Bøger

9 fantastiske bøger til sensommeren

Mystik, knuste hjerter og feelgood-dramaer. Her anbefaler redaktionen ni super gode læseoplevelser. Så lav en kop kaffe, og tag en af disse bøger med ud i det fri, så er ferieunderholdningen sikret.

Søvnløse nætter og knuste hjerter

Ditte-Marie ascanius, redaktionssekretær, anbefaler "Manden i mørke" af Paul Auster

– Jeg elsker Paul Auster, fordi han altid lærer mig noget nyt om livet. "Man in the Dark" er min favorit, og jeg har læst den tre-fire gange. Første gang læste jeg den på en dag, fordi den skulle afleveres på biblioteket senere samme dag. Det svarede faktisk nogenlunde til handlingens realtid, der udspiller sig hen over en nat, hvor den 72-årige August Brill, der restituerer i sin datters hus efter en bilulykke, går endnu en søvnløs nat i møde, mens hans datter og barnebarn ligger på overetagen med hver sin hjertesorg. August kan ikke sove, fordi han hele tiden bliver mindet om alt det, han helst vil glemme. For eksempel sin kones nylige død og den dårlige samvittighed over de gange, han har såret hende. Selvom romanen er relativ kort, får vi alligevel det meste af Augusts livshistorie, der byder på mange fine og smukke tanker om livet, og om hvordan vores valg påvirker folk omkring os – på godt og på ondt. Og så har jeg aldrig glemt historien om August Brills søster, der døde af et knust hjerte.

Lidenskabeligt feelgood-drama

Marie-Louise Truelsen, journalist, anbefaler "Det sidste brev fra din elsker"af Jojo Moyes

– Efter en bilulykke i 1960 vågner Jennifer i hospitalssengen og kan intet huske. I sine gemmer finder hun et lidenskabeligt brev fra en mand, som underskriver sig B. Ham husker hun heller ikke. Men i 2003 falder journalisten Ellie over et gammelt brev, hvori en mand beder sin elskerinde om at stikke af med ham. Det hele udvikler sig til en virkelig spændende, velskrevet og romantisk historie, hvor man bliver godt og grundigt overrasket undervejs. Perfekt, let og underholdende sommerlæsning. Moyes er en af mine yndlingsforfattere i feelgood-genren. Får du smag for hendes historier, er hendes helt store gennembrudsbog "Mig før dig" netop blevet filmatiseret.

LÆS OGSÅ: 11 skønne danske feriedestinationer

Krimi med hårdtslående tempo

Marianne Tange, korrekturlæser, anbefaler "Værd at dø for" af Lee Child

– Efter at have holdt en længere pause fra krimigenren har jeg fundet tilbage til den med en række af spændingsbøger fra Harlan Coben. Lee Child kan noget af det samme med sin hovedperson Jack Reacher, som jeg helt sikkert skal stifte yderligere bekendtskab med i hængekøjens fredfyldte refugium. "Værd at dø for" er en god spændingsroman med høj underholdningsværdi. Man kan ikke sige, at personskildringerne er dybe, men historien om det lille, øde og underkuede samfund midt ude i de enorme majsmarker, bliver holdt godt i gang i et højt og hårdtslående tempo. Det er en grum hemmelighed, den erfarne militærmand og tidligere MP Jack Reacher bliver blandet ind i og til sidst får ryddet eftertrykkeligt op i sammen med gode kræfter i lokalsamfundet.

Fængslende og tårefremkaldende

Sille Henning, moderedaktør, anbefaler "Og bjergene gav genlyd" af Khaled Hosseini

– Khaled Hosseini fangede mig allerede med sin første bog, Drageløberen. Lige siden har jeg slugt hans gribende beretninger, og bogen "Og Bjergene gav genlyd" er på mange måder den mest fængslende og barske fortælling. Den er svær at lægge fra sig, og du skal virkelig være hård i filten for at undgå, at tårekanalerne bliver tændt.

Mystik og spænding

Charlotte Wendt Jensen, journalist, anbefaler "Dukkemageren"af Jessie Burton

– På Rijksmuseum i Amsterdam står et dukkehus dateret tilbage til slutningen af 1600-tallet, hvor dukkehuse var de velhavende hustruers statussymboler. Huset er indrettet med ni rum, der afspejler virkeligheden ned til mindste detalje. Her er miniatureporcelæn, elegante brokadestole og tapeter i overdådig silke, som vidner om en storhedstid i datidens hollandske hovedstad. Dukkehuset var ejet af Petronella Oortman, og hus og kvinde har været inspirationskilder til romanen "Dukkemageren" skrevet af engelske Jessie Burton. Historien begynder, da Petronella Oortman ankommer til Amsterdam til sin nyslåede ægtemand, Johannes Brandt, der er byens førende købmand. Tid til hende er der ikke meget af, så hun fordyber sig i sin overdådige bryllupsgave, et gigantisk dukkehus udformet som en tro kopi af parrets hjem. Stemningen i bogen bevæger sig fra spændende til direkte mystisk, da byens dukkemager begynder at sende Petronella interiør og dukker, der afspejler virkelighedens dagligdag. Uhyggen kommer langsomt krybende, og sammenhængen mellem Petronellas barnlige uskyldighed og husets øvrige beboere, Johannes' kolde, ugifte søster og tjenestefolkene Cornelia og Otto, er genstand for stor forundring og grublen, jo flere sider, der bliver vendt. Bogen er fængende og fantastisk skrevet, men pas på – den er så svær at lægge fra sig, at du med stor sandsynlig kommer til at bruge lidt for mange nattetimer under læselampen.

LÆS OGSÅ: Henrik Qvortrup: Disse 4 bøger ligger på mit natbord

Lejemordere, parallelle universer og kærlighed

Linnea Støttrup Molbech, journalist, anbefaler "1Q84-trilogien" af Haruki Murakami

– Jeg har lyst til at anbefale alt af den japanske forfatter Haruki Murakami, selvom jeg ikke engang kan bryste mig af at have læst alle hans bøger (endnu). Hans universer efterlader mig altid forbløffet med en fornemmelse af, at hans hjerne må være en virkelig spændende, krøllet labyrint, og trilogien her er ingen undtagelse. Det gør til gengæld også, at den er svær at forklare uden at forsimple eller forvirre. 1Q84 handler om Tengo, der er forfatter og matematiklærer, og Aomame, der er kampsportsinstruktør og massør. De gik i klasse sammen, da de var børn, men har ikke set hinanden siden. Deres skæbner flettes nu sammen igen, og selvom kærlighed bestemt er en af ingredienserne, spiller bogen også på mange flere tangenter. Her er forfølgelse, lejemordere, en religiøs sekt, parallelle universer, overvågning, hustruvoldshævn og en virkelig ulækker privatdetektiv. Gennem bogen bevæger man sig elegant mellem det nuancerede persongalleri, mens både musikalske og litterære referencer væver sig ind i teksten (den kvikke læser har f.eks. muligvis opfanget titlens lighed med George Orwells klassiker). Murakami skriver virkelig fantastisk, og jeg synes i hvert fald, bogen var svær at slippe – og ryste af sig for den sags skyld.

En regulær pageturner

Kristina Balle-Jensen, sekretær, anbefaler "Den fremmede" af Harlan Coben

– Adam Price har den perfekte kone og to dejlige sønner, et godt job og et stort hus. Lige indtil en fremmed mand henvender sig til ham og fortæller ham, at hans kone har hemmeligheder for ham. Idyllen er med et brudt, hans liv begynder at falde fra hinanden, og efterhånden går det op for ham, at han er landet midt i en sammensværgelse, der truer med at tage livet af hele hans familie. Hvis du kun skal læse én krimi i sommervarmen, så læs denne! Plottet er tilpas svært at gennemskue: Hvem lyver, og hvem fortæller sandheden? Krimien er vanvittigt flot skruet sammen, holder spændingen til det sidste, og man er nødt til at læse bare en side mere. Alt, jeg kan sige, er: Få ungerne passet og nogen til at gå med din hund, sæt dig godt til rette (du kommer til at sidde der lææænge), og bliv rigtig godt underholdt.

LÆS OGSÅ: Rasmus Botoft: Disse 4 bøger ligger på mit natbord

Bestseller om utroskab og ulykkeligt gravide

Louise Gade Sig, journalist, anbefaler "Den lukkede bog" af Jette A. Kaarsbøl

– Det var en brydningstid mellem 1875 og 1883. I den periode følger vi den unge Frederikke Leuenbech, som lever et overbeskyttet liv hos sine forældre, til hun støder på den idealistiske fødselslæge Frederik Faber. De to bliver gift og lever udadtil et misundelsesværdigt liv med økonomisk uafhængighed i det celebre, kulturradikale miljø omkring Georg Brandes, Herman Bang og P.S. Krøyer. Men der er revner i ægteskabet, som kun er en formsag for Frederik – han er ikke interesseret i Frederikke som kvinde og liver først op, da en ung, mandlig læge også flytter ind i deres hjem. Bogen beskriver datidens København på godt og ondt – om de magtfulde mænd, der bedrog deres koner, hårdtarbejdende tjenestepiger og de ulykkeligt gravide, som Frederik Faber hjælper. Bogen er både lærerig og levende. Den udkom i 2005, blev en bestsellersucces, og jeg har nu læst den tre gange – for det sublime sprog og det dragende persongalleri.

Afsavn, moderskab og hemmeligheder

Mette Hovmand-Stilling, redaktionschef, "The Memory Keeper's Daughter" af Kim Edwards

– Det er måske ti år siden, jeg for første gang læste "The Memory Keeper's Daughter", og et par år senere læste jeg den igen. Begge gange med tilbageholdt åndedræt og tårer ned ad kinderne. Vi følger en yngre læge i 60'ernes USA, som ved en dramatisk fødsel hjælper sine egne tvillinger til verden. En sund og rask søn og en datter, som viser sig at have Downs syndrom. For at skåne sin kone bilder han hende ind, at datteren er død ved fødslen, mens han i hemmelighed beder sygeplejersken om at aflevere den nyfødte på et behandlingshjem. Men hun nænner det ikke, sygeplejersken, og tager i stedet barnet til sig, som var det hendes eget. Vi følger de to familiers liv med kærlighed, savn og hemmeligheder. Og det er langtfra kedeligt. Nogle bøger tåler bare at blive læst flere gange, og denne er klart en, jeg ikke er færdig med. Stærk, gribende, og trods sine år på bagen – uhyggelig aktuel som et indspark i debatten om det perfekte liv og menneske.

LÆS OGSÅ: Kurt Strand: Disse 4 bøger ligger på mit natbord

LÆS OGSÅ: Lea Korsgaard: Disse 4 bøger ligger på mit natbord

LÆS OGSÅ: 13 talemåder, vi siger forkert