6 grunde til at holde vinterferie i Kenya
I Kenya får du paradisstrande med hvidt sand og azurblåt hav, uberørt natur og simple living – uden jetlag og turist-overload som på mange af Østens vinterdestinationer.
Funzi: En hemmelig perle
Funzi Keys er en tidslomme med privat strand og uhøjtidelig barfods-stemning langt væk fra de andre turister. Og endda til små priser. Funzi Island ligger med en frodig mangrove-skov på den ene side og krystalklart vand på den anden side. Det helt magiske er, at der ved lavvande kommer en kridhvid sandø til syne et par minutters bådtur fra din hytte (der er 17 hytter i alt). Her kan du sidde helt alene med en drink i den ene hånd og dine fødder i vandet.
Det er et schweizisk/colombiansk par, der har skabt resortet med hjælp fra håndværkere fra den nærliggende landsby. Om morgenen, mens du nyder din friskpressede mangojuice fra træerne i baghaven, spørger de dig, om du foretrækker kalvekød, kylling eller fisk til aftensmad. For så skal de lige skaffe det fra havet eller deres egen gård få minutters gang derfra. Om aftenen overrasker de par med afslappet, romantisk middag på stranden. Enten på tæpper og store puder i sandet med solnedgangen som underholdning eller på hyggelige borde med friskplukkede blomster og tæerne direkte i sandet. Med fakler og måneskinnet som det eneste lys. Tæt på resortet ligger marineparken Kisite, hvor du bl.a. kan se delfiner.
Resortet åbner i 2017 efter renovering.
Se mere på Thefunzikeys.com/home-2/
2. Chale Island: En fossil-ø med kun ét hotel
Tag en ø. Bevar dens fossiludseende fra dengang, øen lå på bunden af havet. Gør de naturlige, gigantiske muslingefossiler på ca. en meter i diameter til en del af inventaret. Byg hytter, der smelter ind i den rå, men frodige klippeø. Sørg for, at de forskellige abearter, fugle, gekkoer og andre dyr fortsat føler sig velkommen i området. Åbn op for turisterne. Og voila – du har resortet The Sands at Chale Island, der er den eneste bebyggelse på øen.
Her kan du springe direkte ud i havet fra din hytte. Men kun når der er højvande. Når vandet trækker sig tilbage, få du en helt anden strand. Ved lavvande kan du gå helt ud til klipperne i vandet, som ellers kun blotter deres grønne top. Du kan finde søpindsvin, krabber, søstjerner, muslinger og en masse andre af strandbundens beboere. Når bølgerne igen pisker mod bredden, og du er færdig med dagens dukkert, kan du udforske mangroveområdet, få massage eller prøve Chale's helt særlige mudderbehandling. Det er en anderledes naturmassage, som ærligt talt svier en del. Men det er svien, der gør underværker. Og den dulmes med lyden af skovens dyr, bølgernes dans og den blide, kenyanske luft.
På Chale Island er maden inkluderet i prisen i og med, der ikke findes nogle indkøbsmuligheder eller restauranter i nærheden. Du kan bede kokken om at tilberede dig næsten det, du vil, ud af dagens fangst, og buffeten er sammensat af kenyanske specialiteter som ugali (en slags majsmeltærte), stegte grønkålsblandinger, gryderetter og alt godt fra havet lige ved siden af.
Se mere på Thesandsatchaleisland.com
LÆS OGSÅ: Insidernes guide til Bangkok
Om Kenya
Befolkning: ud af ca. 45 mio. kenyanere bor de 3,5 mio. i hovedstaden, Nairobi.
Tro: Omkring 79 procent er kristne, mens ca. 11 procent er muslimer.
Sprog: Swahili og engelsk er de officielle sprog, som langt de fleste taler.
Klima: 30 grader og sommer fra november til marts.
Højsæson: januar-marts. Om sommeren er Kenya en time foran Danmark, og om vinteren er de to timer foran.
