7 gode grunde til ikke at have fællesøkonomi
At have hver sin økonomi kan ifølge eksperterne gøre, at I bevarer noget af ”mystikken” i parforholdet, fra da i mødte hinanden. Og så vil det også give anledning til færre skænderier.
Min mand og jeg har ikke fællesøkonomi. Indimellem kan jeg godt føle, at vi er lidt anderledes end alle de andre, men det faktum, at min mand ikke skal bekymre sig om, hvor mange penge jeg bruger på sko, trumfer altid dén følelse. Men vi er ikke som de fleste. For langt de fleste par har stadig fællesøkonomi – faktisk er det kun tre procent af alle ægtepar, der ikke har slået økonomierne sammen. Og det kan undre. For i dag handler det om at være så selvstændig som overhovedet muligt. Men åbenbart ikke når det kommer til økonomien.
LÆS OGSÅ: 6 grunde til, at I ikke skal ”vokse sammen” i jeres parforhold
Der er rigtig gode grunde til ikke at have fællesøkonomi, hvis du spørger psykolog Maiken Lundsgaard Martinussen. Og hun bliver bakket op af forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen. ALT.dk har bedt dem om at komme med de største fordele ved at holde på dit og mit:
1: Bevar privatlivet
Med hver jeres økonomi opretholder I at have hver jeres økonomiske privatliv samtidig med, at I er sammen. Det skaber nogle private rum, der også vil give jer en større tilfredsstillelse, når I for eksempel hver især har tjent ekstra. Du kan mærke dine penge på en anden måde, end hvis de bare "forsvinder" ned i en fælles pulje, hvor det er mere utydeligt, hvad pengene går til.
(Kilde: Ann Lehmann Erichsen)
2: Det er mere moderne
Fællesøkonomi er et levn fra gammel tid. Når vi tænker på, hvor meget mænd og kvinder har udviklet sig i forhold til hinanden rent kønsrollemæssigt, giver det mere mening, at det økonomiske også følger med via adskilte økonomier.
(Kilde: Maiken Lundsgaard Martinussen)
3: Større handlefrihed
To separate økonomier giver jer en større handlefrihed hver især. Du skal ikke spørge din partner om lov, hver gang du køber en ny kjole – hvilket du skal med en fællesøkonomi. At skulle spørge din partner om "lov" til at købe nye sko kan få dig til at føle dig meget uselvstændig og fremstå lidt sølle i andres øjne. Fællesøkonomi kan være en meget begrænsende ting for et par.
(Kilde: Maiken Lundsgaard Martinussen)
4: Mere enkelt i den moderne familie
Der er mange i dag, der kommer til at leve i forskellige parforhold. Og når du går ind i forhold nummer tre med en mand, der også bringer nogle børn med ind i billedet, så er det smart, at du har dine egne penge, da din partner vil have nogle udgifter, der ikke vedkommer dig.
(Kilde: Ann Lehmann Erichsen)
5: Det er mere romantisk
Ikke at have fællesøkonomi giver jer en frihed til at kunne overraske hinanden med en gave eller en tur på restaurant, uden at den anden derved ufrivilligt har været med til at betale halvdelen. I vil bedre kunne bevare følelsen, fra da I lige havde mødt hinanden og ikke havde fællesøkonomi. Det bevarer lidt af mystikken i parforholdet.
(Kilde: Maiken Lundsgaard Martinussen)
6: I viser hinanden tillid
I viser hinanden tillid, når I ikke har fællesøkonomi, og I fortæller hinanden, at I tror på, at den anden kan forvalte sin egen økonomi. I forvejen handler det at være i et parforhold meget om, at I hver især har tillid til, at den anden er tro, hvilket er en stor ting at vise tillid til. Så hvorfor ikke også vise tillid, når det kommer til økonomi? At vise tillid på dét område kan have en afsmittende effekt på de andre områder og faktisk være med til at gøre risikoen for utroskab mindre, da separate økonomier er mere romantisk. Fællesøkonomi kan give sådan en far-mor-stemning, hvor I med hver jeres økonomi er partnere på en anden måde.
(Kilde: Maiken Lundsgaard Martinussen)
7: Færre skænderier
Med hver jeres økonomi kan I slippe for en hel del skænderier. Hvis din mand for eksempel vil købe en ny bil, men du synes, at den gamle stadig fungerer fint, er det ikke noget problem for jer at få det, som i hver især vil. For det vil ikke påvirke jer på samme måde, hvis I lægger vægt på forskellige ting.
(Kilde: Ann Lehmann Erichsen)
LÆS OGSÅ: Består din mand IKEA-testen?
LÆS OGSÅ: Dette er samtalen I burde have om sex