Selvværd

5 grunde til, at du taler grimt til dig selv i spejlet

Og sådan lærer du at holde op med det.

Du har spottet en delle på billederne fra sidste ferie. Men du kunne jo heller ikke finde ud af at holde den juicekur, du lovede dig selv at gå på inden. Det var også for dumt, at du øste pasta op på din tallerken ved frokostbuffeten i går. Det er sikkert derfor, dine jeans strammer i dag. Måske du googler, hvordan man taber 5 kilo på 4 dage og giver dig selv forbud mod at spise sukker resten af ugen. Hold op med det, og læs i stedet videre her for at forstå, hvorfor du er så hård ved dig selv.

1. Det er mediernes skyld – men ikke kun

Det er en gammel traver, at medierne er skyld i vores selvbebrejdelser over vægt, dårlig hud og for små bryster. Vi har hørt det før. Vi er vant til at se billeder af slanke modeller på magasinernes forsider og veltrænede skuespillerinder i de store Hollywood-film, og selv om vi godt ved, at de er photoshoppede, og at det er deres fuldtidsjob at holde sig i form, er det svært at lade være med at sammenligne sig med dem.

- Vi er jo flokdyr og vi lader os påvirke af, hvad andre mener, og hvad normen er. Med disse billeder bliver vi konstant mindet om, hvordan vi burde se ud, siger Anne-Grete Hav Hermansen, der er psykoterapeut og coach ved Alfa-Omega Instituttet og forfatter til bogen "Hvad er du værd?" til ALTfordamerne.dk.

LÆS OGSÅ: 7 sundhedsråd du absolut ikke skal følge

Men selv om medierne uden tvivl bærer en del af skylden, bærer de den ikke alene.

- I virkeligheden tror jeg, det altid har været et problem, jeg tror bare, det aldrig har været værre end nu. Jeg tror, det kan holde op med at være et problem, hvis du lærer at elske dig selv. Du kan sagtens træne dig til at få den perfekte krop, men det er ikke sikkert, det kan give dig ro i sjælen. Der er hele tiden noget, der kan forbedres. Det handler om at lære at elske dig selv med alt, hvad du er, siger psykolog Kisser Paludan, der 28. maj udkommer med bogen "Elsk den du er" om at styrke dit selvværd på 8 uger.

2. Du blev ikke mødt som den du er, da du var barn

En anden årsag skal findes helt tilbage i barndommen.

- De fleste af os er ikke blevet helt mødt som dem vi var, da vi var helt små. Det er noget stort set alle mennesker kæmper med i en eller anden udstrækning, fortæller Kisser Paludan.

Som små børn vil vi bare elskes, og hvis du har oplevet, at der var et eller andet ved dig, dine forældre har haft det svært ved, kan du ifølge psykologen have udviklet et dårligt forhold til den side af dig selv.

- Børn konkluderer altid, der nok er noget galt med dem selv og ikke med deres forældre, siger Kisser Paludan.

3. Du kritiserer dig selv, så andre ikke gør det

Din selvkritik fungerer som et forsvar, så du ikke bliver såret.

- Du taler hårdt til dig selv for at komme andres negative syn på din krop i forkøbet. Hvis du allerede selv har forholdt dig kritisk til din krop, gør det ikke så ondt, hvis du hører andre sige noget negativt, siger Anne-Grete Hav Hermansen.

- Desuden bliver det til en vane at være selvkritisk, og så bliver du også kritisk overfor andre, siger hun.

Kritik smitter. Og før du ved af det, kritiserer du både mand og børn hårdere, end de fortjener, hvilket heller ikke gavner deres selvværd.

LÆS OGSÅ: Her er beviset på at du har en bikinikrop

4. Du har hørt din mor og dine veninder gøre det

Lige som du måske har oplevet, at du ikke er blevet mødt, som den du var som barn, har du måske også oplevet din mor kritisere sig selv foran spejlet. Og måske dine veninder gør det i dag. Det har ikke bare lært dig, at andre kvinder i dit liv ser forkerte ud. Det har også lært dig, at det ikke er ok, at du er tilfreds med din krop.

