Alt ved det liv, du kendte, bliver mere eller mindre udfordret med to unger i hjemmet.

5 udfordringer alle med to børn under 10 år kender til

Simremad og sex er en af de helt tungtvejende udfordringer, når du har to børn under ti år.

KLUMME: At have ét barn er lidt af en bedrift. Og at have to børn under ti år er vildt og voldsomt. Og her knap fem år efter mit første barn så dagens lys, kan jeg da godt stoppe op og tænke: Ej hvor utroligt, at min mand og jeg klarede det! For rundt omkring os, hersker der ofte et kaos, og vores venner bliver skilt på stribe.

LÆS OGSÅ: 19 ting, du kender til, hvis du har en teenager

Jeg har i dag to børn og dagligt 117 udfordringer, jeg forsøger at imødekomme i stiv arm. Og sådan er det for alle forældre. Det er i hvert fald ikke kedeligt at have to børn: Det er lige dele go with the flow og søvnløse nætter i bekymringernes skarpe lys. For med små børn sovende i rummet ved siden af, virker verden pludselig meget stor og meget farlig. Men samtidig er jeg mere end nogensinde klar til at kæmpe imod med stærke arme, der stadig bærer børn ned fra fjerde sal (og op igen) i ny og næ.

LÆS OGSÅ: "Kvinde, brug ikke dine børn som undskyldning" 

Men udfordringerne kommer og går. Nogle er store, og andre tror man er store, indtil man pludselig står i lort til halsen på grund af noget helt andet. Der er dog nogle af udfordringerne, der fylder ekstra meget. Her er 5 af dem:

1: Sexlivet

Når det forventes, at du er en god nærværende mor, ser ud fysisk som om, du ikke har fået børn, arbejder fuldtid, og også skal holde krampagtigt fast i dine venner og bekendte, så kan sexlivet hurtigt lande et sted langt nede på to-do-listen. Så at få et sexliv op at køre, når du konstant er træt, på randen af en stress-diagnose, og ikke er helt tilfreds med din krop, fordi du ikke har tid til at træne, er mildest talt en udfordring, der er til at tage at føle på. Og den føles ikke rart.

2: Barnets første sygedag

Hvis du er offentligt ansat, har du ret til at blive hjemme og passe dit barn på dets første og anden sygedag, hvis altså "det er foreneligt med forholdene på tjenestestedet," som reglerne foreskriver. Privatansatte har typisk én dag. Så hvis dine kolleger for eksempel vælger at lægge sig syge samme dag, er det ikke sikkert, at du kan blive hjemme med dit barn. Say what? Hvad er alternativet? Når du har været igennem al den død og ødelæggelse og sygdomme, du ikke troede var mulige, men som følger med det at have to børn, er det faktisk umuligt og helt ude af trit med virkeligheden, når du får at vide, at du "måske" kan blive hjemme fra arbejde. For er der i realiteten ingen andre muligheder, når dine forældre højst sandsynligt stadig tramper af sted i pedalerne på den helt store karrierecykel og dine venner ligeså. Skal din syvårige så blive alene hjemme med skoldkopper i én uge?

Fuldtidsjobs og børn, der bliver syge (for det bliver de altså stensikkert) er en kæmpe udfordring - der alligevel kommer bag på vores samfund hver dag – der gør, at vi gang på gang må tage kampen med vores ægtefæller om, hvem der tager den denne gang.

3: Krumspring i køkkenet

Hører du og din mand også til blandt de par, hvor madlavning og det at prøve noget nyt, var en af livets store luksusser – engang? Snitte og hakke og købe økokød, der skulle simre sig smørblødt i flere timer på komfuret? Hjemme hos os er vi gået fra dét til noget, der nærmer sig 1980'er gourmet som i kartofler, ærter og krebinetter, eller alt i pasta-genren. Til tider er det grænseoverskridende for os, hvad vi sætter på bordet. Men efter gang på gang at have oplevet skuffelsen rulle ind over sig, når man har brugt en rum tid i køkkenet på at lave risotto eller ærtesuppe fra Meyers 'Almanak', men alligevel bliver mødt med et "det kan jeg ikke lide" fra små sure ansigter, har vi måttet indse, at ungerne har vundet. For en tid.

At fortsætte med at lave lækker og nytænkende mad, når man har fået børn, er noget nær umuligt. For børn vil helst kunne se, hvad det er, de spiser. Og hvem kan virkelig se, hvad der ligger og gemmer sig i en boef bourguignon?

4: Vennerne man engang havde åh så meget tid til

Man burde dele venskaber op i to kategorier: Der er den form, man har, inden man får børn, og den form, man har efter.

Inden man får børn, er vennerne (forhåbentlig) forbundet med glæde, sjov og ballade, men også indsigt, tillid og kontinuitet. Efter børn sniger der sig en god del dårlig samvittighed ind oven i hatten. Måske især, når dine børn er små, og du endnu ikke har vænnet dig til tanken om, at "alting ikke kan være som før". For med den sædvanlige remse om fuldtidsjob, moderskab, ægteskab og fitness, er der bare ikke timer nok i døgnet til lige at daffe forbi til en kop kaffe. Du har faktisk slet ikke brug for det solide ord "daffe" i din forældreordbog. For du har altid travlt, og pludselig er der gået en måned (i allerbedste tilfælde) uden du har set din ven, som du før så på ugentligt basis. Pyha. Venskaber er udfordrende, når du har børn.

5: At give slip

Når vores børn vokser, bliver deres verden også større. Og der kommer den dag, hvor du som forælder må lukke øjnene for dine bekymringer og lade sønnike cykle i skole helt alene, lade ham lege alene i gården med de andre større børn eller give ham lov til selv at hælde mælken op, selvom han kun er to år, og der er en overhængende fare for, at det ender i et værre griseri.

At give slip og ikke beskytte sit barn mod alverdens ulykker konstant er en kæmpe udfordring, måske især fordi, vi godt ved, hvor vigtigt det er at lade vores børn klare ærterne selv, men at det samtidig er noget af det sværeste. Ofte vil vi hellere stresse rundt med dem, end at lade dem "aflaste" os. Faktisk er en af de gode ting ved at have to børn under ti, at vores hænder er så fulde, at vi lever i nuet for fuld skrald. For tænk hvis vi i et splitsekund kom til at tænke på, hvordan det mon vil blive at have to teenagere, der drikker sig fulde og kan blive gravide? Så ville vi for alvor blive gamle og grå af at tænke på alle de udfordringer, der venter forude.

LÆS OGSÅ: "Moderskabstalent har ingen alder"

LÆS OGSÅ: Kvinder, livet stopper ikke ved de 40

Amalie Nebelong

Cand.mag. i Moderne Kultur og Kulturformidling.

Freelancejournalist hos Egmont.

Bor på Østerbro i København med sin mand og to børn på 2 og 4 år.