3. Watamu: værelse i træerne og yoga på stranden
Når der er kyst og Indisk Ocean, så langt øjet rækker, er det oplagt at bruge vandet til andet end bare at bade i. Den tilbagelænede kystby Watamu er et godt sted at prøve kræfter med bølgerne, fordi vinden er en flittig gæst. Det er jo særlig godt, hvis du har et windsurfingbræt under fødderne. Men du kan også stå på vandski, snorkle efter farverige fisk i marineparken eller tage en afslappende sejltur.
Der er ikke mange turister at se i bybilledet, og det bedste er, at du kan finde små, særprægede boutique-hoteller som Watamu Treehouse. Hotellet med de få rum er et rundt, halvåbent tårn bygget og designet af en glaskunstner med sans for at få naturen ind i alle rum. F.eks. via kæmpe vinduespartier uden ruder og med 360 graders udsigt til havet og nationalparken. De lækre ydre omgivelser bliver hver morgen krydret med yogatimer i enten selve tårnet, nede på stranden eller på et stand up-paddle i vandet. Og nå ja, så kommer aberne gerne flittigt på besøg. Dels fordi tårnet ligger i deres habitat, og dels fordi de bliver fristet af den lækre mad, kokken står for.
Se mere på Treehouse.co.ke
LÆS OGSÅ: Indien, som du aldrig har oplevet det før
Strandhytte med hushjælp
Der findes lækre og billige hoteller langs hele kysten som f.eks. Diamond Dreams of Africa, men du kan også leje din private strandhytte eller lejlighed via AirBnB. Det er tit billigere end et hotel og giver dig en mere autentisk oplevelse. Ved kysten er der en tradition for, at man betaler for hushjælp, der køber ind, laver mad og gør rent for omkring 40-50 kr. om dagen. Så behøver du kun at tænke på, hvad du har lyst til at spise.
4. Malindi: Et stykke Italien i Kenya
Det er måske lidt underligt at spise ægte lækker italiensk is og pizza, når du er i Kenya. Men du skal næsten prøve det, for strandbyen med det italienske navn Malindi har efter sigende nogle af de allerbedste pizzaer i hele Afrika. På den moderne restaurant Osteria kommer den italienske ejer selv rundt blandt gæsterne for at høre, om de er tilfredse med maden. Og ude på terrassen kan du nyde din is med udsigt til vandet. Grunden til de mange italienere i Malindi er, at de var de første turister til at "opdage" den smukke strandby i 70'erne. Og eftersom de har god strandby-smag, er de blevet hængende i området. For ud over de italienske turister byder Malindi på hyggelige små gyder, et marked med håndlavet swahili-kunst og en del barer og restauranter. Men mest af alt skal du tage til Malindi for de lækre strande med det hvide sand. Her ligger hotellerne med god afstand til hinanden, og et af de bedste hoteller er Diamond Dreams of Africa, som ligger direkte på stranden. Det er bygget i moderne swahili-stil med håndlavet kenyansk kunst som pynt. Der er lækre afslapningsområder som deres udendørsspa, hvor du bliver masseret af vandets kraft. Du kan også bare lægge dig under skyggen af hotellets høje palmer og lade solnedgangen over Det Indiske Ocean gøre dig taknemmelig helt ind i sjælen.
Søsterhotellet Sandies Tropical Village ved siden af er bygget i kenyansk stil blandet med europæiske elementer og lyse farver. Bedste spot er afslapningsområderne med store, bløde lænestole, tropiske blomsterdufte, havudsigt og lune nætter.
Se mere på Dreamofafrica.diamondsresorts.com, Tropicalvillage.sandies-resorts.com/ og Airbnb.com/s/malindi
LÆS OGSÅ: Tag på kulinarisk eventyr i bountyparadiset
En overnatning i Nairobi
Hvis du overnatter i hovedstaden Nairobi, før du begiver dig ud på kysteventyr, kan du f.eks. bo på Tribe Hotel, som er et lækkert designhotel i de frodige Westlands. Her er der kælet for detaljerne, og værelserne er behagelige og de fleste med badekar i et åbent badeværelse. Desuden ligger hotellet lige ved det hyggelige udendørs shoppingområde, The Village Market.
Se mere på tribe-hotel.com
5. Mombasa: Strandby og smeltedigel af kulturer
Indisk karryduft, der når dine næsebor om aftenen, minareter der indkalder til bøn, og swahili-sælgere, der sælger sukkerrørsnacks nede ved vandet. Mombasa er et smeltedigel af kulturer, og det er tegn på flere hundrede års historie. Omkring år 800 kom arabiske og persiske handelsmænd for at arbejde i området, og senere i 1500-tallet invaderede portugiserne Mombasa, og i 1800-tallet kom inderne til byen for at bygge jernbanen op gennem Kenya. Mombasas gode beliggenhed ved kysten gør fortsat byen attraktiv, og det kan også ses på antallet af turister på Diani Beach. Det er på disse strande, du har brug for ekstra mørke solbriller, for sandet er så lyst, og vandet så klart, at du kniber øjnene sammen selv bag solbrillerne.
Omkring Nyali Beach er der langt færre turister og lækre, brede sandstrande. Det betyder også en mere rolig stemning og bedre tid til fordybelse. Når eller hvis du holder pause fra stranden, skal du snuse rundt på det farverige krydderimarked og videre til Verdensarvlistens velbevarede vold, Fort Jesus, hvorfra der er god udsigt over vandet. På volden er der også et lille museum, der forklarer portugisernes færden i Mombasa.
Når solen er ved at sige godnat til byen, samles folk på klippekystpromenaden. Familier, par, unge og gamle kommer for at se solen spejle sig i bølgerne, inden den slipper taget på den mangfoldige by. Husk at tage din lækkersult med, for du kan købe både søde doughnut-smagende mandazis, grillede majs, stegte rodfrugter og kokosnødder, selvfølgelig.
6. The big five: Safariture ved kysten
Skulle det ske, at du blev træt af vand og sand, kan du glæde dig over, at du befinder dig i et af verdens mest dyrerige lande. Kenya er hjem for The Big Five, som er en gammel jagtbetegnelse for de fem dyr, der var sværest at nedlægge. Nemlig løven, næsehornet, leoparden, elefanten og bøflen. Disse mægtige dyr kan du møde ude på savannen, hvor du ikke kan undgå at blive et med naturen. Det bliver med garanti en oplevelse, der vil bore sig blidt ind i dit hjerte. Det at stå få meter fra en løve og høre den pruste kan ikke sammenlignes med meget andet.
Hvis ikke du tager til de store savanneområder, kan du også opleve de vilde dyr i de store skovområder langs kysten. Flodhestene elsker at hænge ud i Tana River Delta, hvor du også kan se horder af lyserøde flamingoer, pelikaner, storke osv. De større dyr som elefanter, giraffer, bøfler, og hvis du er heldig, også leoparder, kan du opleve i Shimba Hills. Alt dette kun få kilometer fra kysten. Ja, faktisk kan du langs hele kyststrækningen se dyr i det fri. Så glæd dig til bl.a. kæmpe øgler, mange forskellige aberacer og tusindvis af fuglearter. Kenya er (og forbliver forhåbentlig) et dyrerige uden lige.
Rejsen
Der er direkte fly til Nairobi fra for eksempel London, Istanbul og Amsterdam. Flyvetiden fra de byer til Nairobi tager omkring 7,5-9 timer.
En returbillet kan fås for omkring 5.000 kr.
LÆS OGSÅ: Luksusparadis på den græske halvø Halkidiki
LÆS OGSÅ: Bjergtagende Reykjavik
LÆS OGSÅ: Tokyo: Det mest fantastiske rejsemål, du kan sætte dig