- Her kommer Janteloven ind. Når du hører alle andre snakke grimt om deres kroppe, kan du ikke bare stå her og sige; "jamen min krop er ok", siger Anne-Grete Hav Hermansen.

5. Du bruger kritikken som motivation

- De fleste bruger også selvkritik som en motivation for at ændre på tingene: "Fordi jeg ikke ser godt nok ud, vil jeg gå i gang med at motionere og spise sundere," siger Anne-Grete Hav Hermansen.

Gennem din opvækst er du blevet opdraget med irettesættelse og kritik, og derfor tror din hjerne også nu, at det er vejen frem. Det er ifølge Anne-Grete Hav Hermansen sådan, vi har lært at ændre os selv og andre. Men selv om du tror, det virker, og det måske også får dig til at lade være med at sætte tænderne i fredagskagen på jobbet lige i dag, er det en dårlig idé at skælde dig selv ud. Det har sandsynligvis den modsatte effekt.

- Det er demotiverende at tænke dårligt om dig selv, hvis du gerne vil i god form eller tabe dig, siger Kisser Paludan.

- Hvis man har taget på, skælder man ofte sig selv ud i sine tanker i stede for at være en god coach for sig selv. Vi forstår ikke, at vi ikke skal skælde os selv ud for at flytte os frem for at bruge en gulerod. I virkeligheden, tror jeg, er der større chance for at få et varigt vægt tab, hvis du ikke pisker dig selv hele tiden, siger hun og opfordrer dig til at forestille dig, hvis en personlig træner i det lokale fitnesscenter forsøgte at motivere dig ved at kalde dig fed og grim. Det ville du aldrig finde dig i.

LÆS OGSÅ: 4 årsager til at din slankekur feder

Det gør det ved dig at tale så grimt

- Når du taler grimt og nedsættende om dig selv, siger du indirekte, du ikke er god nok, som du er, at du er forkert, og at du burde være anderledes. Og når du ikke føler dig god nok, som du er, er det også sværere at stå op for dig selv og at have tillid til, at vi kan klare forskellige ting, siger Anne-Grete Hav Hermansen.

Det svækker altså både dit selvværd og din selvtillid at kritisere det, du ser i spejlet.

- Mange kvinder spørger: "Men jeg vejer 10 kilo for meget, jeg ér i dårlig form, og mine bryster hænger efter, jeg har ammet. Skal jeg så bare sige, at det er i orden?", fortæller Kisser Paludan.

- Mit svar er: Ja, det skal du! Det er sådan, du ser ud, og det må du elske her og nu. Det betyder ikke, at du ikke må gå på kur, men tanken bag skal altid være kærlig og ikke hård, siger hun og understreger, at hvis du virkelig gerne vil holde dig sund, så er det bedste, du kan gøre for dig selv, at elske og acceptere din krop som den er.

- Det er et udtryk for kærlighed til dig selv, at du gør det, der skal til, for at din krop har det godt. At du spiser det, den har godt af, men også af og til drikker et glas vin og spiser en flødebolle. Hvis vi virkelig elsker os selv, giver vi også os selv det, vi har brug for, siger Paludan.

Det hænger ikke sådan sammen, at du skal blive slank og smuk for at elske dig selv – det er faktisk det omvendte, der skal til. ALTfordamerne.dk har samlet 5 råd til, hvordan du lærer at tale pænt til dig selv. Læs dem her.

LÆS OGSÅ: Kendte mænd: "Den perfekte barm er den, hvor det ene bryst er lidt større end det andet"

LÆS OGSÅ: Derfor har du svært ved at erkende, at du har stress

LÆS OGSÅ: Kom styrket videre: Sådan vender du dine nedture til opture