Voldtægt er #aldrigdinskyld

#aldrigdinskyld samler danskere i kampen mod voldtægt

En voldtægt kan aldrig forklares som andet end en frygtelig forbrydelse. Den holdning bakker politikere, voldtægtsofre og almindelige danskere op om på sociale medier under #aldrigdinskyld.

- Det er ALDRIG din egen skyld, hvis du bliver voldtaget. ALDRIG! Bryd tabuet kære kvinde! Lad os stå sammen. Skulder ved skulder. Du skal vide, at det hverken er din nederdels længde eller læbestiftens farve, der er skyld i voldtægten. Men ene og alene et menneskesyn som er forkasteligt, modbydeligt og primitivt!

Sådan lyder det klare budskab fra politiker Özlem Cekic (SF) i hendes statusopdatering, der er blevet delt af 1583 danskere og har fået 170 kommentarer. Hun er dermed den mest delte under #aldrigdinskyld, en kampagne, ALT for damerne søsatte i sidste uge.

LÆS OGSÅ: Voldtægtsofrenes advokat: "Det er aldrig din skyld"

Budskabet har ramt bredt i befolkningen, hvor både kendte danskere, politikere fra hver sin side af folketingssalen og danskere med vidt forskellige baggrund har taget skiltet i hånden og lagt billeder op på Twitter, Facebook og Instagram.

A photo posted by Anne Glad (@gladanne01) on

Ofre fortæller om overgreb

På Facebook bliver #aldrigdinskyld brugt af kvinder, der fortæller om de overgreb, som de har været udsat for.

En kvinde fortæller anonymt, at hun flere gange har været udsat for et overgreb fra mænd, hun kendte – men på tidspunktet forstod hun ikke, at hun rent faktisk var blevet voldtaget, fordi hun ikke sagde ja:

- Det skræmmende er her, at jeg ikke selv forstod, at det var forkert af ham at have sex med mig, når jeg var gået kold. Det faldt mig simpelthen ikke ind. Jeg havde jo selv drukket mig fuld og var trygt gået kold i hans seng. Og jeg havde jo ikke sagt nej...? Og jeg havde jo ellers godt kunnet lide at have sex med ham forud. Det faldt mig ikke ind, at retten til min krop ikke er givet én gang for alle. At jeg gerne må sige nej, selvom vi har haft sex før. At jeg gerne må stoppe ham undervejs, hvis jeg føler, at noget er galt. At jeg gerne må kræve, at en mand, som jeg godt kan lide, har respekt nok for mig til at sikre sig, at jeg ved, hvad der foregår og kan sige ja eller nej - inden han begynder at invadere min krop...

En anden kvinde fortæller, at hun blev voldtaget af en mand i sin omgangskreds - og reaktionen fra vennerne var chokerende:

- Det var en virkelig ubehagelig oplevelse, men ingen lod til at tage det alvorligt, når jeg sagde det. Deres tilgang var bare "sådan er han jo bare". Det hele blev revet op igen, da han ville komme til den samme nytårsfest som mig, og jeg nægtede at komme. Det fik min veninde til til sidst at sige, at jeg bare skulle tage mig sammen. Hun mente ikke, at han havde gjort det med vilje, han vidste ikke jeg var helt imod det, troede bare jeg skulle overtales. Det ser ud til at være holdningen hos mange mennesker. Det var sindssygt hårdt at høre det fra en, som jeg anså for at være en ven. Jeg skriver det her med bankende hjerte, fordi det, på trods af alting, føles som en forkert ting at gøre. Som om det er mig, der overreagerer. Jeg vælger alligevel at skrive det, da jeg synes det er virkelig vigtigt at denne holdning ændres, så flere tør fortælle deres historie."

LÆS OGSÅ: Voldtægtskampagner bør fokusere på mændene

Humor fremmer forståelsen

Udover stærke statements er der også plads til både humor og kreative indslag i de opslag, brugerne har postet.

Der findes ikke gode råd

Forholdsregler eller gode råd til at undgå voldtægt hører aldrig hjemme, skriver flere brugere. Blandt andet Lasse Aagaard, der kritiserer de forholdsregler, borgmesteren i Køln opfordrede kvinder til at tage i kølvandet på masseovergrebet:

- Som mand bliver jeg stødt, når de tyske myndigheders hoftereaktion mod overgrebene i Köln er, at kvinder skal vise større agtpågivenhed. Det antyder ikke kun, at kvinder skal regne sig selv for ikke at være mere værd, end at de kan forbruges, hvis de ikke passer på. Det antyder også, at mænd som udgangspunkt bør anses for at være farlige. Selve den tankegang er ekstremt farlig. Jeg er ikke farlig. Der er intet i mig, der har lyst til at være det, og jeg vil ikke repræsentere folk, der er det. Kvinder er ikke min modpol. Kvinder er folk som folk er flest, og du og jeg er også derinde et sted.

Den holdning er Naomi Hagelberg enig med ham i – og hun forklarer i sin opdatering, hvorfor gode råd til at undgå at blive voldtaget aldrig er en god ide:

-Der findes masser af forslag til hvad man kan gøre, for at undgå at blive voldtaget og det lyder jo fint nok. Hey, det er jo en hjælp ik? Ulempen ved disse mange forslag er, at det kan skabe en følelse af skyld, hvis man ikke har fulgt dem. Man og andre får følelsen af, at man burde vide bedre. Der var jo et råd, så hvorfor fulgte man det ikke bare?

Hun linker til en lille film med den amerikanske skuespillerinde og Youtube-fænomen Anna Akana, der sætter de gode råd, kvinder bliver mødt med hele deres liv for at undgå voldtægt, på spidsen:

Pernille Melsted efterlyser UBETINGET støtte fra alle - ikke noget men:

- Ingen gode råd til hvordan kvinder kunne have "undgået" at bliver overfaldet eller krænket. Præcis ligesom ubetinget støtte til terrorofre aldrig har et "men" eller gode råd til hvordan de kunne have "undgået" at blive ramt. At sige til en voldtaget kvinde, at hun burde have tænkt over sin påklædning, svarer til at sige til en tegner på Charlie Hebdo, at han burde have censureret sine tegninger eller ladet være med at provokere

Organisationer med på vognen

For en del danske organisationer er kampen for ofrets rettigheder en af deres mærkesager.  Flere af disse er også hoppet med på kampagnen for at støtte op om budskabet: