvis man skruer ned for indtaget af kalorier, taber man sig. Men vores krop er bare så smart indrettet, at hvis den ikke får nok mad, så vil den sænke stofskiftet for at spare på energien. Det kunne jo være, at der ikke kom mere mad i lang tid. Ernæringsekspert og forfatter til flere bøger om sundhed Marie Steenberger forklarer:
- Ved at springe måltider over, kan man risikere, at ens forbrænding bliver skruet ned på så lavt blus, at når man så har tabt tre kilo, så skal der ikke meget til, før man tager på igen. Det er ikke alvorligt de første to gange. Men gør man det gentagende gange, så går kroppen i kronisk sultgear – også kaldet weight loss resistance. Sker det, bliver det meget svært at tabe sig, selvom man indtager meget få kalorier.
Som en mindre alvorlig konsekvens sker der typisk også det, at når dit blodsukker er i bund, så reagerer du på ren impuls. Kroppen er ligeglad med gulerødder og vil bare have nogle hurtige kalorier. Så ryger du på kagen i stedet for.
LÆS OGSÅ: Derfor lever du længere med ekstra kilo på sidebenene
3. Spis så mange proteiner som muligt
Man kan stort set ikke finde en slankebog i dag, der ikke lovpriser proteiner som den direkte vej til slankelykkeland. Producenter af mad slår nærmest knude på sig selv for at finde nye måder at lancere produkter med flere proteiner. Men kroppen har slet ikke brug for så mange proteiner, og en kost med for mange proteiner kan være decideret skadelig for din krop, fortæller Agnes N. Pedersen, ernæringsforsker ved DTU:
- I nogle af de store befolkningsundersøgelser, der er lavet de senere år, er der set en sammenhæng mellem en kost med et lavt kulhydratindhold og mange proteiner og en højere risiko for dødelighed. I værste fald kan et for højt proteinindtag belaste nyrerne, og derfor holder man også særlig kontrol med indtaget af protein i kost til nyrepatienter.
LÆS OGSÅ: Drop idealet om, hvordan du skal se ud, og hvordan du skal have det med din krop
LÆS OGSÅ: 6 ting, du tror, er sunde for dig – men som kan gøre dig syg
LÆS OGSÅ: Derfor kan du roligt smide smør på panden